ТРИ МЕТРА ИЗНАД НЕБА – Федерико Моћа

15 нов

Овај роман припада тинејџерским романима. Занимљив је за читање. Радња брзо тече. Ипак, његова вредност је, по мом мишљењу, у томе што младе учи животу. Открива им ствари којих се треба клонити свака млада особа ако не би да себи упропасти живот.

Три метра изнад неба

„Велика прича о љубави, о младим, гневним животима који покушавају да се одвоје од тла, да корачају три метра изнад неба…

Момци круже на моторима, суочавају се са искушењима физичке издржљивости, брзине, ризика. Девојке се спремају да сретну мушкарца свог живота. Баби је добра ученица, Степ је насилник; припадници су два различита света, али се на крају заљубљују једно у друго. Баби је непрепознатљива у очима родитеља. Степ открива стране које се убрзо уклапају у слику опасног типа, а у ствари мишићи и насиље крију једну трауму, један неодмршени чвор који баца мрачну сенку на штеповима породични живот и на мучну љубавну причу са Баби.

Три метра изнад неба је роман о свакодневном животу, истовремено романтична комедија и реалистична драма, врло узбудљива прича о животу младих и њихових родитеља у велеграду. Степ је био момак из угледне и имућне породице, одличан ђак, примеран, дете за понос. Све док једног дана није ухватио мајку како вара оца са комшијом. Претукао је комшију и од тог дана све креће у другом смеру. Нема школе, нема више финог Степа, сада су ту мотори, туче, суђења”.

Три метра изнад неба

Једног дана у саобраћајној гужви угледа Баби како вири кроз прозор својих кола и поче да јој виче: „Ружна, да, ти ружна!” Она се само одмакла и показала му средњи прст. Мало касније Степ и његово друштво одлуче да упадну на буржујску журку на којој је, игром случаја, била и Баби. Степ се покачио са Бабиним дечком и Баби га је полила пићем. Степ је подигао Баби и заједно са њом скочио у базен. У међувремену Паоло, Степов најбољи друг, краде новац из буржујских торбица и баш када је стигао до Палинине, она га је ухватила. Договорили су се да је он изведе на ручак јер је остала без динара. Паоло и Палина су почели да се забављају, а Баби је била против тога јер је Палина била њена најбоља другарица, а Паоло Степов најбољи друг. И ако су све девојке у Риму, а и шире, луделе за Степом, Баби није могла да га смисли. Временом, наравно, Степ је учинио своје и Баби се заљубила у њега, баш као и он у њу. Била му је лепа, савршена. Били су три метра изнад неба.

Кроз цео роман је описана прва,али права љубав двоје младих. Права зато што је то била она љубав која тера заљубљене да буду бољи, јачи, да дају 110 посто себе. Права зато што је била искрена.

Нажалост, и овој је бајци дошао крај. Паоло је погинуо у једној од трка, на свом вољеном мотору. Баби је оптужила Степа за смрт његовог друга. Степ ју је рефлексно ошамарио и – то је био почетак краја.

Јасно као дан. Када неко изгуби драгу особу, више ништа није исто. Једноставно, не може да буде исто. Већина је нешто слично искусила. Колико год да се негира промена, она се јесте догодила. Другачије се размишља, другачије се гледа на свет око себе, другачије се живи.

То се десило и са њима…

Шта мислим о описаним догађајима у овој књизи?

Мислим да се ништа од написаног, или бар већина ствари, не би десила да Степ није полудео због онога што је његова мајка урадила. С друге стране, Степ није требало да се меша у то, јер је она покварила однос са својим супругом. Степу је увек била добра мајка. А ни Баби није смела никада да га окриви за смрт друга, јер нико не зна какав је то бол док га не искуси на својој кожи.То није смела никако, бар по мом мишљењу.

Или је све то судбина?

Догађаји се нижу, а ми реагујемо на њих и тако кројимо свој живот.

Ко зна?!

Бојана 8/1

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: