ЗАСИЈАЈ, ДЕЈЗИ СТАР – Кети Кесиди

20 феб

Татјана 🙂

(шк. 2012/2013.)

_____________________________________________________________________________________________________________________

Кети Кесиди вероватно већ познајете, а пред вама је препорука још једног њеног изузетног романа. Интересантно је што у овом роману могу уживати и млађи читаоци, а истовремено се и тинејџери одушевљавају њиме.

Засијај 1

Поред свих невоља које ће задесити главну јунакињу, Дејзи Стар, она ће закорачити на пут проналажења себе. Жели, као и сви ми, да сазна по чему је посебна. Зато, девојчице свих година, не оклевајте, него пронађите овај роман. Написан је само за вас 🙂

Живот Дејзи Стар био је савршен. Уживала је у шестом разреду са најбољим пријатељима Вилоу, Бет и Марфијем. Госпођица Мун, њихова нова наставница, успела је да дође до њихових срца.

И све је изгледало просто савршено. Можда и превише савршено.

Дејзиној срећи је дошао крај!

Њен тата, наставник географије, даје отказ и долази на сулуду идеју да оствари свој сан: жели да изгради брод којим ће обићи цео свет. Његовом одлуком се и Дејзин живот закомпликује, а онда она још више допринесе томе тако што се замрси у клупко лажи. Изгледа да ништа никада више неће бити као пре…

Засијај 2

Ауторка овог романа је Кети Кесиди. Написала је заиста много дела, а сигурна сам да сте прочитали, или бар чули, за неке од њих. Ово је њен први роман који сам прочитала и признајем да ми се баш допао. Некако сам се пронашла у њему, иако нема баш додирних тачака са оним што се мени дешава. Написала је и друге романе, а неки од њих се већ налазе у нашој Препоруци за читање:

Породицу Стар чине, поред Дејзи, њени родитељи и њене сестре Пикси и Бека. Била би то сасвим обична породица да глава породице, Дејзин тата, није одлучио да прати свој сан и сагради брод…

Засијај 3Главна јунакиња овог романа, Дејзи Стар, свим срцем жели да открије због чега је посебна и ко је, у ствари. Као и остатак породице, ни она није била одушевљена татином идејом. Најгоре јој је то што би морала да напусти школу на годину дана. Ипак га је подржала. С друге стране, одлучује да породичне планове чува као највећу  тајну, тако да ништа није рекла Марфију, Бет и Вилоу. Наравно, после само једне мале лажи следи још једна, па још једна, па још једна…

Нешто чега се јако плаши, веровали или не, јесте пливање. Да ли ће успети да победи свој страх? Поготово што сви у њеној породици знају да пливају. Сем ње.

Засијај 4Бека је Дејзина старија сестра. Одлична је ученица, члан је хора, свира у оркестру и иде на часове математике намењене само надареним ђацима. Одувек је веома фина и добра, али… Сада се променила. Погађате да узрок њене промене лежи у татиној одлуци. Од дивне девојчице, постала је потпуно другачија. Мислила је да ће јој тај једногодишњи изостанак уништити све оно у чему се трудила у школи. Облачи се у црно, носи тешку шминку… Има минђушу на носу и дечка са зеленом косом. Али да ли ће се вратити она стара Бека?

Најмлађа од три сестре је Пикси. Она је неодољива седмогодишњакиња која верује да су сирене стварне и која жели да, када порасте, и сама постане једна од њих, али није сигурна да ли јој треба факултет за то 🙂 Одлична је пливачица. Веома се обрадовала када је сазнала да ће имати журку на базену. А тек њен поклон! Био је савршен за њу. Када је сазнала за путовање које планира њен тата, брзо је спаковала кофер.

Засијај 5

Кажем вам, неодољива је!

Ево главног кривца!

Тата Стар.

Засијај 6После много година предавања географије, било му је свега доста. Хтео је да уради нешто занимљиво у животу, па зато даје отказ. Жели да оствари сан о коме је маштао са својом женом, пре рођења девојчица. Сада коначно сматра да је дошло време да оствари свој сан: да годину дана плови по свету. Зато купује брод, ,,Бакалар, који треба саставити. Да ли ће остати доследан својој идеји?

Мама Стар је болничарка. Подржава свог мужа у његовом плану, али се, као и деца, пита да га није ухватила криза средњих година…

Засијај 7

Ово су неки од споредних ликова:

Дејзини најбољи пријатељи:

Засијај 8

Итан, у кога су лудо заљубљене Вилоу и Бет:

Засијај 9

И Бекин дечко, Спајк:

Засијај 10

Дејзи је имала пар авантура-доживљаја који су се десили након татине вести. Тада су и настале те лажи. Ево неколико њих по поглављима:

Кад је требало на часу да сви ученици кажу своје идеје у вези са темом парка за млађе ђаке, Дејзина је победила. Тако је могла да остави свој печат заувек. Бар у овој школи. Неколико ђака је дало пар предлога у вези са Дејзином идејом и све је тада било и више него добро;

Када је чекала да покупи Пикси из пливачког клуба ,,Бебе делфини, заједно са Марфијем, појавио се Дејзин тата. Тада је Дејзи сазнала да ју је уписао у школу пливања за почетнике. Како предстојећа пловидба, коју је чувала као највећу тајну, не би изашла на видело пред Марфијем у том моменту, одмах је пристала. А сећате се: Дејзи мрзи пливање!

Дејзин час пливања је био права пропаст! А тада упознаје Спајка. Мораће да лаже маму и тату, јер…

После поменутих догађаја, следе још многи други… Вожња ролера, ,,повређен чланак, Пиксина журка на базену, добротворно пливање… И још много, много тога.

Шта ће се десити са Дејзи Стар?

Ко је она?

Да ли ће открити истинуили ће отпловити заједно са својим тајнама и лажима?

Један сјајан роман, сјајна прича, која чека да је прочитате!

Ако вам се овај роман свидео и ако још не можете да се опростите од Дејзи, не брините! Роман има неколико наставака!

До следеће препоруке,

Татјана 🙂

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: