РАНГ-ЛИСТА СРЕЋЕ – Марчела Блазиол

28 јун

Ауторка нас упознаје са Мартом, девојчицом која стално има неке ранг-листе. Није ни чудо када је имала неке заиста тешке животне ситуације. Њена бака је у врху људи које воли и цени. Она је једина била уз Марту у време тешких тренутака. После развода њених родитеља, управо је бака Ђема била та која је за Марту увек имала времена. Давала јој је савете, помагала јој је како је умела и знала. Свом снагом се трудила да скрене Мартине тужне мисли у неке ведрије токове. Само деца разведених родитеља могу да разумеју дечје срце у тренуцима туге и скрханости. И мали број одраслих…

Једно од Мартиних омиљених живих бића јесте мачак Дијего. Јако је дебео, а уз то и размажен. По цели дан спава на каучу у дневној соби и само чека да му неко да да једе. Марти није тешко да га нађе кад год јој треба.

1

На њеној листи, родитељи се налазе на последњем месту. Не може да схвати зашто су одлучили да се разведу. Није јој јасно како то иде њој у корист, кад јој је јасно да то одговара само њима… Марта је била тужна када су јој се родитељи развели. Као и свако дете кад се нађе у тој ситуацији. Тако сва деца реагују. Осећају се одбачено и криве друге за то што им се дешава. Бар ја знам какав је то осећај L

Марта је имала доста другарица, немојте да мислите да није. Али оне нису могле да је разумеју. Ниједној од њих родитељи нису били разведени и просто нису могле да знају какав је то осећај. Тако је Марта сама морала све да преживљава.

Њена мама добија посао на замени, тако да је Марта морала, поред свих мука, да остави буквално свој живот и да крене са мајком у нови. Знала је да ће имати нове професоре, нове другаре… све ново и другачије. Али како ће њој бити? То једино није знала.

Прочитајте књигу. Искрено вам желим да се никада не нађете у Мартиној и мојој кожи, али ћете можда боље разумети оне који се носе с оваквим проблемом.

Милица В. 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: