НАЈЛЕПШЕ НАРОДНЕ БАЈКЕ

7 мар

Алекса Р. 7/2

(шк. 2013/2014.)

Уредник ове дивне књиге је Асим Исабеговић, а за ликовне ефекте потрудила се Аница Клипа. Књигу је објавила Издавачка кућа Мали Принц из Београда. Просторије ове издавачке куће налазе се у Булевару Арсенија Чарнојевића број 19. Тираж ове књиге није велики, свега 1000 књига, али то не умањује њену вредност. У 293 стране, колико ова књига има, свако ће наћи део који му се допада. Пронаћи ће себе у редовима ове књиге и осетиће се испуњеним и богатијим за још једно књижевно искуство.

Најлепше народне бајке

Шта још да вам кажем?

Нема детета на свету које не ужива у бајкама. Чак и одрасли 🙂 Мислим да је ова књига права посластица за све оне који уживају у споју реалног и фантастичног, у борби добра и зла и, наравно, у победи добра.

Истакао бих да ова књига има два дела. Први део чине српске народне бајке и њих је укупно четрнаест. Други део чине народне бајке других народа и њих је укупно шеснаест. Јасно вам је да је пред вама право уживање у 30 најлепших народних бајки. Сећате се: бајке се деле на народне и ауторске 🙂

Наслове бајки можете прочитати на страни Микро књиге 🙂

Тешко је одговорити на питање које би бајке ваљало препоручити. Све! Али ако баш морам да се одлучим, препоручио бих вам следеће:

Зашто је тако тешко одлучити се само за једну или неколико бајки? Зато што су све тако упечатљиве и данима се њихов садржај мота читоацу по глави. Бар је такав случај са мном 🙂 С друге стране, свака од ових 30 бајки има своју поруку и свака нас нечему учи.

Од свих бајки ми највише се свидела бајка „Биберче”, а и сам Биберче као лик. Иако је мали растом, Биберче има велико срце које несебично помаже другима.

Књигу бих препоручио својим вршњацима јер из ње могу доста научити, а и родитељима који читају деци бајке пред спавање или старијој браћи и сестрама. И они могу читати млађима приче пред спавање. Бар ја читам приче скоро сваке вечери свом брату и сестри. Ова ће књига сигурно бити од користи свим читачима, јер се у њој налазе има изузетно лепе народне бајке.

Већ знате да се у бајкама приказују нереални и немогући догађаји, али у спрези са реалним и могућим догађајима. Поред људи, у бајковита догађања уплетена су натприродна и чудесна бића: змајеви, дивови, патуљци, чаробњаци, вештице, виле, вукодлаци, зачаране принцезе. Предмети или делови природе добијају у њима необичне особине. Постоје чаробна врела, животворна вода која убијеноме враћа живот, чудесне животиње које могу да говоре и мисле као људи. Постоје и бројна друга чудеса.

бајке 1

У овој књизи се налази много таквих бајки које носе са собом уживање и маштовити свет из кога је тешко изаћи. Поред порука које се крију у њима, јасно вам је зашто вам препоручујем ову књигу.

Уживајте 🙂

Алекса Р. 7/2

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: