ШАМАНОВА КЛЕТВА – Мајкл Кусугак

20 феб

Татјана VII3

(шк. 2013/2014.)

_____________________________________________________________________________________

ПРИЧА СА МРАМОРНОГ ОСТРВА

Топло вам препоручујем овај веома узбудљив и леп романа. Није превише дугачак, па вам неће требати много времена да га прочитате. Биће вам жао што није дужи, веровали или не. Главни јунаци су Ескими. Зато ће вам овај роман бити посебно интересантан, пошто мислим да и ви не знате много о њиховом начину живота. После овог романа, чини ми се да они далеко теже живе од нас. Вероватно се варам, али мислим да ја не бих издржала све оно што они раде. А посебно услове у којима живе. Баш ме занима шта ћете ви мислити.

Шаманова клетва 1

Главног јунака романа, Прождрљиву Ласицу, уклео је племенски шаман. Само зато што његова ћерка, Људски Дах, није престајала да плаче. Урадивши то из беса, племенски шаман, Паалијак, донео је брзоплету одлуку. Рекао је да Прождрљива Ласица никада неће моћи да се ожени Људским Дахом и да, када буде спреман за женидбу, никада више неће моћи да ногом стане на ово тло. Прошле су многе године и родитељи Прождрљиве Ласице били су све забринутији. Никоме није било јасно шта је тачно Паалијак покушавао да каже када је рекао да Прождрљива Ласица никада више неће ногом крочити на ово тло. Прождрљива Ласица је растао, а године су пролазиле једна за другом, не обазирући се ни на чије речи. Прождрљивој Ласици је било лепо са родитељима и сестрицом. Једнога дана се Паалијак ипак уразумио. Рекао је да ће скинути клетву и да ће се Прождрљива Ласица и његова ћерка ипак венчати.

Међутим, нова одлука се нимало није свидела Паалијаковој магичној животињи, сиксику, који је уживао у бацању клетви.

И тако, када су Прождрљива Ласица и његов отац, Човек без Обрва, отишли на Мраморно острво, Прождрљива Ласица бива заробљен.

Шта ће се са њим десити?

Како убедити непослушног сиксика да скине клетву?

Шта ће се десити са Прождрљивом Ласицом на путу између живота и смрти?

Шаманова клетва 3

Аутор овог романа је Мајкл Кусугак. Рођен је у месту званом Рипалс Беј, у области Северозападна територија у Канади (у садашњем Нунавуту, што на инуктитуту, језику канадских Ескима, значи ,,Наша земља“). Док је био дете, његова породица путовала је на саоницама које су вукли пси (и Прождрљива Ласица је доста путовао са породицом, јер су они номади, што значи да се стално селе). Видећете да се и у роману налазе назива бројних места на којима су живели. Живео је традиционалним ескимским начином живота. Аутор је седам илустрованих књига:

  • ,,Поларна светлост (Кад душе по небу фудбал заиграју)“, за коју је добио награду Рут Шварц;
  • ,,Сакриј се и пришуњај се“;
  • ,,Мој Арктик (1,2,3);
  • ,,Бејзбол палице за Божић“;
  • ,,Обећање је обећање“ (написао ју је са Робертом Манчом).

Данас Мајкл Кусугак живи у Ранкин Инлету у Нунавуту.

Шаманова клетва 2

Као што знате, понекад наслови поглавља открију много тога о роману који је пред читаоцима. Бар мени, па бих да поделим наслове поглавља са вама:

Родио се Прождрљива Ласица;

Коначно смо породица;

Лош дан за Паалијака;

Путовање;

Клетва је бачена;

На сцену ступа сиксик, поларна веверица;

Човек без обрва;

Како се гради игло;

Дечко који расте;

Старица под морем;

Тамо унутар копна;

Настанак легенде о Кивијуку;

Укпигјуак, велика сова;

Довољно лепа да ти одузмe дах;

Најодвратније од свих створења;

Није она само лепа девојка;

Мраморно острво;

Кад на тебе баце клетву;

Неком недостаје Прождрљива Ласица;

Велико испробавање снаге;

На путу кући;

Поново је стао ногом на тло;

И живели су срећно до краја живота.  

Па, вероватно сте закључили да роман има срећан крај 🙂

Мада, иако знате да је крај срећан, као да ништа не знате 🙂

Прочитајте роман, доживите авантуру и уживајте пуним срцем у њој!

Прождрљива Ласица и Људски Дах, као и њихове породице, живе традиционалним животом Ескима. Живе на другачији начин од нас. Они уопште не користе новац. Сами лове храну, прaве себи одећу... Јако су сложни, што бисмо могли вероватно да научимо од њих. Номади су, па стално мењају место становања. Мада, за разлику од нас, не морају да купују куће. Довољно је да их направе од снега 🙂

Шаманова клетва 4

Знаћете још много тога о њима када прочитате овај роман. Ипак мислим да ћете се сложити да је њихов живот јако тежак. Свакодневна је њихова борба са природом и животом. Лове храну како би преживели, изложени су изузетно хладном времену

Пошто су номади, породица Прождрљиве Ласице много путује. Били су на многим местима. Нека имају занимљиве називе: Дугачак кажипрст, Мраморно острво, Нунавут, Нешто мало песка.

И они имају своје легенде. На почетку романа, у предговору, писац нам прича легенду о Мраморном острву. Занимљива је, а верујем да ће вам се допасти и легенда о старици под морем (сећате се, наслов једног од поглавља). Неће вас оставити равнодушнима ни легенда о Кивијуку. Ма видећете, све су јако занимљиве. Стварно су посебне!

У роману се помињу многе животиње: фоке, поларни медведи, китови, јелени, сиксикови, сове, пси…

Шаманова клетва 5

Све су оне потребне Ескимима. Пси им вуку саонице, фоке служе као храна…

Шаманова клетва 7

Из ове групе се издвајају сова и сиксик, у књизи, мислим. Већ сте схватили коме је служио сиксик. Сећате се, Паалијакова магична животиња? Али, ко је сова? То је Укпигјуак, кога су Прождрљива Ласица и Људски Дах спасили и излечили. Видећете, он се ретко раздваја од Прождрљиве Ласице. А главни је јунак и у великом делу романа.

Наравно, главни ликови су и најважнији. На њима је највећи задатак. Управо они треба највише да нас науче нечему. Као Прождрљива Ласица, који је до краја остао храбар и упоран. У опасним тренуцима, научио нас је, не треба паничити, већ остати смирен. Људски Дах нам показује колико је важно не губити наду и веровати. И Паалијак нас учи озбиљној животној лекцији. Изузетно је лоше доносити брзоплете одлуке. Можете брзоплетом одлуком, на пример, бацити клетву на зета 🙂 Још је важније да схватимо шта смо урадили и да се потрудимо да грешке исправимо и више их не понављамо.

Па, то би било то.

Као и увек, јако бих волела да прочитате моју препоруку, а онда и роман који сам вам препоручила. Ово је стварно одличан роман и знајте да нећете погрешити ако одвојите време за њега. Понављам, биће вам сигурно, као и мени, изузетно жао што роман није дужи 🙂

Татјана VII3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: