ЈУРИШ НА ШКРИПАВИ ЗАМАК – Тони Бредман

19 апр

М. Ристић 7/3

(шк. 2013/2014.)

__________________________________________________________________________________________

У оригиналу: TOM AND THE SIEGE, Tony Bradman

Juriš na škripavi zamak

За правог Тома, још једном, од његовог правог тате

Јуриш на шкрипави замак је фантастична књига из серије „Мангупарије Тома Бејлија

Илустрације: Стивен Паркхаус

Издавач: Прополис Плус

Juriš na škripavi zamak 2

Упознајте мангупа и главног јунака ове књиге! Његово име је Том Бејли!

Написано на корицама књиге:

Том је коначно претерао!

Његова мајка, леди Елеонора, чврсто је решила да га доведе у ред.

Одлучила је да га пошаље у страшну и тешку Школу за младу господу,

где ће свакодневно морати да иде на трчање и да се купа у леденој води.

Само би потпуна опсада шкрипавог замка могла да омете планове леди Елеоноре.

На сву срећу, покварењак Зли Берт са задовољством ће му прискочити у помоћ…

СТРМОГЛАВЕ НАГОДБЕ,

БОРНИ ОВНОВИ

И КРАВЕ КАО ОРУЖЈЕ…

ПРАВО

СРЕДЊОВЕКОВНО БОЈНО ПОЉЕ

У ШКРИПАВОМ ЗАМКУ!

 САДРЖАЈ:

 •  Ликови
 •  Мапа
 1. Звона за узбуну
 2. Добро дошли у пакао!
 3. Операција шармирања маме
 4. Мало претеривање
 5. Грозни лепљиви стисак руке
 6. Одвратна смрдљива слузава маса
 7. Промена плана
 8. Бум! Трас! Пљус!
 9. Ужасан избор
 10. Мачеви и секире у ковитлацу

Juriš na škripavi zamak 1

ЛИКОВИ:

 • Том Бејли: Наш јунак, тврдоглав, не жели да иде у школу за младу господу, неваљао, воли свог љубимца Жарета, непредвидљив, мангупира се, лудира и прави урнебес за урнебесом…
 • Матилда Бејли: Томова страшна сестра, једина амбиција: постати витез и учествовати у биткама…
 • Леди Елеонора Бејли: Томова још страшнија мама, без смисла за хумор ни у најбољем расположењу…
 • Сер Џон Бејли: Томов тата, увек попустљив према својој жени…
 • Жаре: Томов љубимац змај, бљује ватру, може да лети, велика звер која воли Тома…
 • Гром: породични пас Бејлијевих, стар, али безазлени пас, који воли да дрема поред камина…
 • Буђан: предводник страже сер Џона Бејлија, жели да помогне Тому да не оде у школу за господу…
 • Сер Гилберт Закерало: мргудни стари витез, директор школе за господу…
 • Мигрена Закерало: сер Гилбертова подмукла ћерка, мота оца око малог прста, жели Томовог Жарета, ниска и округласта, с гнездом црне косе ситних коврџа, веома бледе коже са пегицама, злобно искривљених уста и ситних очију…
 • Зли Берт: ужасни покварењак, огроман, са повијеним масивним раменима и вратом дебљим од његове сјајне, обријане главе…
 • Опаки Едмунд: заменик Злог Берта, крупан мушкарац набреклих мишића, изузетно опасног изгледа…

Juriš na škripavi zamak 3

Једног јутра је Том завршио доручак и кренуо да прошета Жарета, свог љубимца змаја. Јутро као свако друго. Али… Његова мајка, леди Елеонора, зауставила га је и питала: ,,Зашто ниси обукао своје ново одело“. Наравно, он није ни видео одело које је било на његовом кревету. Мајка му је испричала све детаље о његовим обавезама за доручком. Наравно, он је није слушао. У глави је разрађивао детаље какао ће се забављати са својим змајем Жаретом. Није ни сањао да треба да иду у школу. Школу за Тома. Па он ниједне секунде није планирао да иде са родитељима у неку досадну стару школу. Рекао је Жарету да ће се касније прошетати. Отишао је до своје собе, обукао ново одело и питао Матилду да ли зна нешто о тој школи. Изненадиле су га њене речи. Сазнао је да се обична школа од школе за младу господу разликује исто толико колико се њихов стари пас Гром разликује од Жарета. Сазнао је још да та школа има репутацију: устајање у цик зоре, дуго трчање, ледено купање, много тешког рада и строге казне ако се не положи разред. Леди Елеонора је рекла да тамо мора да иде не би ли поправио своје понашање. Томов отац је скочио у његову одбрану. Сматрао је да је Том сувише млад да иде тамо и да он није толико лош, додуше, јесте малчице непредвидљив. Међутим, уследило је мајчино излагање. Изнела је све доказе у вези са неприкладним понашањем њиховог сина:

 • узимање старих ракета за ватромет од маторе будале која себе назива чаробњаком;
 • стављање црвене боје у веш;
 • убацивање камења у бунар док се није запушио;
 • запетљавање пертли стражарима када су били на паради.

Само што оца није срчка стрефила.

Том је рекао да се само забављао и да је било јако смешно када су попадали једни преко других као чуњеви. Наравно, само је погоршао ситуацију када је то рекао. Мајка је тек тада била сигурна да му је потребна дисциплина и да је рани полазак у школу за господу можда једино решење.

Запутили су се ка школи на коњима кроз шуму. Жаре је скакутао за њима јер је мислио да га воде у шетњу. Пут је полако стизао до краја. Био је пресечен мрачним, застрашујућим зидинама  и кулама Туробног замка. Јасно да је управо то – школа за младу господу.

Црни облак као да је прогутао сунце. Злокобно се наднео над највише бедеме замка. Последњи зрак сунца бљеснуо је и осветлио велику таблу испред главне капије. Било је очигледно да је текст на њој требало да гласи:

ДОБРО ДОШЛИ У ТУРОБНИ ЗАМАК

ПОСЕД ЧУВЕНЕ ШКОЛЕ ЗА МЛАДУ ГОСПОДУ

СЕР ГИЛБЕРТА ЗАКЕРАЛА!

Међутим, неко је вредно пребојио већи део правог текста и оставио прилично неочекивану поруку исписану огромним црвеним словима у дебелом премазу боје:

ДОБРО ДОШЛИ У ТУРОБНИ ЗАМАК ПАКАО!

СЕР ГИЛБЕРТА ЗАКЕРАЛА

Када је сер Гилберт изашао, одмах им је рекао да касне. Отишли су у обилазак школе. Тому је изгледала још горе него што му је Мигрена рекла. Томови родитељи су отишли на разговор са Гилбертом, а Том их је чекао испред врата. Када су изашли, договорили су се да ће Том доћи у понедељак и да је то довољно Елеонори да га спакује.

Када су стигли кући, Том је одмах почео са операцијом шармирања маме, али га је она одмах провалила. Сутрадан, Том је изашао испред куће и сео поред Жарета. Затим је и Буђан изашао из оставе и отишао до Тома. Том му је испричао зашто је тужан и рекао да је мајка рекла да би га спасла једино потпуна опсада Шкрипавог замка. Том му је рекао да може да му помогне, пошто познаје много људи који би можда могли да организују ту опсаду. Буђан је рекао да то можда може да буде Зли Берт. Том се смејао и рекао да је том типу стварно глупо име. Да је само имао појма колико страшан може да буде човек са тако глупим именом! Буђан је покушао да одговори Тома од замисли да упозна Злог Берта, али Том је био толико тврдоглав да није хтео ни да чује. Злог Берта су само могли да нађу на једном месту – у сеоској крчми. Том и Буђан су се искрали из замка. Толико су били тихи да их нико није видео. Таман што су стигли до крчме, кад видеше како један човек излеће кроз врата. Преврнуо се наглавачке у ваздуху и уз туп ударац звекнуо о земљу. За њим је изашао један много крупнији мушкарац. Носио је црни прслук, имао набрекле мишиће и изгледао је јако опасно. Том је  мислио да је то Зли Берт, али то није био он. Био је то Опаки Едмунд. Том му је рекао да жели да разговара пословно са Злим Бертом. Опаки Едмунд их је отпратио до Злог Берта.

Не бих да вам износим све детаље. Најкраће што вам могу рећи јесте да су се Том и Берт договорили да опсада буде у понедељак ујутру. Подразумевате ваљда да је за ту услугу тражио новац. Није Тому било тешко да измисли да је његова породица јако богата, али да то не испољавају пред другима. Зли Берт се искезио, гласно пљунуо у длан и пружио Тому руку. Исту ту руку 🙂 Том му је са гађењем погледао руку, али су се ипак руковали. Какав је и ред. Када су се враћали, Буђан је осећао грижу савести, јер је и даље сматрао да није смео да одведе Тома код Злог Берта.

За вечером је Том умиљатим гласом питао мајку да ли може да јој помогне при паковању његових ствари. Наравно, мајка је мислила да је опет у питању неки трик, али после дуге борбе речима, Том је изашао као победник. Толико је био уверљив да му је мајка коначно поверовала. Сутрадан су сe паковали и, наравно, разговарали. Није било мало мајчино изненађење када јој је рекао да и он жели да буду поносни на њега. Мајка га је пољубила и отишли су на спавање. Том није могао да заспи. Мучиле су га мисли. Шта ако Зли Берт не дође или закасни? Лежећи у кревету, држао је палчеве и на рукама и на ногама. За сваки случај. Знао је да му судбина виси о концу. Није било начисто сам са собом. Жели ли да јутро дође или не?

Није ни слутио какве му се грозоте спремају…

Јутро је свануло. Није се обазирало на то што Том готово уопште није спавао. Мајка га је позвала и рекла да обуче ново одело. Доручковали су и након тога изашли да утоваре Томов пртљаг и да крену. Мајка је покренула разговор о томе како је купила нову хаљину, отишла до фризера и – наједном је застала. Сузе су јој потекле на лице. То је био прави тренутак за ударац. ,,Не мораш да ме пошаљеш у школу за господу“, рекао је Том. Обећао је пред свима да више неће правити никакве скандале, заклео се да ће бити прави анђео. Мајка је рекла да је можда и био у праву. Још је рекла да ће му пружити још једну шансу.

Одједном, чуло се једно:

БАМ!

Фијуууу!

Баш поред мајке је пала једна огромна трула, мртва крава. Попрскала ју је од главе до пете неком ужасном смрдљивом, лепљивом течношћу. Матилда је рекла да је бацање мртве животиње био знак да су под опсадом. Мајка му је рекла да не мора да иде у школу за господу, али се Зли Берт, по свему судећи, појавио у најгорем могућем тренутку. Мајка је отишла да се пресвуче, а Том и Матилда су отишли на врх бедема. Око замка су се појавили многобројни војници. Са собом су вукли три опсадне куле и три џиновска катапулта. Видели су и дугачку колибу на точковима, са борним овном у њој. Матилда је била пресрећна. Одједном, војници су направили пролаз кроз који су прошли Зли Берд, Опаки Едмунд и њихови најоданији људи. Том им је довикнуо да се повуку, али они су рекли да хоће новац за то. Наравно, мајка је све то чула и рекла да неће дати ни динар. Онда су војници рекли да ће ући у замак, све их убити и сами узети сав новац који се у замку налази. Е, тада је настала права опсада замка. Сви су почели да беже. Из чиста мира, мртве краве су летеле на све стране. Мајка је отишла у замак да се пресвуче. Том није знао шта да ради. На крају је отишао код сер Гилберта Закерала помоћу Жарета. Он је прелетео капију, дунуо и запалио опсадне куле. Када су стигли до Туробног замка, Гилберт није имао милости. Рекао је да га неће примити у школу и да неће да има посла са његовом породицом. Том је изашао и питао Жарета шта да раде. Мигрена је питала Тома шта треба да уради њен тата за њега и он јој је испричао. Она је рекла да ће она замолити оца да му помогне. Наравно, само под једним условом. Да јој поклони Жарета. Тврдила је да ће њен отац пристати. После дугог размишљања Том је пристао. Толико је била уверљива, а Томов страх је био довољно јак. Десило се све баш онако како је Мигрена и рекла. Кренули су бој и недуго затим победили су војници сер Гилберта Закерала. Матилда је била срећна што су победили и ногом је стајала на грудима онесвешћеног Злог Берта. Мајка се захвалила Гилберту и он је рекао да је ипак можда Том добар дечкић и да га сутра пошаљу у школу јер је свог змаја поклонио Мигрени. Мајка и отац су се сложили да не верују зашто би Том дао Жарета Мигрени.

Том је све испричао и одједном га је мајка чврсто загрлила. Том је рекао да га пусти. И она га је пустила. Унела се сер Гилберту у лице и рекла му да је будала и да његова ћерка мора да остави Жарета. Гилберт је пожурио кући вукући за собом Мигрену која је урлала. Том је искористио мајчину непажњу и бацио се у трк ка шуми са својим љубимцем Жаретом.

Ово је ипак само делић књиге. Знам да је књига за млађу децу од нас, али је довољно занимљива да имамо право да и ми, нешто старији, уживамо у њој. И не сањате колико ћете се забавити ако је прочитате целу. Само ће тако уживанција бити потпуна.

М. Ристић 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: