ТРОЈА – Густав Шваб

3 мар

Алекса Р. 7/2

(шк. 2013/2014.)

__________________________________________________________________________________

О писцу:

Густав Шваб рођен је 19. јуна 1792. године у Штутгарту, у Немачкој. Његов отац Јохан Кристоф Шваб био је тајни дворски саветник и привремени професор на Високој Карловој школи у Штутгарту, која је тада имала статус универзитета, а мајка Фридерика је била из богате трговачке породице. Почео је да ради у Издавачкој кући Мецлер 1827. године и уређивао је највећу немачку едицију класичних аутора у преводу.

Густав Шваб

Шваб је сматрао својом дужношћу да деци што више приближи свет митологије. Из тог његовог осећања, поред Троје, написао је и Одисејева лутања, Најлепше приче класичне старине и Приче из класичне старине. Одломке из неких од тих дела смо и анализирали 🙂

Карта Троје

Карта Троје

Троја је драматична књига о старим временима и у њој је главна тема пад Троје, почев од Јелене па надаље. Троја је легендарни град и поприште Тројанског рата, који је делом описан у Хомеровој Илијади, епу писаном на старогрчком језику, састављеном у 9. или 8. веку п.н.е. Новија ископавања су пронашла трагове пуно старијег насељавања тог подручја која сежу до 5000 година п.н.е.

Макета Троје

Макета Троје

Археолошко налазиште Троја је додато 1998. године на списак Светске баштине.

Троја

Садржај:

  • Рођење и одрастање краљевића Париса
  • Надметање три богиње
  • Лепи незнанац у Троји
  • Два брата и две сестре
  • Злосрећан сусрет Јелене и Париса
  • Међу Тројанцима
  • Жртвовање Ифигеније
  • Ахилов гнев
  • Древни коњ

Тројански коњ

Моји утисци

Роман Троја нас учи да не судимо о књизи по корицама и да не доносимо прерано закључке као што су то учинили Тројанци када су увели у Троју дрвеног коња. Подсећа нас и на вечиту истину да понекад треба учинити оно што нам други кажу како би се избегла нека катастрофа.

Невероватна прича!

Пошто сам љубитељ Троје и легенди о овом необичном граду, заиста сам уживао у књизи. Принцеза Јелена, Парис, Хектор и многи други ликови представљени су као обични људи са врлинама и манама, и то ствара потпуну слику да су они заиста били људи од крви и меса, а не неки ликови из митологије, што је углавном осећај након предавања из историје на тему Тројанског рата. Ствари добијају неки смисао, описани догађаји су у чврстој вези са реалношћу (нпр. освајање Троје због злата и богатства, Јеленин бег са Парисом). Све су ово добро познате чињенице, али након читања овог романа, све то постаје реално и живо.

Моје најсрдачније препоруке будућим читаоцима!

Алекса Р. 7/2

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: