КРУНА ЗА ВИКИ – Прунела Бат

28 јул

Р. МИЛИЦА 7/3

(шк. 2013/2014.)

О аутору:

 • Прунела Бат живи у енглеском сеоцету Котингиљу, заједно са мачком Пеони.
 • Годинама је била новинарка и, пошто је једно време писала путописе и књиге о кувању и баштованству, с успехом се посветила писању књига за децу.
 • Књиге из њене серије „Milla & Sugar” продате су у више од 300.000 примерака и објављене у тринаест земаља, од Немачке до Индонезије.

Ова књига је књига из серијала ,,Колеџ за принцезе“.

Школа за девојчице које су

одувек маштале да буду принцезе

Круна за Вики

Вики потиче из пропале племићке породице

и сушта је супротност правој принцези: има косу

коју је немогуће очешљати, воли да се вере

по дрвећу и једини комад накита који има јесте

огрлица од обојене тестенине. Да би научила

правила лепог понашања, тетка Хенријета ју је

уписала у Колеџ за принцезе где, на срећу,

има крај себе три фантастичне пријатељице…

Наслов оригинала: Una corona per Vicky / Prunella Bat

Година издања: 2012. за српско издање

Издавач: Лагуна

Садржај:

 1. Не зови ме принцеза!
 2. Сасвим обична породица
 3. Убиствени врисак трећег степена
 4. Алфонсово лудило
 5. Ноћ на дрвету
 6. Кап плаве крви
 7. Још нека објашњења
 8. Четири величанствене
 9. Нека ти то послужи за наук
 10. Принцеза месеца
 11. Звездица по звездица…
 12. Пријатно изненађење
 13. Натријум-хлорид
 14. Плоп, плоп, плоп, ШЉИС!
 15. Крцко Орашчић и краљ мишева
 16. Викина пошта

Четири величанствене

Главни ликови у књизи су

УЧЕНИЦЕ КОЛЕЏА ЗА ПРИНЦЕЗЕ

ВИКИ

Када порасте жели да буде писац. Краљевске је крви. Право име јој је Викторија Антоанета Катерина Лујза. Мршави је девојчурак дугих руку и ногу, са густим црвеним коврџама и зеленим очима на бледом срцоликом лицу. Мрзела је када је неко зове „принцеза”. Воли да се вере по дрвећу, саосећајна је, жели да постане принцеза месеца (што је и постала) само да би Бриђити показала да није она најбоља. Права мушкарача. Сушта супротност једној принцези!

САНИ

Право име јој је Саншајн Тарнер. Тамнопута девојчица, научница, која је пребацила своје ствари у кофер испод кревета, зато што у плакару држи епрувете и микроскопе и некакво чудо што светли и производи хиљаде различитих звукова. Њени родитељи су Дино и Лина Тарнер, чланови групе „The Blurps”! Они скоро целе године путују по свету због својих феноменалних концерата, па она зато мора да буде у колеџу, иначе не би могла да иде у школу. Њој то, међутим, одговара, пошто не воли да путује. Молекуларна хемија јој се више свиђа од рок музике. Њени планови за будућност: да добије Нобелову награду и пронађе капу у коју могу да јој стану све кикице.

ЛИН

Тачније Ванг Лин. Јесте ли знали да Кинези увек стављају презиме испред имена? Ишла је тамо и у основну школу, исто као Сани и Нел. Отац јој је банкар и послао ју је у Колеџ за принцезе да би постала ПРАВА ГОСПОЂА. Она би, међутим, желела да постане сликарка јер стварно изузетно добро црта. Насликала је Викин портрет, који је веома веран, ако се изузме дречавозелена коса. Била је кажњена зато што су је Суперфантастичне пријавиле директорки да је она директорку нацртала на зиду што није била истина, јер она не црта тако ружно. Планови за будућност: да оде од куће и слика до краја живота.

НЕЛ

Личи малчице на Викине сестре близнакиње: на први поглед је СЛАТКА као шећер, али је невероватно јака и обожава рагби (игра на позицији демија). Штета што њихова директорка Амелија мисли да је „рагби” РУЖНА РЕЧ. По њеном мишљењу, за савршену принцезу прикладни су спортови у којима не постоји опасност да се оштете нокти. На Нелину срећу, њен отац не мисли тако, али га она ретко виђа, пошто је он инжењер и обично се налази на нафтној платформи насред Атлантског океана. Планови за будућност: да окупи женски рагби тим и победи на Турниру шест нација.

Њих четири имају клуб који се зове „Четири величанствене”, а њихове супарнице су три девојчице које су чланови клуба „Суперфантастичне”. На крају ћете видети ко ће победити 🙂

БРИЂИТА

Изузетно је отмена и велики је сноб. Спремна је на све само да постане принцеза године. Вођа је Суперфантастичних. Много се свиђа директорки Амелији зато што је лордова ћерка. Невероватно је висока, плавокоса је и невероватно личи на коња (али прилично љупког коња). Што се тиче њених планова за будућност, има само један план: да постане принцеза месеца и УНИШТИ све супарнице.

МАРГЕРИТ

Бескрајно се диви Бриђити, за њу би све учинила. Изузетно је зла и јури за Бриђитом као неки псић. Нико не прислушкује боље од ње.

СКАРЛЕТ

Баснословно је богата. Отац јој је „краљ пржене пилетине”. Сања о принцу из бајке. Такође јури за Бриђитом, диви јој се и за њу би се и жртвовала. Заједно са Маргерит је украла најновији изум од Сани за Бриђиту.

Норман

Викин најбољи пријатељ и велики љубитељ научнофантастичних романа. Мршав је и прилично низак дечак са дебелим наочарима за кратковиде. Вики га је терала да носи стално сако и кравату, чак и на фудбалском игралишту. Личио је на минијатурну верзију свог оца, власника једне самопослуге, бензинске пумпе, продавнице сладоледа и биоскопа у оближњем селу Вилоу. Али испод Норманове равне црне косе, са раздељком са стране, налазио се најгенијалнији ум на који је Вики икад налетела. Отац га је уписао у Краљевску академију која је била близу Колеџа за принцезе у коју је Вики ишла.

Остали ликови су:

ВИКИНА ПОРОДИЦА ИЗ ВИЛЕ ЛАДОЛЕЖ

 • Викина мајка Розалинд – обична сељанчица, прича са својим поврћем које сама сади
 • Викин тата Чарлс (тачније, Чарлс Феликс Алфонс Гаспар од Хернет-Холеније)
 • Викина тетка леди Хенријета – уписала је Вики у Колеџ за принцезе, увек ју је опомињала да седи усправно и да се понаша као принцеза што и јесте било тачно, јер су они били краљевске крви. Она је једина пребогата рођака њеног оца Чарлса.
 • Селест – најкрупнија и најснажнија дадиља, гувернанта, куварица и девојка за све која се икад појавила на нашој планети.
 • Пау и Мау (то јест Полин и Морет), Викине петогодишње сестре косе боје шаргарепе, могле су да гледају неког са изразом лица који би разнежио чак и камен. Потпуно су исте, у чипкастим хаљиницама купљеним у једној од скупљих радњи где је тетка Хенријета пазарила.
 • Мињон – бела Селестина патка
 • Бетина – мачка коју су близнакиње, из недокучивог разлога она је била једино створење на овом свету које су близнакиње поштовале, пошто су је обожавале.

СА КОЛЕЏА ЗА ПРИНЦЕЗЕ

 • Амелија Мидлпоинт – директорка Колеџа за принцезе, одушевљена што Вики иде у тај Колеџ, јер је она једна од ретких девојчица која има краљевску крв тј. плаву крв
 • Коралинда Мидлпоинт – Амелијина сестра, свако вече креће у обилазак да види да ли су све угасиле светло. Нижа је и знатно буцмастија од госпођице Амелије, али исто тако отмена. Смеши се стидљиво и љубазно па се Вики одмах допала. Предаје бонтон.
 • Бил Дорит – наставник креативног писања на Колеџу за принцезе. Човечуљак са наочарима, румених образа и брижљиво очешљане плаве косе, толико ситан, да је по речима ученица, одећу куповао на дечјем одељењу. Вики га је обожавала и написала је савршен састав за који је добила звездицу.
 • -Лусил, дебела и мајчински настројена куварица налик на кифлу са ногама. Све у свему, добра жена
 • госпођица Рајс – наставница умећа примања гостију
 • госпођица Татјана – предаје на часу посвећеном моди и изгледу
 • госпођица Блектра – наставница биологије
 • госпођица Хајди – наставница ходања и држања, висока и елегантна наставница, некадашња манекенка
 • професор Дорит
 • госпођица Петигру – наставница хемије
 • Мередит Мери – стидљива девојчица са наочарима и кикама, у категорији нижих разреда била је принцеза месеца
 • Лулу Парвис – у категорији средњих школа била је принцеза месеца, симпатична плавушица из другог разреда. Освојила је из сваког предмета по једну звездицу.

УКРАТКО О ДЕЛУ:

Вики је девојчица која мрзи што је зову „принцеза”. Једног дана дошла је њена тетка Хенријета и предложила да је упише у Колеџ за принцезе, јер сматра да је права мала мушкарача и да не уме да се понаша. Вики је то прихватила јер је Колеџ био у граду, а она је ретко тамо одлазила јер живи на селу у вили Ладолеж. Када је стигла, мало се осећала усамљено јер никог није познавала, али јој је после краћег времена било много боље јер је упознала три девојчице које су биле са њом у соби. Оне су постале најбоље пријатељице и решиле су да се освете Бриђити за то што је урадила Лин. На часу креативног писања Вики је освојила звездицу (брдо звездица и без укора и казни значи да можеш постати принцеза месеца тј. то може постати она која има највише звездица). Бриђита је била бесна због тога и решила је да јој се освети. Рекла је нешто ружно за Викину породицу и Вики јој је бацила ћуфте на главу због чега је изгубила звездицу и била кажњена тако што није смела да излази у град већ је требало да 500 пута препише рецепт за те ћуфте. После тога је Вики одлучила да победи Бриђиту што је и учинила са једном звездицом више. То не би успела да јој нису помогле другарице из собе: Лин, Нел и Сани. Последња звездица коју је требало освојити била је из хемија. Вики је водила за једну звездицу и била је сигурна да Бриђита неће моћи да направи бољи изум од Сани. Међутим, Маргерит и Скарлет су им украле тај изум и оне нису знале шта да раде. Тада их је позвао Норман који је рекао да је пробао тај изум у Краљевској академији и да је додао мало натријум-хлорида тј. кухињске соли и да је то експлодирало. Девојчицама је синула сјајна идеја. Сани је направила нову, али исту течност коју је Бриђита украла. Сутрадан су Четири величанствене причале да изум тј. течност неће ваљати ако се не дода кухињска со. Толико су гласно причале како би биле сигурне да их Суперфантастичне чују. Оне су одмах додале чаробни састојак. И – десило се:

пло,

плоп,

плоп,

ШЉИС!

Њихова лица су сада била плаве боје. Дошао је час да се изабере принцеза месеца. Лепо претпостављате. Титулу је понела ВИКИ.

Анонимни доброчинитељ је била Викина тетка зато што је видела како њена мала рођака добро напредује и знала је да ће она победити. Била је савршена када је отишла са анонимним доброчинитељем тј. тетком Хенријетом да гледа представу „Крцко Орашчић”. Затим су јој сви из виле Ладолеж честитали и поздравили је тако што су јој послали пошту. Нису могли да дођу јер су близнакиње добиле богиње.

Али то није било битно.

Битно је то што је Вики донела праву одлуку.

Р. МИЛИЦА 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: