КРАЂА У ВЕРСАЈУ – Марк Кантен и Изабел

6 јун

М. Ристић 8/3

1

Ова књига је четврта по реду из серије „Мисија трио”.

Серију осмислио: Филип Алесандри

Са француског превела: Катарина Трајковић

Издавач: ПЧЕЛИЦА, 2013.

Из ове књиге се може доста тога научити о времену у коме је живео Луј XIV.

Луј 14

На крају књиге се могу наћи Розина објашњења неких речи, а ја ћу издвојити само оне које су ми биле најзанимљивије:

БАСТИЉА – затвор резервисан за племство и припаднике буржоаске класе. Њих је увек пратио слуга, а тамо су им служили фина јела у великим намештеним и зими добро грејаним собама. Тај затвор је заузео париски народ 14. јула 1789. године. Тај догађај је симбол Француске револуције и постао је француски национални празник.

ЖАН-БАТИСТ ЛИЛИ – музичар и композитор. Такође је играо „Ноћни балет” са Лујем XIV. Од 1664. године је редовно сарађивао са Молијером и заједно су измислили нови жанр: балетску комедију. Но, 1671. године су се посвађали и постали непријатељи!

КРАЉ СУНЦА – Луј XIV је сам себи изабрао Сунце као симбол, по узору на бога Аполона, али и зато да би представљао његову наклоност према редовности и правилности коју је приказивао тако што је увек у исто време одлазио на починак и будио се ујутру. Луј XIV је придавао велики значај тим тренуцима.

УМИШЉЕНИ БОЛЕСНИК – последња Молијерова балетска комедија. Написао ју је 1673. године и он сам је у њој играо улогу болесника Арогана. Приликом четврте представе, Молијер се заиста разбољева. Пре краја извођења, остали глумци су навукли позоришне завесе и одвели Молијера кући. Он је убрзо после тога умро.

МИНИНА, МАТИСОВА И РОБИНОВА АВАНТУРА У ВРЕМЕ ЛУЈА XIV

Професор Шамполион је нестао!

Да би га пронашли, Мина, Матис и Робин одлазе у потрагу по ходницима времена.

Кад буду послати у Версај, наша три пријатеља ће се наћи лично пред Краљем Сунца и усред велике завере у двору!

САДРЖАЈ:

1.  Изненађење за Матиса

2.  Тешка мисија

3.  Модерни костими

4.  Правац: дворац

5.  Како смешна епоха!

6.  Лакеји у акцији

7.  Прича око столице

8.  Размена услуга

9.  Превише лакеја

10. Краљев посао

11. Непредвиђен сусрет

12. Страшна грешка

13. Драгоцена помоћ

14. Зајаши!

15. Бајни детектив

16. Тежак избор

17. Веома посећена пећина

18. Победнички трио

РОЗИНЕ РЕЧИ

Дошао је дан када троје деце опет треба да оду у прошлост. Пошто је Матису било досадно, одлучио је да оде по Робина. Када је стигао код њега, Матис је Робина затекао како у балетским хеланкама изводи пируете у ритму виолина. Он се спремао за аудицију за балетску школу. Матис му се смејао и они су кренули ка парку да се нађу са Мином и сви су кренули у музеј Мининог деде Теодора Шамполиона. Ушли су у његову канцеларију, а затим у тајну просторију где их је чекала Роза. Носилац ВВС-а је била Мина.

Епоха: време владавине Луја XIV

Место: Версај

Предмет за скенирање: Златно сунце, краљевски накит

Ускочили су у круг и нестали. Вратили су се у 1671. годину. Матис и Робин су били лакеји (слуга, пратилац), а Мина је била обучена као дворјанка.

И тако су се они раздвојили. Мина је кренула сама, а Матис и Робин су ишли заједно. Мина је ушла у дворац и тада су се дворјани окупили и Луј XIV је почео да игра балет, а на његовим грудима је сијао величанствени комад накита – Златно сунце. Док је Мина то посматрала и дивила се, Матис и Робин су морали да извуку краљеву столицу и однесу је на поправку. Међутим, брзо су их открили и видели да то нису прави лакеји. Почели су да беже и нашли се у краљевој соби. Угледали су лопова који је узео један папир и накит Златно сунце и растурио све ствари да личи на обичну крађу.

Мина је упознала Молијера и он јој је рекао да не зна шта да напише ново (а шта је написао, сазнаћете у књизи). Молијер је упознао Мину са Лујем и он је желео да упозна Робина пошто му је она испричала да он такође воли балет. Мина је пошла да га потражи. Матис и Робин су трчали за лоповом. Нису могли својим очима да верују када је лопов бацио накит у базен. Тада су наишли Мина и Молијер. Робин је извукао накит и дао га Мини, али је наставио да трчи за Матисом. У том се тренутку појавио Минин деда и рекао му како да пронађе лопова и – нестао. Када су видели да Мина држи накит, краљ је хтео да осуди Мину на смртну казну, али су Матис и Робин пронашли лопова и тај лопов је парче папира дао Лилију. Он је објаснио дечацима да је краљ издао наредбу којом је забрањено извођење било каквог балета који сачињавају више од две арије и за које је потребно више од два инструмента, без његовог присуства. Тај папир може да ослободи од те обавезе оног ко га поседује. Краљ је намеравао да га дâ Молијеру па је Лили био љубоморан, али је на крају пристао да оде до краља и каже му истину. Краљ се извинио Мини и рекао јој да пожели шта год хоће, а она је пожелела да ослободи Лилија који је требало да оде у Бастиљу. Мина је то пожелела да не би променила ток историје. Након тога је Мина представила Робина краљу и он је почео да игра па му се краљ прикључио и заједно су играли. Тада је краљ одлучио да му поклони накит Златно сунце.

Затим су њих троје скенирали тај предмет и Роза им је рекла да оно што је изгубљено у прошлости мора остати у прошлости и Робин је убацио тај накит у једну фонтану.

Када је требало да стигну до тачке П (тачке повратка), Мина је споро трчала јер јој је хаљина била предугачка, претешка и неудобна. Тачка П је била у једној пећини у којој се крила прелепа фонтана. Један човек је ту рецитовао и много људи га је слушало. Робин је викнуо да краљ плеше испред дворца и да жели да га сви гледају. Рецитатор их је попреко погледао, али је ипак отишао. Тада се појавио круг. Главни јунаци су ускочили у њега и поново се нашли поред Розе. Изашли су из те тајне просторије, а затим и из Теодорове канцеларије и дали холографску таблу (на којој је био накит Златно сунце) Хиполиту, чувару музеја.

После ове божанствене авантуре, Мина и Матис су отишли да помогну Робину да се спреми за пријемни. Ваљда ће остварити своју жељу да игра балет и буде најбољи у њему.

Ето, па ви видите 🙂

М. Ристић 8/3

(шк. 2014/2015.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: