ДУХОВО ДЕТЕ – Соња Хартнет

30 јун

На почетку ове књиге упознајемо се са старицом по имену Матилда. Она се враћа из шетње. Са њом је и њен пас 🙂 Када је ушла у дневни боравак, на фотељи је седео дечак. Сам. Хладан. Црвеног носа. Упитала га је, сва у чуду, зашто се није побринуо за ватру. Он је ћутао. Матилда му је понудила чај, на шта је он, веома културно, одговорио: ,,Да, молим”. Матилда се дала на посао. У кући се ништа није променило. Дечак је био ни низак ни висок ни дебео ни мршав. Проценила је да има једанаест или дванаест година, али да су му образи као да је много млађи. Имао је на себи црвену кошуљу, црне панталоне и ципеле на шнирање. Матилда је била у чуду. Најблаже речено 🙂 Када је добио чај и кекс уз њега, рекао је да не воли кекс без џема, на шта му је Матилда рекла да они ретко када имају госте и да је такав кекс појела. Љутито је појео кекс. Као да је био од глине. Распитивао се код Матилде за расу пса њеног пса. Успут јој је рекао да је дошао да јој каже неку лошу вест. Матилда се није много узбудила. Доста их је чула за своје године.

Ко је онда Меди?

Можда ћете се збунити када видите шта пише на корицама књиге 🙂 Погледајте – одломак.

А онда пронађите књигу. Она је најновија и по много чему најбоља књига Соње Хартнет. Овај роман је објављен 2007. године. А онда ћете и сами схватити зашто пише да је ова књига „фантастична поетска приповест која нам, на симболичан начин, саопштава велике истине о животу и љубави”.

1

Година издања: 2007. година

Издавач: Креативни центар

Број страна: 162

О аутору:
Соња Хартнет је рођена у Мелбурну 1968. године. Своју прву књигу објавила је када је имала петнаест година. Добитница је најзначајније светске награде у области књижевности за децу.

Више о ауторки – Соња Хартнет.

Шта још да вам кажем?!

Ова књига је јако занимљива. Нема шансе да вам већ и сам наслов није заголицао пажњу. Постоји ли неко ко не би волео да упозна Духово дете. Мени се посебно допало што је Духово дете представљено као било који човек на планети. Са свим манама и врлинама. И тако исто и тако различито. Интересантно, нема шта 🙂 Свидело ми се и што је лице код које је дошао била старица са псом, а не, на пример, деца у школи. Мислим да то ову књигу чини још посебнијом. Препоручујем ову књигу јер представља бескрајну авантуру кроз коју пролазимо без даха, а онда дуго размишљамо о ономе што смо прочитали.

Још мало о књизи: The Ghost’s Child (енглески)

Дружите се са Духовим дететом 🙂

Ј. Лазар 8/2

(шк. 2014/2015.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: