KАКАВ КАРАКТЕР! – Беатриче Мазини

26 апр

Пре него што почнем са књигом која је оставила велики утисак на мене, прво морам да вам кажем да је моја омиљена издавачка кућа – Креативни центар. Много сам књига прочитала које су они објавили. Још увек нисам наишла на неку која ми се није допала. Невероватно! Обратите пажњу на њихова издања. Сигурна сам да ће се и вама допасти многе књиге које су објавили.

Да почнем 🙂

Беатриче Мазини је ауторка једне од мојих омиљених књига и зато сам издвојила неке белешке и занимљивости о њој. Рођена је у Италији, 1. априла године 1962. Данас живи и ради у Милану који је познат као модни и индустријски центар Италије. Писац је књига за децу и одрасле, али и новинарка, издавач, преводилац…

3

Њена најпознатија дела су четири књиге о балерини Зоји и њеним пријатељима:

  • „Балетским кораком”,
  • „Какав карактер!”,
  • „Стари и нови пријатељи”, и
  • „На врхове прстију!”.

Поред њих се истичу и њена дела „Агата и лажљива огледала”, „Девојчица змај”, „Девојчица дугачких стопала”, „Дар краљеве кћери”… Треба поменути и Роберта Пјуминија који често пише са ауторком дивне књиге о којој ћу вам писати. Он је написао „Приче о Љубави“ које сам такође прочитала и одушевила се. Заједно су, као што знате, написали роман за тинејџере „Ћао, ти!“. Ауторка је, због свог оригиналног начина писања и због својих несвакидашњих и посебних идеја, добила многа признања, међу којима је и заслужна Андерсенова награда.

Морам да напоменем да сам прочитала све четири књиге о балерини Зоји, али да ми се највише свидела „Какав карактер!“ и да сам због тога пожелела да своје утиске поделим са вама.

1

Прво бих вам нешто укратко рекла о књизи.

Зоја је ученица Академије, балетске школе, има десет година и још од малих ногу је ученик ове школе. Академија је једна од најчувенијих балетских школа у свету и први је Зојин изазов и степеница у остварењу њене жеље да постане професионална балерина. Ове године је прешла у виши курс и није било срећније балерине од ње. Била је срећна, иако је знала да ће морати да улаже дупло већи напор, труд и рад. Једно је сигурно: није лако учити балет, а нарочито са тако озбиљном и строгом директорком и наставницом, мадам Оленском. Ове године је у Академију дошао и нови наставник модерног балета. Зове се Кај Цвергер, студирао је у Лондону и у Њујорку, а његови часови су баш узбудљиви. Зоја је баш срећна због тих часова, јер је ван школе  принуђена да се суочава са хировима најбоље другарице Леде, чак и са њеним издајама 😦 Немојте мислити да је све тако црно. На срећу, Зоја има и другарицу Агнесу, а упознале су се  на летовању у планини. Блиске су пријатељице, иако су физички прилично далеко. Агнеса живи чак на мору. Поред њих, треба поменути и Џонатана и маестра Фантина, али и Деметру, чаробну, духовиту и занимљиву кројачицу која шије заносне балетске хаљинице…

2

У кратком опису књиге сам поменула само неке од ликова, али нисам желела да вам пишем детаље о њима. Вама препуштам да одаберете лик који ће вам посебно бити драг. Рекла бих вам само да су се мени сви ликови много свидели, мада се један ипак издвојио. О њему ћете нешто више моћи да сазнате на крају листе ликова.

Почећу од Зоје. Она је главна јунакиња овог романа. Помало је несигурна у себе, али њена старија сестра Сара мисли да нема потребе за том несигурношћу јер је Зоја, како каже, добро грађена, има дуге ноге, лепу косу са лепим одсјајем, изражене очи са дугим трепавицама којима је маскара само сметња. Најслабија Зојина особина је управо та несигурност. Њене друге особине су за сваку похвалу. Духовита је, добра, послушна , али не и поводљива, културна, добра пријатељица која уме да саслуша, друштвена је… Због тих својих особина ми се много и свидела. Коме не би? Наравно, оно што она воли, или тачније, обожава јесте модеран балет.

Сара је Зојина старија сестра која има тринаест година. Има небескоплаве очи и воли да, попут детета које каже да није, машта о вештинама своје баке са сјајем у очима. Зоја мисли да је она веома досадна јер само прича о дечаку Стефану у кога се заљубила. Стефан, Стефан и опет Стефан. Ко о чему, она о Стефану! Није ли стварно досадна?

Марта је Зојина млађа сестра која обожава Зојину пажњу посвећену њој, цртане филмове, кокице које јој Зоја с времена на време направи. Највише воли да заспи поред Зоје у звезданим ноћима, а Зоја нема ништа против тога. Шта да кажем осим тога да је Зоја и права сека 🙂

Зојини мама и тата су пуни љубави према својим ћеркама. Као да сваким погледом грле Зоју. И Сару и Марту, али се то, наравно, подразумева се 🙂

Представила сам вам Зојину породицу, а касније бих вам нешто рекла о њеним пријатељима. Сада ћу вам упознати са осталим личностима које су неизоставни део Академије.

Мадам Оленска је строга, али добра наставница балета. Она је и директорка Академије. Пореклом је из Русије, што није тешко закључити по њеном презимену. Није ништа чудно што је она величанствена балерина и изузетно стручна у свом послу.

Маестро Фантин је пијаниста Академије. Он је Зоји изузетно драг, баш као и кројачица Деметра. У младости је волео да свира на концертима, али је та његова велика љубав после женидбе прешла на супругу. А и љубав његове супруге није ништа мања. Највише се та љубав приказана када га је сваког дана неговала и чувала док је мучио муку са грипом. Ако то није права љубав, не знам шта је 🙂 🙂 🙂 Проводити дане са кењкавим болесником. Ух!

Кај Цвергер је нови наставник модерног балета и дошао је са друге стране океана. Прецизан је, а има очи плаве попут неба. Због тих очију би свако желео да постане леп и добар. И све то због жеље да га те очи погледају са свом светлошћу које се крију у њима. А када се наљуте? Можда су тада попут љуте олује. Ко зна? Играње за њега значи показивање осећања и он не жели да му ученици показују колико су добри, већ да му показују оно што јесу јер само тако могу бити заиста добри.

Деметра је кројачица Академије, што већ знате. Али не знате зашто ми се много свидела. Много ми се свидела јер је знала како да одговори Зоји на сва њена многобројна питања на занимљив и разумљив начин. Када је Зоја питала колико је љубав важна, Деметра јој је рекла да не зна одговор на то питање, али да зна једно: постоји неколико врста љубави и да је једна од њих прављење балетске хаљинице. Ако направи балетску хаљиницу и том прављењу дода љубав, она ће бити лепша од хаљинице која је направљена без љубави. Није јој директно одговорила на питање, али јој је на занимљив начин објаснила шта значи љубав. Ко разуме, схватиће 🙂 Није ни чудо што Зоја иде код ње кад год осети усамљеност и нерасположење 🙂 Свиђа ми се јер поред добрих савета које несебично даје, уме и да насмеје саговорника. Када је почела да прича Зоји о некој уображеној балерини и кренула са гримасама, Зоја се расплакала од смеха. Деметра ми је омиљени лик, а њен разговор са Зојом један од омиљених делова романа. Штета што је данас мало таквих људи.

балет

Сада реч-две о Зојиним пријатељима и познаницима.

Леда је Зојина најбоља другарица и као да је део Зојине породице. Суздржана је, пажљива, љубазна, али уме понекад баш да растужи Зоју својим хировима и понашањем. Хвала Богу, оне се увек помире јер Леда није од оних који не знају да се извине или да признају да их је срамота због неких безвезних поступака. То је права најбоља другарица 🙂

Агнеса је девојчица коју је Зоја упознала на летовању, као што сам већ напоменула. Веома је добра пријатељица Зоји, али је још боља особа. Искрена је, а што је још важније, зна када је право време да затвори уста 🙂

Леда је прилично занимљив лик јер изгледа најлепше. Њој је природа подарила дуг врат, ниска рамена која чак наниже клизе елегантном и старинском линијом која се види на покретима балерина из XIX века. Иначе, Зоји су све те балерине изгледале исто када је видела реконструкцију њихових покрета у школском ходнику. Некако је научила да их разликује и покушала је, с времена на време, да одгонетне њихове тајне. Стално се питала шта се крије иза љупких лица, увојака, необично дугих балетских хаљина и тајанствених далеких осмеха. Леда је некако изолована, усамљена. Затворена је по природи, мало говори, а што је најстрашније, њене речи су најчешће злобне примедбе.

Хајди и Лупо су нови ученици у Академији. О њима не бих много да вам причам, али бих вам зато до прекосутра причала о Џонатану 🙂

Џонатан је Зојина симпатија и балетан Академије. По Зојином мишљењу, савршен је. Мишићи му се јасно оцртавају на дугим и витким ногама, руке су му елегантне, а њега одликују одлучни покрети, без трунке несигурности. Док се окреће, он је попут чигре. Зрачи мешавином грациозности и снаге. Због његових дивних плавих очију Зоја је љубав именовала плавим осећањем. Иначе, Џонатан се родио и дуго живео у Лондону. Баш ме занима да ли ће се и вама допасти овај шармантни младић предивних очију.

То би било неколико речи о ликовима, а сада је време да вас упознам са својим омиљеним деловима романа.

Издвојила сам као занимљив део Деметрин и Зојин разговор, али треба да знате да има још много, много занимљивих делова. Који да издвојим, нисам баш сигурна. Можда бих могла да издвојим као изузетно занимљив део када Агнеса долази у Зојин град у посету тетки. То је била савршена прилика да се поново дружи са Зојом. Зоја се у том поглављу суочила са једним својим страхом: одлазак код непријатне и мрзовољне секретарице школе Елзе. Код ње је отишла јер је желела да обезбеди Агнеси и себи карте за генералну пробу професионалних балерина, јер је желела да то буде догађај које ће обе памтити дуго, дуго. Кажу да срећа прати храбре. Успела је да добије карте и њих две су отишле усхићене и вратиле се пуне утисака. Балерине су биле савршене, а тек костими, кореографија, шминка… Занимљива је и њихова куповина. Том приликом је Агнеса претворила Зоју у потпуно другу особу. Добила је позитивне коментаре од Зоје, њене старије сестре, чак и од Зојиних родитеља!

Трећи најзанимљивији део је, по мом мишљењу, био Зојин и Џонатанов дугоочекивани излазак. Договорили су се да иду на изложбу немачког сликара и вајара Кифера, која се одржавала далеко од града. Иако им је требало прилично времена да стигну на изложбу, било им је веома пријатно. Незаборавно 🙂 Гледали су Киферове „Небеске куле”, дивили им се и – све време се држали за руке.

балет 2

Ову књигу бих препоручила уметничким душама и сањалицама, свима који би желели да осете топлину док читају и онима који током читања увек држе обичну оловку за подвлачење лепих реченица и израза јер је ова књига препуна осећања и таквих реченица. Прочитајте одломак и уверићете се да је истинита свака реч коју сам написала.

Лепо ћете се забавите. Хоћете сигурно. Узбудљиво је упознати се са карактерима скривеним у овој чаробној књизи. Други пут ћу вам писати о преосталим књигама. Или ћете можда то учинити ви…

Поздрав!

🙂 🙂 🙂

Мила 7/3

(шк. 2013/2014.)

_______________________________________________________________________________________

КАКАВ КАРАКТЕР!

Беатриче Мазини

И ово прозно дело, наставак дела „Балетским кораком”, прочитала сам у даху. Није било тешко прочитати само 113 страна, поготово што је књига тако занимљива и поучна. Не планирам баш да будем балерина, али сам схватила да за остварење својих жеља морам уложити много већи труд. Најтужније је када неко због лењости одустане од својих снова. Надам се да нећу бити део те групе људи.

Моја другарица Мила је већ довољно написала о овој књизи, па нема потребе да понављам њене речи 🙂 Већ сте схватили да је ово друга у комплету књига „Розе патикице”. Писана је као наставак Зојиних доживљаја у балетској Академији. Описује Зојин рад са новим наставницима, али и дружење са пријатељима. Како одрастају, код многих од њих долази до промене у понашању, али и до првих љубави 🙂

15

Препоручујем свима који су прочитали прву књигу да се не зауставе на њој, већ да прочитају и ову другу, а затим и остале 🙂

Зашто?

Нема потребе да вам објашњавам, поготово после прве књиге. Ако ништа друго, глупо је остављати нешто што нисте завршили.

За почетак – одломак 🙂

А. Спасов 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: