ЗЕЛЕНБАБИНИ ДАРОВИ – Ивана Нешић

14 мај

Јана 🙂

(шк. 2013/2014.)

Још једна књига у издању „Креативног центра” која ће вас сигурно забавити, научити нечему и остати вам дуго, дуго у сећању.

1

МИКА – Имате идеалну прилику да упознате новог друга. Мика је један изузетно занимљиви дечак. Одликује га превелика љубав према храни, али је у суштини добар дечак. Поштовао је старије, пуштао баку да га обуче по својој вољи, уредно је чешљао своју тамну косу… Једини му је проблем био везан за обућу, али то ћете већ и сами сазнати.

МАЉУЦИ – Упознаћете и чудесна створења. Тачније је рећи да су то најтајновитија створења која су икад живела на овим просторима. Иако нису невидљиви, неприметни су, па многи људи и не знају за њих. Али ви ћете се и те како упознати са њима.

НЕПРИЈАТЕЉИ – Нажалост, ни ова књига не може проћи без њих. Јадан је Мика јер не може да се одлучи шта да жртвује: ратлук или књигу. Кап зноја му се од напора сливала низ чело. Шта ће учинити?

КОД КРАЉА – У овом поглављу ћете упознати краља Јародара, али и Завишу. Ко је Завиша? Претпостављате већ да је припадник поменутих маљутака. Био је принуђен да напусти рупу и да се никада више не врати у њу. Није се ни осврнуо. Зашто? Где је пошао? Зашто се не би вратио? Питања, питања…

ПУТОВАЊЕ – Завиша је упорно кечио пут кроз високу траву. Никада није отишао тако далеко од својих маљутака, али се њему чинило да је већ пропутовао свет. И чисто да знате, маљуци јесу магијска створења, али ништа не могу урадити од разноразних чудеса која су у њиховој моћи док то од њих не захтева човек код кога службују. Кога ће прво упознати? Хоће ли то бити на обострано задовољство?

ВЕЋЕ – А шта су поводом Завишиног одласка мислили остали маљуци? Они су видели да је отишао, али стварно отишао. Сви су то видели, сви осим краља. Надурени краљ није видео његов одлазак, али је знао да мора да сазове веће старешина. Шта ће одлучити поводом овог случаја? А маљуци су још некога упознали, некога из људског света. Кооогааа???

БАКА – Све је видела, све је знала. Само није знала шта је њеном унуку Мики. Већ пети дан! Вратио се кући пре пет дана потпуно промењен. Пробала је све што је знала и умела, чак је и саливала Мику водом за саливање страве. Шта је то? Никад нисте чуле. Па и нисте могли да чујете, али…

ТЕШКИ ДАНИ – Дани који су уследили били су пуни тескобе. Мика је и даље мотрио на дешавања, без резултата. Бака је и даље бринула због Мике, али се није усуђивала да понови опит са саливањем страве. Маљуци су непрестано мотрили ишчекујући Мику и страхујући од неких људи који би понели мреже и вреће. А Завиша и поштар су се полако навикавали на нови живот. И???

ОТМИЦА – Ко је кога отео? Зашто је морало уопште доћи до отмице? Да ли отмичар уопште има савести? Али шта је уопште могао да учини? Шта бисте ви учинили да сте на месту овог отмичара? Размислите о томе после овог поглавља.

ПОД КАМЕНОМ – Да ли је отети срећан што је побегао? Или можда није? Можда му је тамо било много, много лепо. Шта се још дешавало под поменутим каменом? Можда ће вам помоћи у решењу свих уочених проблема ако одгонетнете прву загонетку: „Велико је, то сви виде, уједно и мало. Помогло је вама једном, можда му је стало”. И не мислите случајно да је реч о Сунцу. Кад решите ову загонетку, стићи ће и друга, и трећа. А онда?

НОЋ – Свака ноћ свакоме донесе и пун нарамак мисли. Многи покушавају да пронађу спас у сну, али уместо сна често долазе неке друге слике. Мучне и застрашујуће. Тако се бар десило малом Мики. Шта се још дешавало поменуте ноћи?

ЈУТРО – Свашта се дешавало те ноћи, а онда је свануло још једно јутро. Јутарња светлост пролазила је под косим углом кроз прозор на крову. Шта је оно беше Мика сањао? И да ли је уопште сањао? Мика се свим срцем трудио да се понаша као и сваког другог дана. Ех, да је знао шта ће му наредни дани донети!

ШУМА – И тако је наш Мика кренуо на пут. Доспео је чак у М. И да знате, није био сам. Са њим је био и Завиша, али се све време стиче утисак да је Мика тај који је горе прошао. Тмурна атмосфера међу њима двојицом није допуштала Мики да бар нешто лепо види на крају овог пута. Мада, његово весело срце није могло да одоли дивном сунчаном дану, и то у шуми. Зар то није сан сваког дечака?!

2

ПЕЋИНА – Е, онда је кренула мука. Све је било лепо напољу, али сада, у мрачној пећини, међу титравим сенкама… А сви знају да пећине у себи крију тајне. Коју ли тајну крије баш ова пећина? И кога? И зашто је Мика морао да смишља песму???

ЗЕЛЕНБАБА – Старица, погрбљена и увијена у тамни плашт, седела је на камену и мешала нешто у котлићу изнад ватре. Зелена ватра, зелени праменови косе око бабиног мршавог лица, њено (једно) зелено око процењивало је Мику. Шта сад?

ПРВА ПРОБА – Шта је то доживео наш мали јунак? Како је уопште преживео прву прбоу? То никоме није јасно, почев од Завише и Мике самог. Али вама ће све бити јасно…

КРОЗ ЛАВИРИНТ – Ако сте икада покушали да пронађете излаз из лавиринта у неком часопису, знате да то није сасвим једноставно ни из птичје перспективе, а камоли кад за осматрање имате само делић секунде. Како ли су се Мика и Завиша уопште снашли? И да је само у питању лавиринт…

РАЂАЊЕ ПОХЛЕПЕ – Мика је имао прилику да види похлепу на делу. У срцу је осећао велику тугу, па је морао да зажмури да не би почео да плаче. Признајте, већ сте мислили да је Мика постао похлепан  Обратите и ви пажњу на Зеленбабино упозорење. Можда ће вам некада бити од користи. Никад се не зна! Упамтите: „Дуг је зао друг!”

ДРУГА ПРОБА – Страховито ружна и чупава жена с праменовима црне косе који су се увијали и мигољили сами за себе. Звучи ли вам довољно упечатљиво за другу пробу? На шта ли ће још наићи Мика? А то ишчекивање је Мики било страшније него сам догађај. И како је уопште стигао до зеленог леденохладног пламена кроз који је прошао?

ОСВЕТА – У овом поглављу ћете сазнати зашто је Зеленбаба уопште таква каква је и зашто је уопште љута на своју луду децу. Није могла да опрости својим синовима што су се полакомили. И није можда кривила толико њих колико оне који су им нудили новац, искушавали их и отерали право у пропаст. До ње није допирала мудрост изреке: Искушења су ту да им се одоли.

ТРЕЋА ПРОБА – Шта ли сада чека ваше нове другаре, Мику и Завишу? Нашли су се на месту које као да не постоји и као да нема ничега у њему. Мика чак има осећај да и сам нестаје. Али било је у том свету свега и свачега. Чак и корњача, чак и једна посебна корњачица. Сигурно се питате…

КАМЕНА КАПИЈА – И тако су кроз њу прошли један изгребани, модар и исцепани дечак, маљутак који је вирио из рукавице на дечаковим грудима и безимена корњачица. У коме се новом свету сада налазе? И откуда три девојке, сличне као јаје јајету, прелепе, с таласима зелене косе која се расипала око њих покривајући их?

ПЛАВИ ГРАД – Ништа није било онако како треба. Дрвеће је изгледало жалосно, опуштених грана и проређеног лишћа. Зграде општине и суда порасле су небу под облаке и надвијале су се бацајући мрачне сенка на и овако мрачан град. Школа је била тек мало боља. Позориште и библиотека скупили су се… Пролазника је било много, али кога год би Мика додирнуо… Какав је ово град? Шта их чека у њему? И како се Мика на крају сетио своје баке? Зашто?

ИСТИНА О ЗЕЛЕНБАБИ – Ау! Подлости нема краја! Чијој?

РУСАЛСКА ПЕСМА – Занети разговором, нису ни приметили када се сеновита прилика појавила надомак реке. Сенка се освртала око себе као да нешто тражи. Шта? Кога? И ко је уопште то?

ОДЛУКА – Зеленбаба је преломила и одлучила. И делује као да се није покајала. Насмејала се чак, а очи су јој биле светле и младе. О каквој је одлуци реч?

РАСТАНАК – Све што почне има и свој крај. Растали су се и сви чланови једне чудне поворке, најчудније на свету. Напред је ишла баба смарагдне косе и погрбљених леђа. За њом је ишао дебео дечачић у великим цокулама. У његовој рукавици налазио се ружан рогати патуљак. На његовом рамену стајала је корњачица подигнуте главе. Била је то корњача какву свет никада није видео.

ЗЕЛЕНБАБИНИ ДАРОВИ – О њима читајте сами. И размислите. Можда ћете се сетити и Зеленбабиних речи да је благо зло и да доноси само несрећу и раздор. Неке друге ствари доносе срећу, љубав и слогу.

И стигоше наши јунаци до краја. Али не и ви. Ви тек крећете у нови почетак са њима. Уједно ћете се и упознати са Иваном Нешић.

Заслужила је да је запамтите и да се надате још неком њеном роману. Ово јој је тек први роман. До тог дана дружите се са Миком и његовим новим познаницима. Биће вам то друг којег ћете волети и уживати у сваком тренутку проведеном са њим.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: