ТРИ ЈЕШИНА ЈУНАЧКА ДАНА – Адван Хозић

7 нов

Стефан Ј. 8/2

(шк. 2014/2015.)

_________________________________________________________________________________

Адван Хозић, босанскохерцеговачки књижевник, приповедач, романсијер, драмски писац и песник, рођен је у Котор-Вароши, где је завршио основну школу. Официрску војну школу завршио је у Бања Луци и Сарајеву. Добитник je многих признања и награда. Учествовао је у Другом светском рату, па је из сопственог искуства написао приличан број ратних прича, посебно посвећених деци.  

Tri Ješina junačka dana

Роман „Три Јешина јуначка дана” објављен је давне 1966. године. Примерак који сам имао прилике да прочитам у тврдом је повезу и са својих свега 170 страна успео је да ме увери да једино што остаје неуништиво јесте дух детињства. Хозићев стил писања помало ме је подсетио на Бранка Ћопића јер цео роман, иако је тематика везана за рат, обилује хумором и духовитим ликовима. Читава радња овог романа врти се око дечака Јеше. Игром случаја, он бива увучен у само средиште рата са Немцима и како не може назад у своје село, он остаје са партизанима, да га заштите и сачувају до краја. Ту среће и свог оца према коме осећа велику присност, какву никада раније није имао. Преплављује га понос и брига за њега. За три дана Јеша доживљава све ужасе рата, борбе, рањавања, болне призоре мртвих, хладноћу, глад и сам се себи чуди како то све јуначки подноси. Писац нам исказује коликo је одговорности одраслих за живот дечака и како остали партизани (Коко, Јозо, Петица) склањају Јешу увек на сигурно, увек иза њих. Они му преусмеравају пажњу са бојишта  пошалицама, анегдотама, хумором и ублажавају те дечје осећаје и слутње.

Овај диван роман обилује позитивним ликовима, необичним догађајима, неизвесношћу. Веровали или не, брзо се прочита, а веома дуго се размишља о њему. Несхватљива је та велика снага, храброст, потиснути страхови у тако малом дечаку. Мислим да овај дечак изазива дивљење у сваком читаоцу, невезано са читаочевим годинама.

Драги моји другари,

на мене је овај ратни роман оставио веома јак утисак и изазвao неку посебну емоцију, тим пре што сам га, некако случајно, читао у време када смо анализирали „Пилипенду”, „Отаџбину” и остала родољубива дела. У случају да су и на вас оставила утисак дела са часова, пронађите овај роман и упознајте се са Јешом. Нећете се кајати 🙂

Стефан Ј. 8/2

(шк. 2014/2015.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: