МИ ДЕЦА СА СТАНИЦЕ Зоо – Кристијана Ф.

23 апр
  1. Ана Сп. 7/3     (шк. 2013/2014.)
  2. Тамара Ј. 8/1     (шк. 2013/2014.)

__________________________________________________________________________________________________________________

Књига је на мене оставила веома јак утисак. Тешка је, али је јако поучна и реална. На крају крајева, и јесте створена на основу истинитих догађаја. Памтићу је заувек и молити се да никад не доживим ни делић онога што је описано у њој. Препоручила бих свима да је прочитају, јер у данашње време, нажалост, све је више младих који постају зависници од дроге. Штета што нису имали ову књигу у рукама пре такве одлуке, јер верујем да би им се дрога згадила за сва времена после ове књиге. С друге стране, књига је толико тешка, па можда треба и да размислите да ли ћете је читати. Ако имате издржљив стомак, прочитајте је. Ако више уживате у хумористичним и лаганијим делима, не прилазите јој. Одлучите сами.

Прочитала сам да је ова књига, популарна годинама, скоро случајно настала. Наиме, двојица немачких новинара истраживала су утицај дроге на младе. Од Кристијаниних исповести су на крају осмислили читаву књигу и објавили су је 1979. године.

Књига коју сам ја читала објављена је у Сремским Карловцима 1997. године у издању Издавачке куће „Каирос”.

1

Пошто је ова књига толико превођена и штампана, у неколико милиона примерака, верујем да можете наћи и неко друго издање. Наравно, то и није много битно. Битно је да научите важну животну лекцију. Што каже стара изрека: Паметан се учи на туђим искуствима, а будала на својим.

Књигу сам читала средином јануара 2014. године. Колико ме је одбијала својим мрачним садржајем, толико ме је и привлачила. Ово епско дело бих сврстала у романе за тинејџере, јер ми је тужно да о њој размишљаm као о роману за децу. Још ме више растужује што знам да деца широм света западају у проблем са дрогом. Притом и не размишљају о томе докле их то зло може одвести. Колико се год заваравали, ништа им се добро не може десити. Искрено верујем, драги моји другари, да то већ знате и без ове књиге.

И сами сте већ схватили да је тема овог романа Кристијанина исповест о времену када је почела да користи наркотике. Идеја романа је да се скрене пажња тинејџерима на опасност и последице наркоманије. Чуди ме да ова књига није део обавезне лектире, макар у средњој школи. Једна је од најпоучнијих књига коју сам досад прочитала и мислим да би била корисна многима.

Кристијана је рођена 1962. године у Берлину. Она је најпознатија немачка зависница од дроге, а по томе је постала позната као главна јунакиња ове књиге. Тридесет година се борила против зависности. Постала је и музичарка и глумица. Њена је исповест продата у бројним примерцима, а 80-их година прошлог века је давала интервјуе, глумила у филмовима и наступала на фестивалима. Не знам шта је са њом сада. Надам се да нема никакве везе више са дрогом.

У књизи је описан живот младе Кристијане Ф. Са само 12 година је пробала дрогу, а већ у тринаестој је била права зависница. Њена породица се сели у већи град. Отац и мајка не успевају да нађу заједнички језик и њихов брак се растура. Колико сам разумела, алкохол је највећи проблем међу њима. Са тим проблемом нису успели да се изборе. Развод оставља велики траг на Кристијани и њеној сестри. Много је горе прошла Кристијана. Живела је са мајком која две године није ни сањала да њена ћерка води двоструки живот. Кристијана је одлазила у школу и све је на први поглед деловало баш како треба. Као да су сви проблеми решени. Нажалост, истина је била много, много суровија и болнија. Кристијаниној мајци није падало на памет да јој ћерка одлази на станицу и ради свашта како би дошла до новца за дрогу.

Док сам читала књигу, питала сам се ко је крив за сва дешавања ове девојчице. И даље нисам сигурна да имам прави одговор. И даље не знам да ли су криви Кристијанини родитељи који су бринули своје бриге и веровали да је њихова ћерка само дете које не зна ни за шта друго осим за школске обавезе. Можда је било криво лоше одабрано друштво. Ако јесте, онда свако и те како мора водити рачуна о томе с ким ће се дружити. С друге стране, можда судбина? Стварно не знам. Колико год била тешка по садржају, верујем да ћете извући из књиге једну једину поруку: водите рачуна о себи.

Ана Сп. 7/3

(шк. 2013/2014.)

МИ ДЕЦА СА СТАНИЦЕ ЗОО – Кристијана Ф.

Издавач: Пчелица

Место издања: Београд

Година издања: 2010.

Број страница: 295

Неретко имамо прилику да виђамо наркомане на улици, у неком ћошку, забаченом месту… Неинформисани или недовољно информисани људи који нису упознати са светом наркоманије често поверују у то како дрога смирује, опушта, побољшава, али и не навлачи људе. Дрога је била велики проблем пре, сада је, а нажалост, вероватно ће и у будућности бити. Због тога најбитније је да деца пре свега буду на време о свему информисана јер у годинама пубертета најчешће све почиње. Своју животну причу обично причају људи у дубокој старости, они којима живот одмиче, а своју животну причу, са само 14 година испричала је Кристијана Ф. двојици новинара. Она је са само 14 година себи уништила живот, без могућности да ишта исправи и да настави нормално да живи. Док је још била мала, Кристијана је живела у Берлину са родитељима и млађом сестром. Из финансијских разлога са породицом се сели у Гропијус, село у Немачкој. Њен отац често излази и малтретира њу, њену сестру и мајку због чега се њени родитељи касније разводе. По мом мишљењу, то је највећи разлог због ког је Кристијана имала другачије погледе на свет. У школи се приближава девојчици Кеси, најпопуларнијој девојчици у школи која је пушила хашиш. Кристијана са њом креће да улази у друштво где сви пуше хашиш и узимају трипове. Њој хашиш постаје недовољан и она почиње да излази у дискотеку Саунд. Узима све јачу дрогу и почиње да се забавља са дечком са којим касније долази до хероина. Не много после прве кризе, Кристијана је почела да даје своје тело на најпознатијој станици Зоо јер више није могла тако лако да долази до хероина. После бројних одвикавања, она никад није постала имуна на дрогу.

По књижевној врсти ово дело је епика, а по књижевном роду, нажалост, дечји роман. Новинари који су написали ову књигу желели су да што је могуће више утиче на омладину, тадашњу, садашњу и будућу, и да нагласе да ово зло почиње из радозналости, а у највећем броју случајева завршава се трагично. Паметан се учи на туђим грешкама, а будала на својим је једна од највећих и, по мом мишљењу, најбитнијих порука овог романа. Ова књига штампана је у хиљаде примерака и препоручујем је свима који су у прилици да је прочитају јер поруке су јасне и до њих се лако долази. Такође, у књизи је описано шта један тинејџер не треба да ради. Понекад човек треба да пусти да га струје живота носе, али ако се неко тим струјама супротстави, свакако неће добро проћи. Пут којим је кренула Кристијана никуда није водио нити ће. Њен највећи проблем била је жеља да се докаже у друштву и да буде најјача, недодирљива, најбоља. Касно је схватила да је све време грешила. Зато прочитајте овај роман. На туђим грешкама се научите да не чините ни приближно сличне. Ни у лудилу не правите њене грешке.

Тамара Ј. 8/1

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: