ПЕНДЕРВИКОВИ – Џини Бердсол

6 феб

Татјана 7/3

(шк. 2013/2014.)

Овај роман сам прочитала преко распуста. Морам вам одмах рећи да је један од најбољих романа које сам икада прочитала. Једна од чари овог романа је то што је ово роман о летњим авантурама, па је улепшао мој распуст!

Породицу Пендервик чине господин Пендервик, Розалинда, Скај, Џејн, Бети и њихов пас Куцов.

Они су једна веома блиска породица која верује у поштење и искреност, али као што ћете и сами видети, никако не могу да се клоне невоља. Господин Пендервик сам одгаја своје четири девојчице јер је његова жена, Елизабета Пендервик, умрла. Након само две недеље од рођења најмлађег члана ове породице (Бети), Елизабета умире од рака. То је јако тешко пало овој породици, поготово Розалинди, која се труди да покаже Бети каква је њихова мајка била. Испричала јој је много причао о њој, а веома је забавна она са Елизабетом и њеним братом Гордоном. Веома је занимљива!

Породица Пендервик се спрема за тронедељни одмор. Уместо оронуле сеоске куће какву очекују да ће видети, они долазе на прелепо имање Арандел. Док девојчице откривају његове лепоте, упознаће пар нових пријатеља: дечака Џефрија, који ће им бити садруг у свим авантурама; куварицу Черчи; Кегнија, баштована; продавца парадајза, Харија; Декстера, вереника госпође Тифтон; и на крају, госпођу Тифтон, Џефријеву мајку,  која баш и није омиљена међу сестрама Пендервик и ма колико их она упозоравала да се држе даље од невоља, за Пендервикове као да је то било немогуће! Пендервикови и не знају да ће ово бити лето њихових живота!

Џини Бердсол

Уместо неких уобичајених информација о писцу, овог пута прочитаћете шта је сама књижевница, Џини Бердсол, рекла. Њене речи ћете наћи у овом роману. Можете их и сада прочитати:

,,Кад ми је било десет или једанаест година, већ сам прочитала све књиге које сам могла. Сваке недеље одлазила сам у библиотеку с надом да је неки од мојих омиљених писаца написао нову књигу. Или, још боље, да ћу пронаћи неког новог писца који пише баш онакве књиге какве ја највише волим. Али углавном сам морала да се враћам кући с књигама које сам већ прочитала, и то неке од њих осам, девет па чак и десет пута. Тада сам обећала себи да ћу једнога дана постати писац и да ћу читаоцима попут мене поклонити још неколико књига да их открију и у њима уживају. Пендервикови су моја прва књига“.

Понекад нас код неког романа највише привуку поглавља. Свако поглавље је само за себе магично и пуно авантура. Веома су занимљива и нема их превише. Ево их:

ПРВО ПОГЛАВЉЕ Дечак на прозору

ДРУГО ПОГЛАВЉЕ Тунел кроз живицу

ТРЕЋЕ ПОГЛАВЉЕ СССП

ЧЕТВРТО ПОГЛАВЉЕ Извињење

ПЕТО ПОГЛАВЉЕ Нови јунак

ШЕСТО ПОГЛАВЉЕ Зечеви и дуге мердевине

СЕДМО ПОГЛАВЉЕ Позајмљена гардероба

ОСМО ПОГЛАВЉЕ Рођенданска прослава

ДЕВЕТО ПОГЛАВЉЕ Запањујуће вести

ДЕСЕТО ПОГЛАВЉЕ Смело бекство

ЈЕДАНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ Још једно спасавање

ДВАНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ Сер Барнаби Патерни

ТРИНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ Час клавира

ЧЕТРНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ Поноћна авантура

ПЕТНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ Исцепана књига

ШЕСНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ Бегунац

СЕДАМНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ Претпоследњи дан

ОСАМНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ До следећег виђења!

Пендервикови

У роману има толико невероватних и забавних авантура, али исто толико и невоља. Ево неколико најзанимљивијих:

– Када је требало да сестре Пендервик иду на Џефријев рођендан, Черчи им је дала неке хаљине које су припадале госпођи Тифтон. Госпођа Тифтон их се није ни сећала јер их је носила кад је била мала. На рођенданској прослави девојчице су први пут виделе госпођу Тифтон и Декстера. Али пре тога, док су Розалинда и Черчи тражиле хаљине за њене сестре, Џејн, Скај, Бети и Џефри отишли су на таван виле Арандел. Тамо су пронашли много занимљивих ствари, а највише су им се допали стари лук и стреле. После су се силно забављали… Видећете!

– Током шетње са Скај, Џејн и Џефријем, Бети се одвојила од групе и прешла на другу страну ограде, где се налазио бик. Бик је тада био затворен, али после пар тренутака – појавио се. Није му се допало то што се неко дете ваља по његовој територији, поготово не по његовом цвећу. Хтео је да је нападне, али убрзо су је видели остали. Како је Џефри спасао, видећете…

– Када је Бети замолила Розалинду да је одведе до Кегнијеве куће да би његовим зечевима однела шаргарепе, Розалинда је била заузета. Као и Скај и Џејн. Тада је Бети прекршила правило. Изашла је сама са имања. Када је дошла до Кегнијеве куће, сетила се да мора пажљиво да отвори врата, јер је Јаз волео да бежи. Таман кад је Бети отворила врата (одлучила је да ће шаргарепе само спустити на улазу), иза ње су се појавили госпођа Тифтон и Декстер. Бети се уплашила, заборавила да затвори врата и –  Јаз је побегао. Да ли га је пронашла? Не, она није. Пронашао га је и ухватио Куцов. Бети то није знала, па је одлучила да се сама врати кући, у Камерон. Када је хтела да пређе улицу, налетела су кола… Не брините! Џефри је поново био херој и спасао је!

– Све време Кегни је јако заузет због такмичења баштована. Госпођа Тифтон је јако нервозна јер јако жели то прво место! Нимало јој није лакнуло када ја чула да ће један од судија бити и сер Барнаби Патерни. А тек ова деца која трче свуда по имању! А Пендервикови, овог пута Скај и Џејн, морале су да упадну у невољу иако су се трудиле да буду добре. Што је још горе, са њима је био и Џефри! Играјући фудбал, лопте су им одскочиле преко живице и они су потрчали за њима, али… Прекасно! Лопте су пале, јасмини су полетели и настао је прави хаос. А што је најгоре, баш тада је долазио жири и госпођа Тифтон и видели су – прави хаос! Замислите само љутњу на лицу госпође Тифтон! 🙂

– Џефри је хтео да побегне од куће јер је његова мајка хтела да га пошаље у војну академију Пенси, а он то уопште није желео. Преноћио је код Пендервикових (у Бетиној соби). Мајка га је нашла, али све је на крају испало како треба. Отићи ће у школу по својој жељи. Ићи ће и на музичка предавања.

Ово је само један мали део романа и  не може се поредити са целим романом. Има толико занимљивијих и опаснијих догодовштина. Наравно, у то ћете се сами уверити! 🙂

А сада мало о ликовима…

Господин Пендервик је изузетан ботаничар. Пуно му је срце љубави према деци, али је почео да се преиспитује од када му се госпођа Тифтон жалила на његове ћерке. Помогао је Џефрију да донесе праву одлуку због које су сви били срећни. Још једна занимљива ствар је што он одлично говори латински, па би се повремено обраћао својим ћеркама на латинском, а оне га скоро никад не би разумеле 🙂

– Розалинда је најстарија сестра Пендервик. Има дванаест година. Њена главна особина је одговорност. Помаже својој породици, брине се о сестрама… На неки начин је узела улогу мајке. Чува сестре, кува, шије… На овом путовању страшно се заљубила у баштована, Кегнија. Видела је да од те љубави неће бити ништа, и то баш када је упала у језерце и ударила главу. Да, добро сте видели! А како је само то успела да изведе? Сигурно се питате. Видите, искрала се из куће и… 🙂

– Скај је друга по реду. Она је јако свадљива, али и веома живахна и ведрог духа. Као и остале девојчице, не гаји превелику љубав према госпођи Тифтон. Прави је математички геније и одличан је спортиста. Она је прва која је упознала Џефрија. И то када су се сударили код живице. Није хтела да му се извини, све док нису сазвали СССП (састанак старијих сестара Пендервик).

– Џејн је следећа. Она је права сањалица и веома је маштовита. Жели да постане писац. Као што ћете и ви сазнати на почетку романа, написала је пар књига о Сабрини Стар. Током овог летаа написала је још једну књигу – ,,Сабрина Стар спасава дечака“. Дечак се зове Артур и он на неки начин представља Џефрија. Све летње догодовштине у Аранделу је помало изменила и написала је одличну књигу!

– Бети је најмлађи члан породице Пендервик. Верујем да ћете је обожавати! Стварно је неодољива. Увек носи мала вилинска крила. Најбољи јој је пријатељ велики пас. Највише воли да слуша приче о својој мајци, јер је она била јако, јако мала када је остала без ње, па је се и не сећа. Највредније ствари које има (њена крила и слику Куцова коју јој је тата урамио), Бети је позајмила Џефрију, јер га много воли! Како је само пажљива! Ако хоћете боље да је упознате, драги моји, правац по књигу 🙂

– Џефри је веома надарен пијаниста, али због мајке не може да испуни свој сан. Он је одрастао без оца. Чак не зна где је. Нимало му није лако пало када је сазнао да ће му се мајка удати за Декстера! Јако је заволео сестре Пендервик, јер су му постале праве другарице. Помогле су му да се избори са мајком и биле су ту за њега када су биле му највише потребне. Наравно, стално су једни друге уваљивали у невоље! Мада им то није био циљ…

– Госпођа Тифтон је власница имања Арандел. Нису јој се посебно свидели Пендервикови. Видећете и сами да је рекла много ружних ствари о њима. Јако је строга. Имала сам утисак да не слуша Џефрија онолико колико би требало. Хтела је да га пошаље у војну школу Пенси, а он је хтео да иде у интернат и иде на музичка предавања!

Наравно, желела бих да вам испричам још толико ствари о овом роману, али не бих да вам покварим уживање у књизи! Надам се да сте уживали!

О, да, умало да заборавим.

Ако не успете да пронађете овај роман у библиотеци, а желите да га прочитате, само ме позовите, јер ће на мојој полици само стајати и скупљати прашину!

Татјана 7/3

(шк. 2013/2014.)

П.С. Да не мислите да сам само ја одушевљена овом књигом. Изгледа да је свако ко је прочита препоручује другима. После читања коментара на Лагуниној страни, прочитајте и одломак. Ако вас то не убеди…

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: