ЛУТКАЛИНА – Вула Мастори

4 мар

Мила 7/3

(шк. 2013/2014.)

____________________________________________________________________________________

Довољно је за почетак да вам кажем да се радња одвија у Грчкој. Том реченицом ћу вас највише заинтересовати јер су многи од вас свој летњи распуст провели баш у овој земљи, у њој имају добре пријатеље или познанике, а неки су се у њој можда и заљубили – први пут🙂

Додатно ћу вам скренути пажњу тиме што ћу вам рећи да је ово роман управо о првој љубави и свему шта она носи са собом.

Такве романе, наравно, највише воле да читају девојчице. Мислим да не бих много погрешила када бих овај роман управо њима и препоручила.

Добро, добро, знам да нико не воли уводни део, али морате мало да се стрпите да завршим оно шта сам почела.

Радња се одвија у главном граду Грчке који је, као што сви знамо, прелепа Атина. Сећате се, учили смо из географије 🙂

У реду, сад сам досадила и сама себи. Нећу вас држати више у неизвесности, већ ћу одмах почети.

Луткалина

Луткалина је роман који је написала  Вула Мастори која, као и главна јунакиња Лина, живи у Атини. О њој још пише на сајту Издавачке куће „Креативни центар” следеће:

Право име јој је Параскеви Михаилиду. Рођена је у Агринију, граду у средишњој Грчкој. Почела је да пише за децу 1974. године. Ауторка је више од тридесет пет књига за децу (романа и кратких прича), једног романа за одрасле, збирке песама и једног позоришног комада. Одломци из неких њених књига налазе се у школским читанкама.

Вула Мастори

Тема романа је прва љубав четрнаестогодишње Лине којој се живот мења када добије имејл од непознате особе потписане именом – Crazyboy.

Пре тог имејла Лина је живела као и свака њена вршњакиња. Излазила је са другарицама, није бринула како изгледа, сваки минут би стајала на вагу убеђена да се угојила… Иначе, она живи са мајком и братом Маркосом.

Само да знате, живот јој се није променио из корена само после пристиглог имејла. Све се променило и од тренутка развода њених родитеља. Њен отац је поднео захтев за развод брака јер се заљубио у другу жену. На сву срећу, није заборавио своју децу. Сваки празник је проводио са њима, стално их је звао да дођу у његову нову кућу у којој је живео са својом новом женом и њеном ћерком.

Све је то лепо с његове стране, али ипак јој је развод њених родитеља јако тешко пао. А коме и не би?! Сматрала је очеву нову жену јако пристојном, али упркос томе није волела да одлази у нову кућу свог оца.

Разлог?

Нова жена њеног оца је музички продуцент. На њену велику жалост, њена ћерка Костија није наследила њен таленат. Костија би, када би Лина и Маркус дошли у посету, узимала микрофон и све време певала. Лина је имала утисак да је сваки пут остављала најмање десет процената свог слуха у њиховој кући.

Да не мислите да су од ликова важни само нова жена Лининог оца и њена ћерка. Лина има и најбољу другарицу. Она се зове Елени. Њих две се друже јако дуго, готово од малих ногу. Елени је прави пример најбоље другарице. Увек је ту када Лини највише треба. Даље за Елени не морам да трошим много речи. Најбоље бих је описала као праву пријатељицу, увек спремну да помогне, занимљиву и добру особу.

Чисто да знате, није Елени Линина једина другарица. Много јој значе и Попи и Корина. Њих четири иду заједно на часове енглеског језика и у истом су одељењу. На часовима енглеског им је увек забавно јер су биле заједно. Училе су заједно и неуморно су се дружиле. Мада, на часовима енглеског није све било увек баш сјајно. На тим часовима, наравно, нису биле саме. У њиховој групи била је и група дечака који су им нештедимице доделили надимке од којих им је било баш непријатно. Лину су назвали Векна због њене заобљености у пределу кукова. Елени су звали Чачкалица. Погађате сигурно узрок оваквом надимку. Наравно! Била је мршава попут чачкалице. Попи су наденули надимак Беба због њене неразвијености, а Корину су звали Ванземаљац јер је ишла у музичку школу. Наравно, оваквим дечацима је то било јако чудно.

Што се тиче Лининог изгледа и стила, треба да знате да је увек била обучена у црно, носила је огромне патике и имала је дугу црну косу до струка.

И знате шта је још занимљиво у вези са њом? Нису јој биле најважније другарице! Како?! Њих није волела ни приближно онолико колико је волела своју мачку Хани. Управо је Хани увек ту када је Лини потребно друштво и Лина је временом стекла навику да баш Хани све говори. Ваљда је тако било најсигурније?! Немојте се чудити. Лепо сте прочитали. Кад год јој је било тешко, о својим проблемима разговарала је са својом мачком.

Споменула сам већ Маркуса, Лининог брата. Судећи према Линином опису, он је прави пример неодговорног старијег брата који мења девојке готово сваког дана.

Шта је још занимљиво? Па да – прва љубав 🙂

Срце од песка

Део Лининог одељења био је дечак по имену Јанис. Он је Линин пријатељ из детињства. Дружили су годинама, али је она прекинула њихово дружење када се он заинтересовао за ,,цице” – девојке које су биле развијеније од својих вршњакиња. Временом је добио надимак Цицоловац. Стварно се питам какви су то особе које било кога зову тако. У сваком случају, било је сувише напорно изговорити ту реч па су га звали скраћено – Ловац.

И замислите, управо је тај Ловац био заљубљен у Лину. Нема особе у њиховом окружењу која то није знала. Поготово што су свакодневно гледали како је он стално чекао Лину испред школе не би ли бар мало разговарали.

Он је можда био први на списку Лининих тајанствених пријатеља. Можда је баш он био Crazyboy?! Иначе, на том списку се нашао и Линин отац због чега је Лина била баш потиштена. Мислила је да јој отац шаље електронска писма пуна комплимената јер је сматрао да му ћерка није довољно самоуверена.

Наравно да вам нећу рећи ко је анонимни Линин пријатељ. Само ћу вам рећи да је Лина добила још једну особу на коју може да се ослони у сваком прилици. Другим речима, њен нови ослонац је управо Ловац.

лептирићи

Стално је разговарала са својим другарицама о дечацима. Логична им је претпоставка била да ће, пре или касније, започети везу са неким. Међутим, ниједна, али ниједна од њих четири није ни сањала да ће Беба, Попи, бити прва која ће им препричавати догодовштине са свог првог састанка. Она је свог дечка упознала преко интернета.

Пазите се!

Читајте пажљиво овај део и добро размислите о прочитаном!

Представио се као Ромео који има 18 година. Договорили су се да се нађу у једном градском кафићу и упознају се. На крају се испоставило да Ромео нема 18 година, већ 14, баш као и Попи.

Размислите шта је све могло да се деси!!!

Што се тиче Елени, она је љубав пронашла у Линином брату Маркусу што се Лини уопште није допало. Бојала се да би Маркус могао да повреди осећања њене драге другарице.

И Корина је нашла дечка. Уствари, тачније је ако вам кажем да је њој дечка нашла Попи. Наиме, њен дечко Ромео имао је друга па су се Корина и он упознали и започели везу.

За Лину сам вам већ рекла како је пронашла свог дечка. Само да знате, она га је пронашла последња.

срца

Лик који ми је највише привукао пажњу и који ми се највише свидео јер је, по мом мишљењу, најинтересантнији, јесте управо Лина.

Иначе, много ми је било занимљиво када сам сазнала зашто се књига зове управо Луткалина. Сазнала сам да је као мала волела да се игра са луткама, што је неретко радила и када је постала 14-годишњакиња. Управо ју је отац одмила звао Луткалина.

Иначе, Лину бих описала као добру, духовиту, осећајну, брижну… Особина због које ми се посебно свидела била је њена отвореност према пријатељицама и породици.

Део у књизи који ми се највише свидео био је онај у коме Лина и њене другарице траже савет од Попине старије сестре. Питале су је како се правилно љуби на шта им се она само насмејала и дала им четири јабуке. Тако је свака од њих добила партнера за љубљење – јабуку. Тај део ме је баш насмејао.

Наравно да у књизи има још много занимљивих и смешних делова, али оставићу вам да их сами откријете док будете читали књигу. Ако ме послушате и прочитате ову прелепу књигу, научићете много тога, али ћете се и од срца насмејати.

Прочитајте одломак 🙂

Мила 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: