ЉУБАВ У ДОБА КОКАИНА – Симонида Милојковић

15 нов

Бојана 8/1

(шк. 2013/2014.)

Знам, рећи ћете да ова књига није за нас. И знам да сте у праву. Али… Вероватно ме је ова књига и привукла баш због тога 🙂 Можда је оправдање, ако уопште треба да се правдам, то што је ова књига поучна. Биће довољно да прочитате моју препоруку па да схватите по чему је све ова књига поучна.

Љубав у доба кокаина

Главна јунакиња је Нина, девојка из просечне београдске породице. Отац јој је алкохоличар. Увек пије дуплу љуту, а понекад… туче мајку. Данас је таквих случајева све чешће. Судећи према статистикама, жене се чврсто држе. Не остављају такве мушкарце, иако, сложићете се, овакве њихове одлуке немају апсолутно никакве логике.

Игром случаја, Нина упознаје Марка, главног шмекера у Београду, чији су родитељи вансеријски богати, а Марко размажен колико и богат. Увек је имао све што пожели: одећу, обућу, кола, девојке. Нина није била таква. Хтела је да га научи памети. Желела је да он схвати да не може третирати жене као потрошну робу; недељу, две и када му досаде: „Довиђења”. Такви момци преваре сваку, али само једна њих – старо је то правило, неписано. Нина га је натерала да се заљуби у њу, до ушију. Добрих неколико месеци га је вртела око малог прста и на крају су почели да се забављају. Били су најлепши и најупечатљивији пар.

Али… Све се враћа, све се плаћа.

Марко је престао да јој се јавља. Почео је и он њу да врти око малог прста, баш као и она њега раније.

Нина је била спремна на све да га врати, па је узела и кокаин који јој је понудио. Прво су вукли црте само викендом. Па средом јер је положила испит. Па четвртком јер пада киша… Тако, временом, почели су да користе најчистији кокаин свакодневно.

Свако нормалан би знао да је то већ проблем. Међутим, прави проблем је настао кад је Марков отац завршио у затвору, а они прешли на хероин. Док су имали новца, све им је било лепо. Ни помислили нису на изреку да, када се почне са хероином, почиње и смрт.

Упадали су у праве наркоманске кризе. Узимали су од наркотика шта су стизали. До новца су долазили како су знали и умели. У почетку су продавали своје ствари, а када више нису имали шта да продају, Марко је Нину упознао са светом проституције.

Шта је било са љубављу између њих? Где се она сакрила? Нестала је. Није им више ишло. Нису били зависни једно од другога и од љубави, већ само од дроге.

Дрога је учинила своје. Водила их је у сигурну смрт.

Марко је раскинуо са Нином. Није могао више да издржи. Више нису личили на људе. Није имао за паштету, а не за њу. Нина је тада почела „да ради џеп”. Од првог новца који је узела, купила је десет паштета и на сваку од њих залепила по кесицу хероина. Оставила их је Марку. Да има. У глави јој је само било да неће њему ништа фалити док је она жива. Марко јој је послао кратку поруку: „Извини”. И – предозирао се. Сахранила га је, а онда временом постајала све већи наркоман; већи него што је он икада био. Недуго за њим, и Нина се предозирала…

Све праве љубави су тужне, али оне које нису праве, још су тужније. Ова љубав је однела не само два млада живота пред којима је било све, већ још неколико.

Без обзира на то да ли смо заљубљени или не, да ли волимо неког и колики је степен наше љубави, не смемо бити поводљиви. Морамо да држимо до себе, јер ако ми не поштујемо себе неће нас нико поштовати. Треба да будемо поносни и подигнуте главе ходамо, да се не стидимо ничега што смо урадили. И не треба да се спуштамо испод већ постављеног нивоа. Чак ни због љубави.

„Љубав има ту моћ да најозбиљнију особу учини неозбиљном, најморалнију неморалном, најлепшу да наружи, најпаметнију да заглупи, најоштрију отупи, најсрећнију да унесрећи. Кажу да љубав може и обрнуто, али ја то никада нисам искусила. Ово је књига о људима који су мислили да марихуана није дрога и који су веровали да кокаин не ствара зависност. Ово је књига о љубави у доба кокаина”.

Бојана 8/1

(шк. 2013/2014.)

П.С. После моје препоруке мислим да вам је јасније зашто треба да прочитате ову књигу. Младост је лепа, али у себи крије многе замке. Боље је учити о избегавању младалачких замки из књиге него из искуства.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: