САЊАР – Ијан Макјуан

20 феб

Татјана

(шк. 2013/2014.)

_______________________________________________________________________________

Ево још једног сјајног књижевног дела 🙂

Претпостављам да се већина вас не би сетила, али једном смо обрађивали одломак. Да ли се сећате? Када дечак Питер скупи храброст и суочи се се дечак Баријем, силеџијом? Тада је Питер размишљао да је ли живот само сан, да ли је он стваран? И тада је разумео. Ни Бари није био неки силеџија. Био је јак само зато што су га се остали плашили.

Сањар

А сада да вам кажем нешто о садржају ове прелепе књиге.

Дечак Питер је одувек био права сањалица. Стално је сањарио, понекад толико да је заборављао на све. У овој књизи налази се седам повезаних прича, које представљају делове Питеровог сањарења, али су некако постале и део његовог живота.

Књига је кратка, духовита и занимљива.

Видећете, свидеће вам се 🙂

Ијан Макјуан

Аутор ове књиге је Ијан Макјуан. Рођен је 1948. године у Олдершоту на југу Енглеске. Детињство је, као син официра, провео у војним базама у Сингапуру и Либији. Студирао је књижевност и магистрирао на првој британској катедри за креативно писање код култног сатиричара Малкома Бредберија. На књижевној сцени се појављује 1975. године са збирком приповедака ,,Прва љубав, последњи обреди“, која му доноси награду Сомерсет Мом. Написао је бројна дела, а за многе је добио велика признања широм света.

Доживљаје и маштарије дечака Питера Фортјуна пратимо кроз седам прича или седам поглавља. Ево поглавља, а рећи ћу вам и нешто о њима. Пре него што вам укратко испричам садржај поглавља, желим да вам споменем да постоји и увод у ову занимљиву књигу. Увод има и наслов:  ,,Реч-две о Питеру“.

Лутке Поглавље у коме Питер замишља да га нападају љубоморне лутке његове сестре Кејт и како му Опако Луче украде / / 🙂

Мачор У овом поглављу Питер замишља како је заменио тело са својим мачором Вилијамом, који убрзо затим / / 🙂

Невидљива помада Питер проналази помаду која чини да ишчезне сва жива материја са којом ступи у додир. Замислите само шта је Питер урадио након што је намазао своје родитеље и Кејт 🙂

Силеџија Из овог поглавља је одломак који смо читали у млађим разредима, о Питеру и Бари Тамерлејну…

Провалник Шта се дешава када верујете лопову?

Беба Опет та замена тела! Јадан Питер! Али, шта се дешава када замениш тело са малом, плачљивом бебом?

Одрасли човек Последње поглавље 😦 Да, то је крај романа. Овог пута Питер сањари о томе како се буди десет година старији…

То су сва поглавља.

Знам, звучи вам да су баш занимљива!

Књига је заиста пуна невероватно смешних и занимљивих ситуација. Знам да ће вас неке чак и насмејати до суза 🙂

Већ у поменутом уводу (,,Реч-две о Питеру“) крије се неколико смешних ситуација. Ево неких, које су међу мојим омиљеним:

Док је Питеров тата Томас Фортјун качио празничне украсе, Питер је седео у фотељи и сањарио. Отац га је замолио да још мало остане у фотељи да би се он попео на наслон и закачио још неке украсе. И Питер је остао у фотељи. Сањарење га је одвело у планину. Колико би се брзо спустио низ планину? Али… Помоћу вешалице за одело и жице разапете између борова. И? Вероватно га је планински ваздух подсетио да је гладан. Устао је како би отишао у кухињу када чу гласно: ,,Бум“! Питеров тата је принудно слетео са наслона фотеље 🙂

Питер је први пут, сам самцијат, водио Кејт у школу. Поступио је по свим маминим инструкцијама. Напокон су ушли у аутобус. Био је тако поносан на себе. И тако, док је Кејт седела поред прозора, Питер је опет почео да сањари. Сањарио је о томе како би увек могао да се стара о сестрици. И тако је сањарио како су на планини и нападају их вукови. А он има само једну једину шибицу. Мора да запали ватру и… Аутобус се зауставио испред школе. Питер је потрчао и искочио из аутобуса. А онда се сетио да је нешто заборавио.

Кишобран?

Торбу?

Кејт!

Потрчао је за аутобусом… Али како је успео да прати аутобус? Рећи ћу вам само то да њихови родитељи никада нису сазнали, а Питера је то коштало џепарца 🙂

Видите колика је Питер сањалица 🙂 Сањарење никада не може да нам шкоди, али само ако је умерено и ако се много не унесемо у њега. Мада, изгледа да Питер то не зна 🙂

Питер је, наравно, од свих ликова најупечатљивији. Одмах за њим је Кејт. Већ сте схватили да су брат и сестра. Годинама су делили собу, док се због великих свађа коначно нису раздвојили. Кејт обожава лутке. Њена колекција броји око шездесет лутака. Питер и она су и те како различити. Питер је велика сањалица, за разлику од Кејт. Упркос томе, бесконачно се воле.

Нешто за крај…

Ако икада будете читали ову књигу, сигурна сам да ћете се одушевити. Књига је заиста сјајна! Поред Питерових сањарења, биће вам занимљиви и тренуци када се Питер из њих буди и сазнаје да је нешто само замишљао.

Надам се да вам се моја препорука довољно свидела и да ћете наћи начина да дођете до ове прелепе књиге 🙂

Татјана

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: