ДРУЖИНА ПОКВАРЕНЕ СЛАВИНЕ – Радисав Милић

24 феб

Милица В. 7/3

(шк. 2013/2014.)

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

О писцу:

Радисав Милић рођен је 22. јуна 1966. године на југу Србије, у лепом градићу по имену Куршумлија.

Радосав Милић

Два пута је добио награду Смедеревски Орфеј. Реч је о Међународном фестивалу поезије, а он је ову награду први пут добио 1996. године, а другу три године касније. Добио је награду бивше Југославије за своју збирку песама Прва књига. Добитник је и награде за најбољи рукопис прве књиге. Ову награду му је доделила Књижевна омладина Ваљева 1997. години, наравно, у Ваљеву. Иначе, у овом граду је заменик главног и одговорног уредника књижевног часописа „Бранковина”. Увек се сетим Десанке Максимовић кад помислим на Бранковину. А ви?

Већ сте схватили да Радислав Милић ужива у писању и поезије и прозе, али пише и есеје. Бави се и књижевном критиком. Објавио је две збирке песама:

 • Реч о речима (1998),
 • Сејач реч сеје (2001).

Написао је и књигу приповедака „Миловање ожиљака” (2004).

Запослен је у Смедереву, а на нама остаје нада да ће створити још неко занимљиво дело попут овога које вам овом приликом препоручујем. Овај роман је аутор завршио на Тари, јануара 2006. године. Објављен је у Издавачкој кући „Клет” у Београду.

Дружина покварене славине

Аутор је ову књигу посветио Уни и њеним сестрицама: Ањи и Милици, али и другарима: Иви, Лоли, Ањи, Мики, Нати, малој Уни, Јовани, Петри, Јани, Магдалени, Арси, Ахмеду, Лазару… У продужетку је још записао: „Онима које сам заборавио и онима који ће јој то тек постати, великој тајни пријатељства чије кључеве скривене носе у нежним душама, и великој нади да ће их свету поклонити”.

О делу:

Ову књигу сам узела од брата, а он је ову књигу добио кад је имао десет година.

посвета

Случајно сам је нашла у његовој соби. Некако ми је сам наслов привукао пажњу. Претпоставила сам да ће бити доста авантура у њој, па сам самим тим одлучила да прочитам ову књигу. На почетку ми је било јако смешно и занимљиво јер је Буца, главни лик, одала тајну како има чудну породицу и где год да оду, они је некако осрамоте. Буца је добила надимак још у детињству. Претпостављате да је била пуначка и некако округла. Звали су је још и Лоптица Скочица. Није баш везана за свог брата зато што је, како Буца каже, велики цинкарош и лажов. Књига је јако занимљива, поготово што Буца води прилично занимљив живот. Оформирала је дружину зато што је била незадовољна својим наставницима. Њена наставница биологије је била прва жртва формиране дружине. Дружину покварене славине чиниле су: Буца, Јелена, Маја, Тања, Тара и Сузана. Свака је била посебна и симпатична на свој начин, али је на мене најупечатљивији утисак оставила Тара. Њени родитељи су били наставници баш у њиховој школи. Ови немилу чињеницу Тара је углавном користила како би за потребе дружине прикупила корисне информација. Најсмешнији, а самим тим и најсимпатичнији лик ми је убедљиво Тања. Њу само занима храна 🙂 Немојте мислити да ништа није радила за дружину. Била је и она активна у њиховим заједничким авантурама, али је била помало и лења. Стално су другарице морале да је мало покрену. Ваљда за то и служе најбоље другарице.

У роману је и приличан број ризичних ситуација. Повремено сам чак мислила да ће њихови тајни задаци бити откривени. Било ми је јасно да би у том случају настао општи хаос, што је и логично, јер нико никад није смео наставницима да смишља сплетке и преваре. Било ми је најзанимљивије кад је дружина писала љубавно писмо за наставницу хемије која је била баш строга и која никога није оставља равнодушним. На овај или на онај начин 🙂 Ретко је ко међу њеним ђацима имао четворку, а камоли петицу. Није остао равнодушан према њој ни наставник физичког. Иначе, њега није ништа занимало. По цели дан би само звиждао. Наравно, занимала га је наставница хемије. А како и не би пошто је била јако привлачна жена?!

Е, онда је настао хаос!

Дружина је ризиковала и послала лажно писмо наставнику од наставнице хемије. Дружина је написала све и свашта како би била осрамоћена наставница хемије. Наводно, она је заљубљена у њега. Желела би да је запроси већ сутра. Наравно, он је поверовао и запросио је већ сутрадан. Очекивано, она је бурно реаговала и – лупила му шамар. Док је у зборници у тренутку завладао хаос, Дружина покварене славине је уживала у својој победи.

Шта бих вам још написала?

Садржај! Мислим да ће утицати на вас наслови поглавља.

Садржај:

 1. Ја и остали Бранковићи
 2. Како је све почело
 3. Амеба ме појела за доручак
 4. Дружина покварене славине
 5. План
 6. Велики понедељак – прва акција
 7. Друга акција
 8. Ванредно стање
 9. Бицепс у канџама љубави
 10. Атомска бомба у школи
 11. Мазало
 12. Бицепс активира бомбу
 13. Лажна Дружина покварене славине
 14. Операција „Џукела”
 15. Гаргамел и Епрувета
 16. Чаробњак из Злобрђа
 17. И на крају… почетак

Мислим да ће вам бити занимљиво шта каже о овој књизи Градимир Стојковић. Њега већ познајете, а кад он каже да ова књига вреди, онда сигурно вреди:

„Радисав Милић исписује странице прозе намењене ововремској деци. Уз све ризике које носи писање једног оваквог штива, Милић с довољно храбрости прича причу о школским догодовштинама, преплићући исповедну прозу с авантуристичким елементима, при чему је авантура – одрастање”.

Књига је и те како поучна. Делује ми као да је за млађе, али пошто је хемија у програму тек од седмог разреда, делује ми да је сасвим прикладна за моје вршњаке. Књига је заиста добра. Искрено је препоручујем. Нисам сигурна да је паметна одлука ове занимљиве дружине, али сам сигурна да свако ко реши да је прочита неће зажалити због те одлуке. Допуштам могућност да се некоме и не допадне. Мада, искрено, чистом сумњам у то.

Милица В. 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: