КАПИЈЕ ВРЕМЕНА – Мадлен Лангл

14 нов

Бојана 8/1

(шк. 2013/2014.)

___________________________________________________________________________

Мег је посебна девојчица, али заиста посебна. Живи у старој кући на крају вароши, а на почетку шуме. Дане проводи са двојицом млађе браће. Они су близанци: Сенди и Денис. Поред њих, друштво јој праве и сачињавају њен свет четворогодишњи брат Чарлс Валас, пас Фортинбрас и мајка, госпођа Мари.

Њени родитељи су јако цењени и угледни научници. Госпођа Мари је биолог, а Мегин отац је физичар кога су послали на истраживачки задатак. У почетку су очева писма стизала сваки дан, али у последњих пола године – ни једно једино. Госпођа Мари је ишла чак и у Белу кућу, али ништа…

Мег је недостајао њен отац. Много. Била је веома бистра и посебна девојчица, али треба да знате да јој школа није ишла баш од руке. Познато, зар не? Различити математички поступци и досадне теорије су је страшно замарале. Умела је све тачно да уради, без грешке, само ако јој је дозвољено да то уради на свој, посебан, начин.

Чарлс Валас је за четворогодишње дете био и сувише напредан. Прави мали хибрид своје врсте. Користио се речима какве је користило само високообразовано друштво. Тежио је да сваки дан научи бар једну озбиљну реч. И причао је, и то много. Могао је и да чита мисли онима којима је хтео, али се пред већином задртих мештана правио да ништа не уме. Сви су мислили да је заостао, али он није марио за мишљење њему небитних људи. Знао је да ће људи увек причати. И увек ће бити завидних, злих и притајено злобних. Сматрао је да је битно да ми знамо истину и да је знају они до којих нам је стало. Жива истина, сложићете се 🙂

Једног дана, док су се Мег и Чарлс шетали шумом, упознали су Калвина, најпопуларнијег дечака у граду. Схватили су да је и он попут њих, само да то вешто прикрива.

У дну шуме налазила се стара, оронула, аветињска кућа које су се сви плашили. Сви осим Чарлса који се тамо редовно играо. Одлучио је да поведе Мег и Калвина и да их упозна са вештицама које су тамо живеле, са госпођама Штајето, Ко и Којом.

Оне нису биле зле, напротив, биле су стварно добре и правиле су капију времена кроз коју ће Мег и Чарлс видети свог оца. Али да би се то остварило, морају да се потруде и помуче, пуно…
Кроз књигу је описана невероватна и нераскидива љубав између брата и сестре и родитеља и деце. Нажалост, ми често узимамо здраво за готово ту љубав која нам је пружена и заборављамо да треба да је ценимо јер се никада не сећамо да је много оних који би дали све за трунчицу те љубави.

Капије времена

Када нам неко недостаје, када је далеко, учинили бисмо све да га вратимо. И треба док смо у могућности, јер једном ће отићи заувек, а ми нећемо ту моћи ништа. Живећемо са тим да нас је напустио, а да му нисмо рекли све. Зато треба да се трудимо да будемо са драгим особама сваки тренутак. И не смемо их подразумевати.

Поред ове чаробне авантуре која ће вас увући просто у себе, научићете управо то – своје најмилије не смемо запостављати и подразумевати. Никада се не зна шта нам доноси нови дан.

Бојана 8/1

(шк. 2013/2014.)

П.С. Ова књига има и наставке. Чисто да знате 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: