ЈАБУКЕ ГОСПОДИНА ПИБОДИЈА – Мадона

31 јан

На овом свету постоји хиљаде и хиљаде књига, али само је једна на мене оставила посебан утисак, а то је баш ова књига „Јабуке господина Пибодија” коју је написала Мадона.

И признајем – нисам љубитељ читања 😦 Ова књига има само 36 страна. Знам да нећу обогатити нашу „Препоруку за читање”, али мислим да књига ипак заслужује пажњу, бар због своје поучности. Још ми је било и занимљиво што је ову књигу написала Мадона, америчка поп звезда.

1Шта би била тема ове књиге? То ћете лако и сами установити, али треба да знате да се у основи ове књиге налазе непажња према другима и непотребно осуђивање. Верујем да је свако од нас бар некада био непажљив према другима и да је осуђивао друге без икаквог разлога. Можда боље речено, без размишљања. Заборављамо да нисмо ми ти који имамо право да било кога осуђујемо. Као да смо ми идеални…

Господин Пибоди, тренер бејзбола, једног је дана узео јабуку на пијаци, а није је платио. Како то обично буде, увек се неко нађе на погрешном месту у погрешно време. То је видео дечак по имену Џим. Да ли је волео господина Пибодија, откријте сами, али треба да знате да се поред Џима помиње и дечак Том који је јако волео господина Пибодија. Џим је ту страшну вест, како већ можете претпоставити, проширио по целом крају. Та вест је, наравно, стигла и до Тома. Није било шансе да он поверује у то да господин Пибоди краде.

Следећег јутра су се сва деца окупила на пијаци како би се уверила у то.

Не слутећи ништа, наишао је господин Пибоди и поново узео јабуку. И поново је није платио. Сви су то видели. И Том је то видео. Толико се изненадио да је одмах морао то рећи господину Пибодију. Отишао је до бејзболског терена и све му испричао. Реакција господина Пибодија га је баш изненадила. Он се само насмејао, све му објаснио и позвао Џима.

У чему је била тајна крађе јабука господина Пибодија?

Па он је све те јабуке плаћао унапред.

Џим се јако постидео, а сва су деца била љута на њега. Смишљали су како би му се осветили за лажи које је ширио. Никад се не зна – можда су више били љути на себе јер су поверовали у тако ружну причу, одмах, без размишљања. Одлучили су да проспу џак пун перја по терену, а Џим је за казну морао да покупи перје. Сложићете се да је то била баш оригинална казна.

Зашто препоручујем баш ову књигу?

Ову књигу препоручујем зато што је веома поучна. Малтене да нема дана да се не нађемо баш у ситуацијама када је се и те како треба сетити. Ружно је осуђивати било кога, а посебно ако не знамо све чињенице. На крају крајева, да ли смо ми увек у праву?

Нађа 6/2

(шк. 2014/2015.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: