МАНЕКЕНКА СТРАВА – Славка Петковић Груичић

3 феб

Милица П. 6/3

_____________________________________________________________________

Кажу да је књига човеков најбољи пријатељ. У свакој од њих можемо се наћи. Остављају на нас посебан утисак. Књига која је на мене оставила посебан утисак је управо ова, а њен је аутор позната српска књижевница – Славка Петковић Груичић.

1

Овај роман је најближи тинејџерима. Описује живот девојчице која пролази кроз разна искуства и разочарења, желећи да постане манекенка. Кроз та искуства не пролази сама; има најбољу другарицу Нину. Описан је њихов тинејџерски живот, забава, дружење, изласци и први пољубац. Главни лик овог романа је Мина. Учествовала је на разним такмичењима како би постала манекенка. Живи са родитељима, братом и баком. Бака је за њу посебна јер је увек подржава. Једном приликом су Мину и њеног дечка Стефана (који је завршио у болници, али се брзо опоравио) напали на улици. Недуго после тог немилог догађаја, Мина и њен дечко су отишли у полицију да дају изјаве. Дан за даном, догађај за догађајем, па се и то заборавило. Приближавала се матура. Пошто се Мина наљутила на Стефана, нису причали у том периоду.

Главна јунакиња je слушала приче о девојци која је имала исти сан као и она: да постане манекенка. Убрзо је остварила свој циљ: постала је манекенка и – мајка 🙂

Помоћу ове књиге обишла сам Париз. Видела сам Лувр и најпознатију Да Винчијеву слику ‘Мона Лиза’ у њему. Обишла сам споменик Јованке Орлеанке, Ајфелову кулу и чувену цркву Нотр Дам.

Али да кажем и шта је било даље 🙂

Нина, Стефан и Мина су наставили дружење. Причали су о догађајима из детињства кроз које су заједно пролазили. Чисто да се зна, на почетку гимназије је Стефан упознао своју најбољу другарицу Ма Сим.

Ето, поента је да је на крају Мина схватила да ће јој се жеља испунити. Постаће манекенка. А мене је овај роман нечему научио. Нечему баш важном. Не треба одустајати од жеља. Ако се довољно потрудим и верујем у себе, бар ће се један мој сан остварити када дође време за то.

П. Милица 6/3

(шк. 2016/2017.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: