БАЛКАНСКИ ШПИЈУН – Душан Ковачевић

30 јун

О аутору:

Душан Ковачевић је српски савремени писац драмских дела. Родио се 1948. године у Мрђеновцу код Шапца. Похађао је основну школу у Шапцу, а у Новом Саду је ишао у гимназију. У Београду је дипломирао филм, радио и телевизију и то на Академији за позориште, Одсек за драматургију.

Бави се писањем филмских сценарија, ТВ, радио и позоришних драма. Његов рад је награђиван бројним наградама. Добио је филмске и позоришне награде, а то су: Велика златна арена у Пули, Стеријина награда, награда „Милош Црњански“.

Највише је познат по писању драму, а неке од најзначајнијих су:

 • „Маратонци трче почасни круг“,
 • „Пролеће у јануару“,
 • „Радован Трећи“,
 • „Шта је то у људском бићу што га води према пићу“,
 • „Лимунација“,
 • „Свемирски змај“,
 • „Сабирни центар“,
 • „Драме“,
 • „Балкански шпијун“,
 • „Професионалац“,
 • „Доктор Шустер“.

Објавио је и један роман и то 1995. године под насловом „Била једном једна земља“.

О делу:

„Балкански шпијун“ дело је српског аутора Душана Ковачевића. Ова драма настала је у Вршцу 1983. године. Ради се о једној од првих комедија овог аутора. Реч је о делу у коме се може видети сатирична фарса, али и и примесе политичке драме. Говори о односу власти и појединца.

Главни ликови „Балканског шпијуна“ су Илија Чворовић, који је и главна личност и покретач радње. Живи и делује по свом принципу који му говори да је све супротно од онога што изгледа да јесте, затим његова супруга Даница Чворовић, брат му Ђура те ћерка Соња, Петар Јаковљевић – кројач који се вратио из Париза и Илијин подстанар, појављује се у радњи као балкански шпијун.

Радња драме одвија се у породици Илије Чворовића у савременом Београду. Илија је ситни чиновник и информбироовац те је био на Голом отоку. Он је опседнут с тим да ће пронаћи државног непријатеља те из тог разлога започиње да прати свог подстанара који се недавно вратио из Париза. Он верује да је он јако опасан за државу и да се ради о агенту који трага за државним тајнама.

Драма се састоји од два чина, а сваки од чина има пет призора. Радња траје пет дана, а збива се у кући Илије Чворовића.

Главни ликови: Илија Чворовић, затим његова супруга Даница Чворовић, брат Ђура, ћерка Соња, Петар Јаковљевић – кројач који се вратио из Париза и Илијин подстанар, појављује се у радњи као балкански шпијун.

Место радње: Београд, кућа Илије Чворовића

Време радње: неодређено, али траје пет дана

Шта да вам кажем?! Мислите да све знате јер сте гледали филм сто пута. И можда сте у праву. Али за филм. Међутим, речи су те на које треба да обратите пажњу, а то можете само ако пронађете књигу. Дубина речи је оно што ово дело чини свевременим. Толико хумора и толико истине у истим речима. У томе се крије вечно умеће овог аутора. Пронађете ли књигу (и прочитате је), схватићете шта желим да вам кажем 🙂

Никола К. 8/1

(шк. 2014/2015.)

 

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: