АЛИ И НИНО – Курбан Саид

23 апр

Ана Сп. 7/3

(шк. 2013/2014.)

_____________________________________________________________________________________________________

Још кад сам почела са читањем ове књиге, знала сам да не одговара мојим годинама. Можда сам наставила са читањем и заиста уживала у овој књизи зато што је истина, што многи кажу, да сам старија од година која имам, бар у размишљањима. Ако сте и ви попут мене, онда ће вам се књига допасти. Ако не, онда нађите неку књигу у којој ћете више уживати.

Издавач: Народна књига Алфа

Година: 2003.

Књига је написана 1937. године у Бечу.

Број страница: 220

Књижевни род: Епика

Књижевна врста: роман

Тема овог романа је љубав између двоје младих коју искушава рат.

Идеја овог романа је пишчева жеља да прикаже како у једном месту живе људи који су различитих нација и вероисповести, али их то не спречава да се воле.

Поруке:

1. За праву љубав препреке нема.

2. Љубав увек побеђује.

Што се тиче писца, треба да знате да је Курбан Саид псеудоним и нико није сигуран које је право име овог човека. Оно што се зна јесте да је Татарин и да је живео у Совјетском Савезу. Из Совјетског Савеза преселио се у Беч где је овај роман написан на немачком језику и објављен 1937. године. Постоји вероватноћа да је Курбан Саид уствари псеудоним за два писца који су заједно писали овај роман, а то су Есад Беј и аустријска бароница Елфрида Ехренфелс. Резултат њиховог пријатељства је овај роман, али који део романа је ко писао, то и даље остаје мистерија.

Али-кан је момак из Азербејџана који више од свега воли пустињу и ратне подвиге својих предака. Потиче из аристократске породице. Упркос традиционалном духу у коме је васпитаван, код њега се увелико осећа и утицај Европе. Његова велика љубав је Нино. Она је хришћанка која је васпитавана у европском духу. Живе у Бакуу, на обали Каспијског језера (или мора, како га многи сматрају због величине).

Баку

Упознали су се у школи у Бакуу. Помажу једно другом у школским задацима, друже се и једног тренутка се међу њима рађа искрена и дубока љубав. Европа постаје главном јунаку још ближа. Након школе је Али одлучио да запроси Нино, али се срећу са бројним могућим проблемима што се тиче културе у којој је он одрастао. Показује се да је његов отац спремнији да одобри брак између њих. Њен отац се више противи. Сматра да ће она имати и боље прилике, што се временом и показује тачним. Нажалост, над њиховом земљом почињу да се ковитлају облаци предстојећих ратних дешавања. Иако то најмање желе, силом прилика су учесници у догађајима везаним за рат. Долази до сукоба између схватања скоро свих ликова у књизи. На сву срећу, њихова љубав је јача од свега. Одлучују да напусте земљу. У међувремену су се ипак венчали. Али много лакше подноси нову средину јер је блиска његовој традицији. Нино пати. За њу је све ново и плаши је. Може се рећи да је она баш несрећна у новој средини. На срећу свих, рат се завршава и они се враћају у Азербејџан. Нуди им се посао амбасадора у Француској. Нажалост, Али не схвата да би његова драга волела да живи у Паризу, граду светлости. Одбија ову понуду. Нино се мири са његовом одлуком, мада се често чуди неким његовим размишљањима и поступцима. Добијају и ћерку.

Читаоци стварно могу да уживају у тридесет узбудљивих поглавља ове књиге. Додуше, не верујем да се било коме може допасти крај. Бар се мени није допао. Претпостављам да се нећете ни ви одушевити крајем, наравно, ако уопште одлучите да прочитате ову књигу.

У сваком случају, у овој књизи ми се највише свидело то што права љубав може бити јача од свих препрека: националност, вера, различите цивилизације, рат. Не знам да ли ћу некада ја морати да се носим са препрекама које живот некад ставља пред заљубљене, али знам да ми се ова књига допала јер ме уверава у оно што у нашим годинама сви знамо: љубав је јача од свих препрека.

Ана Сп. 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: