КАКО ДА ПРЕЖИВИМ БЕЗ ПРИЈАТЕЉА – Франсин Омен

7 авг

Здраво. Зовем се Роза и селила сам се већ девет стотина и педесет четири пута. Сигурна сам да ћу при следећем погледу на спаковане кофере да паднем у кому. Али моју мајку то нимало не плаши. Управо је продала нашу лепу кућу, као да је то нека споредна ствар! А мој дечко Нозе? Сели се са неком Јулијом у Ротердам како би тамо заједно студирали, уместо да се пресели код мене у Амстердам. Зрела сам за распуст!

Како да преживим без пријатеља

Серијал књига ,,Розине најгоре године” састоји се од седам књига које су написане свака за себе и међусобно се не настављају. Повезује их само главна јунакиња. У свакој књизи говори се о Рози која има проблеме, као и сви њени вршњаци широм света. Муче је проблеми и са пријатељима и са породицом, али она не одустаје – решава их. Родитељи су јој се развели. Роза сада живи са мајком, а мајка је, у духу модерног времена, нашла новог партнера. Роза се не слаже са тим да добије очуха и свим снагама се бори против те одлуке. И њега… Упркос Розиним жељама, њена мајка одлучује да се пресели код Александра, њеног новог дечка, и тиме Розу одваја од пријатеља, али и оца. Њени пријатељи јој шаљу савете како да преживи дешавања у новој кући, љубавне проблеме и како да се уклопи и спријатељи у новој школи са новим друштвом.

Приближава се летњи распуст. Роза је испланирала пуно забаве и путовања. Треба да путује са мамом и Албертом, а после тога и са татом. Само она и тата. Као некада. Електронском преписком се договара са дечком Нозом да се виде, али тада сазнаје да он иде на крстарење са родитељима и то на месец дана. А када се врати – имаће само два дана да буду заједно па она путује. Зашто је живот тако суров? Одлази на аеродром да испрати Ноза и његову породицу. Потиштена је и тужна.

Зашто баш месец дана?

Зашто се не врате раније?

Шта ако тамо буде пуно девојака и он почне да се забавља са неком од њих?

Не, не…

То не личи на њега. Он њу воли.

Да ли је воли?

Невоља на видику!

Роза постаје љубоморна и забринута. Другови јој долазе у посету и помажу јој да се смири.

За то време, њена мама је опседнута тиме да помогне новом дечку око његове цвећаре. Саопштава јој да су она и он одлучили да…

Није ваљда да ће се венчати?!

Поново очух који ће им сметати и кварити кућну идилу.

Не!

Само да знате…

Није то у питању.

Розети и њена мама желе да отворе ресторан-цвећару у коме ће се служити шпагете, а њена мама би свирала на клавиру. А она не зна да свира. Пита се зашто је икада отишла код оне гатаре која јој је рекла да има скривени таленат. Можда има скривени таленат, али то није клавир. У то је Роза сигурна. Роза нема ништа против. Нека се њена мама забави, али то није то. Роза неће ићи са Албертом и мамом на море.

То се не дешава!

Сигурно сања.

Али не – будна је и то је истина.

Естер покушава да је смири. У томе јој помаже и Џонас, али им не успева. Само да је ту Ноз да јој помогне, али – он је отишао!

Увече сазнаје да је њена маћеха поново трудна са њеним оцем.

Да ли може бити горе?

Још једна уплакана беба у породици што значи да је њен тата тек сада неће примећивати.

Изгледа да може горе.

Њен тата се не осећа баш најбоље па су му лекари рекли да заборави на путовање, а мора и да се нађе својој жени док је у трудноћи.

Баш лепо 😦

Сви Розини планови су уништени и то само због планова њених родитеља. Размишљају ли они уопште о њој?!

Да, наравно. Мама јој је рекла да цео распуст њени пријатељи могу да остану код њих, а тата је рекао да ће јој послати новац и да ће се убрзо видети. Баш лепо! Они не разумеју да су њој потребни родитељи, а не новац. Сада су претерали!!! Све је упропашћено! Шта сада?

Естер и остатак друштва долази код Розе и смишљају савршено летовање, само за њих…

Одлазак на камп месец дана.

Одлична идеја!

Неће имати времена да размишља толико о Нозу, а вратиће се вероватно када и он, а плус – са својим је пријатељима… Мама је против тога. Мисли да је далеко, али Роза је са мало набијања кривице због свих њених упропашћених планова убеђује да је пусти. Естер пуштају, Џонас је рекао да иде на месец дана код Розе, остали су пуштени… Проблем ,,Мала краба” не може са Розом.

Кренули су коначно у камп. На броду је било повраћања, шала, задиркивања. Керим је успела да изгуби Розин телефон. Шта сада? Како да се чује са мамом и татом? Шта ако Ноз зове? Ово није добро почело. Неће се ваљда тако и завршити? Стигли су. Јухууу! После толико времена, коначно су у кампу! Момци које су упознали на броду показују им камп, а затим се раздвајају и налазе смештај за себе… Наравно, како то обично бива, свако има другачије мишљење о кампу.

Забава може да почне!

Како ће се провести у кампу?

Да ли ће први утисак утицати на забаву или ће бити другачије?

Да ли ће свађе све да униште?

Да ли ју је Ноз преварио?

Када ће се видети њих двоје?

Како ће се њена мама снаћи у свом новом послу?

Остављам вас да маштате све док не прочитате књигу и надам се одушевите њоме као ја. Сигурна сам да вам је ова препорука занимљива и да сте успешно схватили да деца разведених родитеља пате. Њихова осећања немају везе са новцем и поклонима родитеља који верују, тачније, надају се да на тај начин могу да надоместе породицу и љубав.

Франсин Омен живи у Холандији. Одмалена је била склона писању. Још као мала, добијала је разне награде за своја дела. Љубав према писању исказала је и у овој књизи, као и у осталима из овог серијала. У Холандији су књиге које је написала „Како да преживим…” постале јако популарне и читане, па су тако доспеле и код нас, захваљујући „Сезам буку”.

Анастасија 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: