АГИ И ЕМА – Игор Коларов

27 јун

Игор Коларов је објавио књигу „Аги и Ема” у Београду. Ову књигу је наградио „Политикин забавник”, јер је по мишљењу њиховог жирија била најбоља књига за младе у 2002. години. Интересантан је чланак са аутором у вези са овом наградом на страни „Време”.

Занимљивост у вези са овом књигом односи се на то коме је намењена. Иако су деца главни ликови, у овој књизи подједнако могу уживати и одрасли 🙂 Главни лик је деветогодишњи дечак Аги. Он је јако усамљен. Усамљеност се не везује за године, па је то вероватно један од разлога што ова књига не мора да се везује за узраст читалаца. Овај дечак дели судбину многе деце овог доба. Заједничко са њима су презапослени родитељи који не могу да одвоје много времена како би се бавили њиме. С друге стране, Аги има још једну муку. Због природе посла својих родитеља, често морају да се селе, па он нема срећу ни да ужива у времену које би проводио са својим другарима. Међутим, упознаје нову пријатељицу. Она живи у једној запуштеној кући у крају. Баш због изгледа те куће, Аги јој даје и маштовито име – Зачарани замак. А у том замишљеном замку живи једна старија жена, али отвореног духа и занимљива за дружење чак и једном 9-годишњаку. Њих двоје склапају пријатељство које им помаже да преброде све муке које имају.

Више о књизи на страни ОШ „Свети Сава” из Панчева: Аги и Ема – Игор Коларов

Лакше је замислити ове ликове ако се зна ко их и глуми. Није тешко замислити Милену Дравић као Ему или Ану Софреновић као дечакову маму. Поред њих, улоге су добили и Борис Миливојевић, Бода Нинковић и Никола Ђуричко. Занимљив је и дечак. Њега глуми Стефан Лазаревић 🙂

Више о филму на страни happynovisad.com: Аги и Ема

Или на страни Б92: Аги и Ема

Или на страни дневног листа Данас: Аги и Ема

На страни Синемагије: Аги и Ема

Значи, у насловним улогама су Милена Дравић као Ема и млади Стефан Лазаревић као Аги, затим Ана Софреновић и Драган Мићановић као мама и тата, а ту су и Никола Ђуричко, Лена Богдановић, Борис Миливојевић, Нађа Секулић и Бода Нинковић.

О самом филму можеш више прочитати и на страни часописа „Свет компјутера”. Чланак је написао Драган Косовац.

Као што видиш, два у један: и књига и филм. Наравно, што се мене тиче, предност има – књига 🙂

Уживај!

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: