ПРИНЦЕЗИН ДНЕВНИК – Мег Кебот

4 мар

Када неко спомене именицу принцеза или придев принцезин, већина одмах помисли да ће причање бити везано за бајни живот у замку, правилно држање, часове плеса, срећу до краја живота и слично. Немојте мислити да сам нешто друго мислила када сам први пут прочитала наслов књиге 🙂 Била сам убеђена да је тема романа живот неке принцезе у неком савршеном дворцу.

Алипреварила сам се.

Принцезин дневник 1

Тема овог романа је много, много занимљивија него што то било ко може очекивати ако суди само по наслову. Сада се неко међу вама сигурно пита шта то може бити занимљивије од принцезиног живота у дворцу и свега шта он носи.

Просипање чаја у крило владарке неке земље, мучни часови плеса и балета, руковање и упознавање по цели дан и још много различитих почетничких грешака једне принцезе…

Шта од тога може бити занимљивије!?

Питаћу вас шта бисте рекли када бисте сада прочитали да главна јунакиња Мија Термополис, принцеза Ђеновије, мале краљевине у којој се говори француски, пре своје четрнаесте године није имала представу да је принцеза. Да ли би вам икада нешто овакво пало на памет?

Наравно – никада 🙂

Ен Хатавеј као Мија Термополис

Ен Хатавеј као Мија Термополис

Сада вас сигурно интересује шта ћу даље испричати о овој прелепој књизи.

Како год, настављам 🙂

Мија Термополис је до своје четрнаесте године живела као и свака друга девојчица на планети. Трпела је малтретирање у школи од стране вршњака, дружила се са наизглед чудним особама, мирно се шетала улицама без имало страха од фотографа… Писала је дневник јер о неким стварима није могла отворено да разговара са својом мајком.

Знам, сада ћете се питати о каквим то стварима није могла да разговара са сопственом мајком 🙂

Иначе, Мија се уопште није разликовала од својих вршњака. Имала је слабе оцене из математике. Чак је постојала могућност да понавља годину.

А слушајте сад ово!

Њена мајка се забављала са њеним професором математике!

Али, не, не!

Морам да кренем од почетка како бисте бар нешто схватили 🙂

Претпостављам да сте схватили да су се Мијини родитељи развели. Наравно, она је знала то. Веровала је да је њен отац политичар, али се грдно варала. Све до дана када је њен отац открио да болује од рака. Тада је био принуђен да Мији каже да није политичар већ наследник круне Ђеновије и да ће она једнога дана владати том земљом јер је она његов једини потомак, пошто је услед болести остао без могућности за даљим потомством. Замислите, од Њујорка до Ђеновије, и то у таквој улози!

Ђеновија

Имате ли идеју како је Мија реаговала?

Мија - принцеза

Мало је рећи да је била бесна. Била је ван себе од беса! Само је молила бога да нико неће сазнати да је она принцеза. Наставила је да иде у школу и све је било уобичајено.

Све док…

Све док једног дана није видела своју слику на насловној страни њујоршких најчитанијих новина.

А онда су ствари почеле да се мењају вратоломном брзином…

Док је стајала крај свог школског ормарића и остављала књиге, најлепши момак у школи, Џош Рихтер, обратио се – њој.

Није могла да верује!!!

Одједном су сви у школској кантини желели да седе са њом. Чак је и Лана Вајндербег, ученица која је највише малтретирала Мију и због које је Мија чак недељу дана била суспендована из школе, хтела да седи са њом.

Ни случајно немојте мислити да је то све.

Одједном јој је и кретање било ограничено!

Телохранитељ њеног оца, Ларс, свакога дана ју је пратио свуда. Буквално свуда, осим до тоалета.

Ни ту није крај њеним мукама!

Посвађала се са најбољом другарицом Лили Московиц.

И још горе!

Сазнала је да мора сваког дана после школе да иде код своје Grandmare на часове за принцезе. Ни мање ни више, њена бака је живела у хотелу Плаза. Иначе, тако је звала мајку свог оца, тј. своју баку, али би се Grandmare силно увредила сваки пут када би је Мија назвала баком 🙂 Наша новопечена принцеза се стално питала зашто њена Grandmare није као бака њене најбоље другарице Лили. Зашто јој не говори да је најлепша особа коју је видела и не пече јој колачиће?

Мијино правилно држање :)

Што се тиче Мијиног изгледа, треба да знате да она сама њиме и није била баш задовољна. Иначе, она је вегетаријанка. Висока је чак 180 цм и оно што ју је највише болело – имала је равне груди. Толико је била незадовољна својим изгледом да није желела ни да се погледа у огледало.

Када јој је отац рекао да је наследница трона Ђеновије и задужио свог телохранитеља да је не пушта из вида, Мија се спријатељила са Тином Хаким Бабом. Тина је била ћерка власника нафтне компаније и сви су је сматрали чудном јер је свуда ишла са телохранитељем. Увек је седела сама са њим за столом у школској кантини. Тако је Мија нашла особу која је у потпуности могла да разуме њене новонастале проблеме. Као да јој није било доста што је имала проблеме и без нових!

Изненађења и даље нису престајала. Џош је позвао Мију на игранку која се одржавала у школи. Наравно, она није могла да верује. Деловало је као да му се она стварно свиђа. У складу са тим се понашао све време.

Све док…

Све док се није испоставило да ју је искористио како би се његова слика појавила на насловној страни Тајмса.

Чисто да знате, део у коме Мија и Џош излазе ми је био баш занимљив. Највише ми је држао пажњу, мада ми је било искрено жао што је Мија дошла кући тужна. Никада је за њених четрнаест година нико није позвао на састанак, тако да јој се још није догодило нешто што се зове први пољубац. Мислила је да се то неће никада догодити, али се, захваљујући Џошу, десило пре него што је претпоставила.

До њиховог првог пољупца дошло је испред школе.

То се десило овако: Џош је позвао новинаре, извео Мију из аутомобила, стао испред школе и на повике новинара пољубио Мију. Њен први пољубац завршио је на насловној страни новина, а милиони читалаца су то могли видети.

Замислите само како се Мија осећала у том тренутку!

Грозно!!!

А шта се и могло очекивати од момка који је могао толико да се претвара?! Замислите колико је био лажљив! Како бих вам то дочарала, описаћу вам још један догађај. Пре игранке су Џош, Мија, Џошови пријатељи из фудбалског тима и њихове девојке отишли на вечеру. И замислите шта је Џош учинио! Наручио је свињске медаљоне за све!

Поделила бих са вама да није Мија лик који ми се највише свидео. Мени се највише допала Тина Хаким Баба. Не знам како да је опишем, а да схватите због чега ми се толико допала. Могу вам рећи да је она јако одговорна и веома занимљива девојчица. Можда ми се толико свидела јер ми је најсличнија. И она је, попут мене, јако мирна. Обожава читање. Замислите, сваког дана је читала по један љубавни роман. У њима је баш уживала 🙂

књиге

Немојте мислити да ми се Мија Термополис није свидела. Напротив! Посебно ме је одушевило код ње што се брзо опоравила од оног догађаја с Џошом. После тог догађаја не само да је схватила колико је јака, већ је научила да буде задовољна својим изгледом, а самим тим је добила и више самопоуздања.

И знате шта је даље било?

Заљубила се у брата своје најбоље другарице, Мајкла Московица. Њега бих описала као брижног и доброг пријатеља који је итекако заслужан за Мијин брз опоравак.

Што се тиче његове сестре Лили, она ми се такође много допала, посебно што је знала да се носи са последицама сваког свог поступка. И она је јако одговорна особа и изузетно добра пријатељица од које може много тога да се научи.

Док сам читала Принцезин дневник, забавила сам се, обогатила свој речник, научила нешто ново

Једном речју – уживала сам!

Напоменула бих само да ми се толико свидео овај роман да сам одмах сутрадан тражила наставке у библиотеци. Прочитала сам пет Принцезиних дневника и одушевила сам се. Посебно ме радује што је преда мном још много наставака 🙂

Мег Кебот

Можда ћете се питати шта је мотивисало Мег Кебот да напише ове романе. Да вам помогнем у одгонетању ове недоумице. Она је такође принцеза и чека своје праве родитеље да јој доделе престо који јој припада 🙂

Зашто да вас више задржавам?

Само ћу вам рећи једно: правац у библиотеку по Принцезине дневнике!

Верујте ми, одушевићете се!

Мила 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: