ЧАРОБНЕ ПАТИКЕ МОГ ПРИЈАТЕЉА ПЕРСИЈА – Улф Старк

21 јан

Тамара П. V2

Поделићу са вама утиске о једном прелепом и занимљивом роману. Нема шансе да се и вама не допадне овај роман. Баш је занимљив и сигурно је у врху романа које треба прочитати.

1

Роман није обиман и брзо се чита. У њему ће сигурно уживати сви они који не би много да читају 🙂 Једна од занимљивости овог романа је што писац и главни јунак имају исто име. Не би ме изненадило да је дечак, главни јунак романа, сâм писац.

Улф Старк, шведски писац, рођен је 12. јула 1944. године у Стокхолму. Књижевну каријеру започео је већ у гимназијским данима. Постао је познат 1984. године када је објавио књигу ,,Будале и смарачи“, за коју је добио награду највећег шведског издавача ,,Бонијера“. Убрзо је по књизи снимљена телевизијска серија, а 2009. године постављен је и мјузикл. Исте године је ,,Креативни центар“ објавио ову књигу на српском језику.

2

Данас се Старк убраја у најбоље шведске писце за децу и омладину. Познате су му и књиге:

,,Умеш ли да звиждиш, Јухана?“,

,,Чаробне патике мог пријатеља Персија“,

,,Мој пријатељ шеик из Стуребија“,

,,Мој пријатељ Перси“,

,,Бафало Бил и ја“.

За његове књиге каже се да су пуне хумора и храбрости, а видећете да су хумор и храброст и те како истакнути у овом роману. Заголицала ми је и машту пишчева реченица да у свакој књизи мора постојати и мало туге како би се радост боље видела. Чини ми се да је такав и живот…

3

Поглавља су јако занимљива и захтевају пуну пажњу читалаца. Мада, морам вам рећи да су поглавља насловљена прилично чудно. Наслови ми се нису баш допали. Наравно, то је само моје мишљење, али вам их ипак нећу написати 🙂

4

Радња романа је веома занимљива и динамична. Дружићете се са дечаком Улфом, што сте већ схватили. Знате, овом дечаку ништа не полази за руком. Ништа није боља ситуација ни код његовог новог пријатеља Персија, иако он има чаробне патике. Улф и Перси пролазе кроз многе авантуре и постају сјајни пријатељи, иако је Перси у почетку Улфу деловао као силеџија. Ускоро ће Улф постати спреман да дâ све Персију како би овај пристао да му дâ његове чаробне патике.

И да знате, нема шансе да погодите шта ће се десити када Улф коначно добије чаробне патике 🙂

Почнете ли са читањем овог романа, уживаћете у бројним смешним догађајима у којима главни јунаци показују велику храброст. Биће вам занимљив део у којем је описано шпијунирање медицинских сестара из старачког дома док се сунчају.

5

Ништа вам мање неће бити занимљив Улфов одлазак на вежбе за стопала и начин на који се понаша када види Маријану. А замислите тек сцену када Улф открије ‘тајне’ часописе свога брата. Иако звучи тужно, биће вам занимљив и Улфов пад на часу физичког. Сва деца имају више пута месечно овај предмет како би били здрави и имали кондицију. Али да не скрећем с теме. Добро знате колико је важно правилно се развијати у нашим годинама.

6

Као прави друг, и Перси показује своја стопала наставници како би и он ишао на вежбе за стопала. Да ли се и он брине за свој развој? Па не баш. Он само жели да пропусти час математике 🙂

Ова два другара имају и једну необичну (и опасну) забаву. Перси стално учествује у такмичењу у истрчавању пред аутомобиле. За Улфа је то незамисливи поход. Баш се плаши, али ипак пристаје да и он учествује у томе. И на крају – неочекивано победи.

Друга им је омиљена забава бејзбол. Перси и Улф стално играју бејзбол са друговима, упркос томе што је Улф имао ,,женски ударац“. Тако је једном приликом друга случајно ударио палицом.

Симпатична ми је сцена када Улф и његов тата слушају Паганинијев концерт, док леже на тепиху и опуштају се. Звучи ми дирљиво када чланови породице проводе време заједно. Наравно, чланови породице се не опуштају баш увек. Некад долази и до туче између млађих чланова, као на пример, између Улфа и његовог брата.

Схватили сте већ да су Улф и Перси прилично несташни, а често и зли. Ружно је када су се забавили гледањем жене која је куповала стезник, а онда су је још и гађали. Свакакве лоше ствари су им падале на памет, ходање по огради моста, на пример. Описане су и друге догодовштине: експлодирање сандучића, шишање, гашење пожара, пад у продавници…

8

И тако, страница по страница, и долази се до поенте романа. Тема романа је везана за Улфово понашање, а на крају романа он од праве злоће долази до поновног добрице и хероја.

7

Ликови у овом роману су јако занимљиви и лако сам се пронашла у њима. Довољно их је и мислим да је писац одлично проценио да не треба да их буде више 🙂 Међу ликовима, поред Улфа и Персија, налазе се и Маријана, Улфови родитељи, његов брат Јане, Клас-Јеран, Ленард, Персијеви родитељи и други.

Улф је низак и дебељушкаст дечак. У природи му је да буде миран, тих и повучен. Притом је и јако културан. Наравно, не воли што је неспретан, али касније проналази у себи храбрости да промени ту неспретност и несигурност у себи.

Перси је кратко ошишан. На први поглед делује као прави силеџија. Изузетно је немиран, али треба да се зна да се у њему крије добро срце. Има и један прилично занимљив (и неочекиван) хоби: воли да везе, поготово на јастуцима, чиме задивљује своју наставницу.

9

Изненадићете се као и ја кад прочитате шта се догодило након Улфове и Персијеве размене ципела. Тада ћете и ви научити важну лекцију. Све је могуће када нешто довољно желимо и трудимо се, а за испуњење сваке жеље све што је потребно јесте мало рада и труда који сваку мисао претварају у праву чаролију.

Искрено се надам да ћете прочитати ово дело и да вам се свидела моја препорука.

Тамара П. V2

(шк. 2014/2015.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: