БАУКОВ ШЕГРТ – Џозеф Дилејни

17 апр

Татјана

(шк. 2013/2014.)

____________________________________________________________________________

Коначно ево књиге коју сам вам пар пута помињала!

Baukov šegrt 1

Заиста, право уметничко дело међу научном фантастиком! Просто је савршен склоп добре приче, научне фантастике, хорора и таме. По мом мишљењу, савршен научно-фантастични роман. Уживајте. И да:

Не читајте ноћу!

🙂 🙂 🙂

Baukov šegrt 2

Пре него што почнете са читањем остатка препоруке, могли бисте прочитати текст са прве стране овог романа. Савршен увод!

Baukov šegrt 3

Томас Ворд је седми син седмог сина. Рођен је да постане Бауков шегрт. Посао му је заиста тежак и… смртно опасан. Томас ће морати да научи како да везује букавце и вештице, како да истерује духове, шта су сени и још много тога. Али када Баук буде био одсутан, Томаса ће преварити једна од најопаснијих вештица. Како ће се неуки шегрт снаћи? Па, сазнаћете!

Прво што можете прочитати на полеђини књиге јесу речи Томасове мајке, која је сама по себи посебна, тајанствена и на свој начин, моћна. Нека вас њене речи уведу у овај роман, баш као што су увеле Тома у његов нови живот:

,,Код Баука су на наук долазили многи, али их је веома мало завршило обуку“, рече мама, ,,а и они који јесу, нису му ни до колена. Слабићи су и кукавице. То су преваранти који наплаћују лоше обављене послове. Сада је све на теби, сине. Ти си последња прилика. Последња нада“.

Занимљиво, зар не?

Ово је прва књига Џозефа Дилејнија коју сам прочитала, али се надам да је то само једна у низу од многих. Знам вам рећи да је ово први писац који ме је после Роалда Дала тотално оборио са ногу. Након читања последње стране, моје очи су неколико минута зуриле у њу, у једној од мојих највећих чежњи. У жељи за још макар једном страницом. Та моја чежња толико је јака да ме сваки пут од једне нове странице доведе до једног новог романа 🙂 Заиста, задивљујућ осећај чежње, који се у мом случају никада неће у потпуности остварити.

Да бих вас полако увела у овај роман, упознајте се прво са поглављима:

 • Седми син;
 • Путовање;
 • Број 13 у улици Вотери;
 • Писмо;
 • Букавци и вештице;
 • Девојчица са шиљатим ципелама;
 • Неко и то мора;
 • Стара Мајка Малкин;
 • На обали реке;
 • Несрећни Били;
 • У јами;
 • Очајни и ошамућени;
 • Длакаве свиње;
 • Бауков савет.

Знам, ови називи стварно умеју човеку да пробуде машту 🙂

Постоји нешто што вам морам рећи пре него што почнем са причањем радње романа.

Већ сте се донекле упознали са Томом и његовим новим послом. Пошто је пред Томом дуг пут и мора много тога да научи, представићу вам неке од техника хватања разних створења, а уједно ћу вам и њих описати.

Букавци

Постоји четири врста букаваца:

 1. Чупави букавци могу бити добри, зли или нешто између. Имају облик пса, мачке, јарца или коња.
 2. Кућаници.
 3. Камењари, који су изузетно гадни.
 4. Трбосеци нападају стоку, али воле и људску крв.

Поред букаваца, Том је тог дана у бележницу коју је добио од Баука записао нешто и о вукодлацима, али је записао и:

Вештице

Постоје малигне, бенигне, лажно оптужене, несвесне (оне које не знају да су вештице). У башти господина Грегорија (Баука), налазиле су се четири вештице које су биле у јамама. Неке су сахрањене главом наопачке, јер је дух вештице везан за кости и оне не знају да су мртве па покушавају да се врате на овај свет. Њихова снага цури у земљу, па временом скроз ослабе. Од њих неколико запамтите само Мајку Малкин, а о осталима вам нећу ни писати 🙂 Том је упозорен да је ова вештица и даље снажна, иако јој је велики део снаге исцурио у земљу. У тој јами је већ тринаест година и једва чека да се докопа неког дечака попут Тома.

А сада, коначно, препричаћу вам већи део радње романа. Али да се зна одмах на почетку: оставићу вас у неизвесности што се неких ствари тиче, посебно краја 🙂

 • У Томасов дом долази Баук (бауци имају задатак да људима чувају имања од чудовишта) и Томас сазнаје да је он његов нови шегрт. Договорили су се с Бауком и Том ће неко време радити за њега, док не виде вреди ли остати код њега на дуже време. Прво што је Том приметио код Баука, поред капута, запуштене косе и избразданог лица, биле су зелене очи, попут његових. Такође, Баук је носио штап у левој руци. Можда је леворук, попут Тома и његове мајке, што је било необично у то време. Такви људи имали су нешто посебно у себи…
 • Тому је драго што ће оставити фарму и живот на селу и сутрадан креће на пут са Бауком. А то ће му бити само једно од многих.

Baukov šegrt 4

Baukov šegrt 5

 • Прошли су кроз Брег вешала, где су обешена висила тела заробљеника, а ко су они тачно били, сазнаћете. Тому се ноћима чинило да чује њихове гласове. Онда је његова мајка једном отишла тамо и више није чуо звукове. Баук му је објаснио да су то сени, делићи душе који су остављени. Том је видео како се померају, а лишће пада. Видео је шта се десило давно. Баук му је објаснио да се само усредсреди на себе и да је то – то. Баук је имао исти дар као и Том. Морам само поменути да, кад год се Том приближава нечему што није са овога света, осећа језиву хладноћу.

Baukov šegrt 6

 • Настављају пут ка кући у Хоршу. Ова кућа је уклета и у њој Том мора да проведе целу једну ноћ. Том притом носи Баукову тешку торбу. Немају хране, сем по неколико залогаја жутог сира. Том је имао лоше чизме и Баук му је рекао да ће му купити добре, ако га узме за шегрта. Том је мислио да Баук много личи на вука.

Baukov šegrt 7

 • Баук је Тома веома брзо оставио у уклетој кући на којој је био овај знак:

Baukov šegrt 8

То је ознака за духа или сен, десетог нивоа, што је најслабији ниво. Том је добио упутства помоћу којих ће морати да преживи у уклетој кући:

 1. Не отварај врата никоме.
 2. Сиђи у подрум тачно у дванаест сати.
 3. Чувај свећу.

Како је Том успео да се спасе од духа који га је замало удавио и за кога је мислио да му у подруму копа гроб, оставићу вас да сазнате сами 🙂

 • Док Том размишља о томе да му је Баук рекао да се са сенима не може скоро ништа урадити, сетио се шта је његова мама урадила на Брегу вешала.

Baukov šegrt 9

 • Том и Баук су стигли у Баукову кућу. У њој се капија сама отвара, у кухињи је јело увек спремно, а пећ наложена, али у њој нема никога! Том касније почиње да сумња да за Баука ради букавац. Већ се сместио, јео, спавао, обишао баште (уједно и оне са вештицама и букавцима) и сада треба да иде у село у набавку.

Baukov šegrt 10

Baukov šegrt 11

 • Том је јако брзо схватио да људи не воле баукове, да их се плаше и презиру, а зову их само када су им потребни. На повратку у Баукову кућу срео је банду дечака, али срео је и Алису, девојчицу са шиљатим ципелама. Упозорен је да оне могу бити вештице. Велика грешка је што јој је обећао да ће јој помоћи када га позове, јер је отерала банду дечака. Међутим, она није осећала трунчицу поштовања према Грегорију. А како је уопште девојчица отерала ту банду? Само је рекла да се њена тетка, Коска Лизи, вратила.
 • Баук је рекао Тому да следећи пут тој деци може дати мало хране, јер због њих увек наручи мало више. Још му је рекао да верује сопственим инстинктима. А Том је управо направио две велике грешке: није Бауку рекао за Алису и обећао је Алиси да ће јој помоћи.

А сада, укратко о оном најважнијем. Наравно, покушаћу да вам одам што мање 🙂

Baukov šegrt 12

Алиса и њена тетка јесу вештице и оне су дале Тому неке колаче за Мајку Малкин. Она се ослободила и побегла, баш када је Баук отишао у неко село због вештица. Како је Том успео да победи Мајку Малкин, најснажнију вештицу, и то без ичије помоћи, препуштам вам да сами сазнате!

Baukov šegrt 13

Када је Том успео да је победи и када је све испричао Бауку, сазнао је колико је, у ствари, имао среће. Међутим, вештица се не убија, јер се онда може вратити на овај свет, тј. може некога запоседнути и лако убити Тома. Једини начин да се скроз уништи је да се спали или да јој се поједе сирово срце, а пошто Баук то не жели, он их убацује у јаму.

Том одлази кући на неколико дана. У кући се налази његов брат Џек и његова снаја Ели, која се скоро породила. Том је једне вечери видео како се нешто црно вуче по ливади, а иза себе има сребрни ланац којим се везују вештице! Била је то Мајка Малкин! Нису је очекивали овако брзо. Мајка му није била у кући, а Алису је повео са собом, јер му је Баук рекао да сам процени колико је зла и да ли може да се поправи. Мајка Малкин је сада имала тотално растегљиво тело и могла је да се завуче у сваку пукотину.

Али, кога је запосела? Бебу? Џека коме се мења расположење, што је један од знакова? Или Ели, која има вртоглавице, такође један од знакова? Да ли се овде завршава Томов дневник који је, у ствари, сâм роман? Шта се десило са Бауковим последњим шегртом? Ко ради у Бауковој кухињи? Како је Том први пут победио Мајку Малкин и духове у оној кући и шта се крило у подруму? Све ћете одговоре морати да пронађете сами 🙂 🙂 🙂

Надам се да сте уживали у овој препоруци и да ћете прочитати овај роман. Заиста је узбудљив, има савршен преокрет и мислим, тј. сигурна сам да ћете га заволети.

Не заборавите, време брзо лети, па кад је већ тако, нека вам пролети уз овако добру књигу!

Baukov šegrt 14

П.С. Надам се да је вредело чекати ово изненађење!

Baukov šegrt 15

Уживајте у добрим стварима,

Татјана

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: