ЛЕТОВАЊЕ У ПРАИСТОРИЈИ – Ивона Бжезинова

24 феб

Татјана

(шк. 2013/2014.)

Наслов је прво што ме је привукло овом роману. Заиста је занимљив и веома необичан. Само дело је такође веома занимљиво и узбудљиво. Мислим да је ово дело прикладно и за дечаке и за девојчице, јер представља одличну мешавину авантуре, узбуђења и, наравно, романтике.

1

Као што рекох, овај роман има веома занимљиву радњу. Група археолога спроводи експеримент у коме они са својим породицама и пријатељима проводе лето у шуми, имитирајући начин живота људи у праисторији, у доба неолита.

У овом експерименту је учествовало око двадесет људи, а не зна се ко је упадао у веће невоље 🙂

Наравно, у тој насеобини је било и деце. Многа деца међу њима била су незадовољна што ће, уместо у неком летовалишту, лето провести у шуми. Такви су у почетку били и Луки и Ленка, главни јунаци овог романа. Још на почетку се видело да се Ленки допада Луки, али он је припадао дечацима којима се свиђају многе девојчице, па није обраћао пажњу на њу. Наравно, то ће се касније променити.

У роману су приказане разне технике преживљавања, као и обичаји и свакодневни живот људи у праисторији. Било је занимљиво посматрати како се племе навикло на своје нове обавезе у неолитском насељу, али је и смешно када не могу да се помире са одређеним жртвама. На пример, недостатак слаткиша су тешко подносили. Ово искушење је најтеже пало Хонзи.

Ово је први роман чешке књижевнице Ивоне Бжезинове који сам прочитала. Први пут сам се срела са њеним делом и морам рећи да ми се за сада допада њен стил писања.

Ивона Бжезинова

Међутим, у последње време ми посебно пријају књиге научнофантастичног садржаја. Заиста уживам у таквим књигама. У овој књизи нема научне фантастике, иако сам је све време прижељкивала. Бар сам судила да ће је бити према наслову 😦 Оно што бих волела да поменем јесте да је ово дело, иако на први поглед не изгледа тако, у великом делу роман о тинејџерима. Поред одраслих, помињу се и бројни млади који покушавају да прекрше неолитска правила, смишљају несташлуке и – заљубљују се. Заиста ми се допада што је ауторка представила живот тинејџера на сасвим другачији начин. Свиђа ми се што Ивона Бжезинова није користила стереотипну причу о тинејџерима, типа: :злостављање у школи, лоше оцене, заљубљивање, супротстављање родитељима, живот са друштвом, оговарање и слично. Управо ми се зато овај роман толико и допао. Топло вам га препоручујем. Надам се да ћете, попут мене, покушати да се још мало упознате са овом и више него талентованом књижевницом.

Ауторкина званична страна

Да се вратим роману…

Успут будите речено, о њему се можете информисати на страни Издавачке куће „Одисеја”, а можете и завирити у књигу.

Летовање у праисторији

Као што рекох, у том неолитском насељу, боље речено, селу, има око двадесет људи, заједно са децом. Знам да ћете међу њима наћи неког сличног вама, па ћу вам само укратко представити становнике овог насеља. Прво бих поменула Брзу Руку и Црнокоцу, мајку племена. Сигурно вреди поменути двадесетогодишњу Минехаву и њеног дечка, Силног Сокола. Интересантни су ликови Шаман и Смеђи, али и осморо деце узраста од пет до тринаест година. Ива и тринаестогодишња Ленка се посебно истичу. Ленка и Милош су деца Шамана и Брзе Руке. С њима је и Ленкина годину дана млађа рођака Магда, а уживају у дружењу са дечацима.  Карел, Хонзин и Ивин брат, истичу се међу њима, али су занимљиви и његови школски другови Петраш и Мартин. Наравно, никако не бих себи дозволила да изоставим слатког малог Хонзу. Он је најмлађи, али уједно и најгласнији члан овог занимљивог племена 🙂 Касније се овој скупини придружују и Козар и Луки.

4

У том насељу је све било као у доба неолита. Изузетак представља Шаманова савремена апотека у колиби, као и неке савремене справице и дневници. Шаман има чак и бицикл који крије код хранилишта за дивљач. Злу не требало, али ако нешто буде стварно хитно

Да бих вам што више приближила суштину ове књиге, као и саму радњу, укратко ћу вам понешто рећи о неким догађајима:

Ленка из дна душе мрзи што је баш ту где јесте. Носила је жртвеник Великом духу (малу посуду пуну дарова), али… Уплашила се у мраку и бацила га је.

Пошто је посуда била сломљена, Магда, Ленка и Минехава су од глине правиле друге посуде.

У племе долазе Козар и Луки. Већ сам вам рекла да је Луки изузетно незадовољан што лето мора провести на овако трулом месту.

Племе често једе погачице са медом. Дечаци, прави џентлмени, иако не баш добровољно, морају да направе себи кашике за следећи оброк. Ако би да уживају у чорби, то им је што им је 🙂 Правили су их помоћу кремена, а основни материјал им је био корење смреке. Да ли су икада сањали да ће користити овакве кашике?!

Морали су да направе и тор за козе, а пошто имају и кокошке... Од намирница имају брашно и мед, а понекад чак и путер. Наравно, могли су да уживају и у разноврсном поврћу.

Хонзица свим срцем жуди за бомбонама. Очас посла је пала одлука да му их направе од ораха које ће прелити, погађате већ, медом.

Коначно је дошло и време за купање у рибњаку, али… Увек постоји неко ‘али’. Прво морају да принесу жртву Великом духу.

Црнокоса је прво опрала Хонзу. Ипак је он био најмлађи. Потом ће се окупати девојке, а тек онда момци. Чуди ли вас што су дечаци имали савршени план? Шта су планирали? Јасно вам је, зар не? Чиста шпијунажа је у питању 🙂

Међутим, девојке се окупаше и средише, а момцима пропаде шпијунирање. Спрема се киша и сви одлазе на спавање. Луки једини не може да спава. Сметају му комарци. А коме и не би?! Док се бранио од њих, изударао је јадног Мартина. Шаманово једва чујно ,,Мир” врло брзо се претворило у гласно хркање.

Јутро је тек наступило, а сви су већ увелико били будни. Уствари, не сви. Луки спава. Ипак је за њим непроспавана ноћ. Козар шаље Иву да га пробуди (уз претњу да ће га обесити за ноге и главу му набити у мравињак ако не устане 🙂 ). Када га је Ива пробудила, глава му је била замотана у мајцу, а у бараци му није било фармерки. Њих чак није  хтео ни да скине. На памет му није падало да буде обучен као остали и да изиграва пећинског човека.

3

Отишли су да секу дрва. Пошто им је напукла дршка једине секире, грање су ломили рукама и поправљали секиру.

Знам, не звучи вам баш занимљиво кад ја напишем реченицу-две о неким догађајима. Али прочитате ли оригинал…

Имали су чак и посету. Ни мање ни више, дошла им је Зденкова ташта. Ко је Зденко?! Смеђи. Он се у 21. веку звао Зденко. Госпођа Најкова је Хонзина и Ивина бака. Са собом је довела и свог верног пса Виршлу, али што је важније од њега – мноштво слаткиша. Мислите да је Хонза коначно уживао? Ма какви! Слаткише су јој вратили. Какви слаткиши кад они нису постојали у неолиту?! Иначе, ова госпођа је веома интересантан лик, а многе њене изјаве ће вас баш насмејати.

Одлучила је да им остави Виршлу, а да сама оде срећи свога дома. Дечаци су је испратили до аутобуске станице. Поступак достојан сваког џентлмена.

Међутим, не лези враже! На станици су се појавила деца из суседног села. И? Избила је туча!

Наш незадовољни Лаки добија прилику да му се кооооначнооо деси нешто лепо. Једна девојка га позива у дискотеку. Оберучке је прихватио тај неочекивани позив.

Ако умете да читате између редова, сигурно вам се допада део радње који сам вам описала. То је само почетак. Десиће се још многе, многе занимљиве ствари:

  • њихова барака ће прокишњавати, па ће спавати у некој земуници, осталој од претходног експеримента;
  • Лаки одлази пар пута у дискотеку, заљубљује се, али се и разочарава у ту љубав;
  • Ленка постаје Лакијева другарица: показаће јој место где крије неке своје ствари, а међу њима и једну књигу;
  • Хонза ће се изгубити;
  • Милош ће повредити руку и мораће у болницу;
  • Лаки и Ленка ће се заљубити и осликати зидове једне пећине;
  • Лаки на занимљив начин тражи Ленкину руку од њеног оца…

Као што већ сто пута рекох, још је много, много занимљивих ствари у овом роману. Наравно, ништа вам о њима нећу рећи. Не бих да вам кварим уживање у једној оваквој књизи.

2

Искрено се надам да вам се допала моја препорука и да ћете уживати у овом роману, а још се више надам да ће вам се допасти као и мени!

До следеће препоруке.

И чисто да знате, следи: научна фантастика  🙂

Татјана

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: