МАЛИ МОЦАРТ НА ПУТУ ПО СВЕТУ – Сане де Бакер

26 јан

Марија Ђ. 7/2

(шк. 2013/2014.)

Назив дела: Мали Моцарт на путу по свету

Издавач: Моно и Мањана, Ружно паче

Место издања: Београд, Нови Сад

Година издања: 2009.

Бр.стр: 157

1 Моцарт

О писцу

Сане де Бакер је рођена 1972. године у Холандији.До сада је објавила шест дечјих књига. За своју прву књигу „Плашиш ли се учитеља Тарка?” добила је награду за најбољег дебитанта 2004.године од стране холандског дечјег жирија. Поред писања, Сане има још једну љубав: свирање класичне музике на клавиру.У књизи „Мали Моцарт на путу по свету” успела је да споји своје две љубави!

2 Моцарт

Чим се упознао, сва његова чула постала су неосетљива за све друго.Чак и кад се играо, чуо је музику. Када смо премештали играчке из једне у другу собу, морали смо да певамо.Или би онај ко је имао слободне руке свирао марш на виолини.

Нанер Моцарт

О делу

„Идемо на пут око света”, рече отац.

Око света?”, упита Волф. „Звучи узбудљиво…путовати око света. Па то је авантура!” Волфи је осећао неко узбуђење, свираће свуда, у Антверпену, у Паризу, Лондону, свуда.

Да”, рече отац, „са Нане и мамом. Надбискуп ми је одобрио одсуство.Сви ће да упознају мог малог генијалца Волфганга Амадеуса Моцарта који без грешке свира чембало. А свира и оргуље и виолину. Волфи, освојићеш свет”.

5 Моцарт

Да освоји свет, Волфа је занемео. Међутим, отац није хтео да иде у Африку већ само у Европу. Било је време да се пође на пут из родног Салцбурга у Аустрији. Себастијан их је чекао испред куће. Када су ушли у кочију, Волфу су ноте биле у глави и као да су му говориле да их запише, али од превише труцкања није успео да запише ништа. Прво су наступали у Минхену. Сви су се одушевили Наниним и Волфијевим свирањем. Потом су отпутовали у Париз код Луја 16. Палата је била у облику слова У са предивним декорацијама. Породица Моцарт је одсела у хотелу „Бове” и провела тамо два-три месеца. У Паризу су упознали господина Ван Грима који им је организовао све концерте. Волф је компоновао многа дела које је и свирао, на одушевљење свих да тако мали дечак већ компонује предивне комаде. После су отпутовали у Версај, па у Лондон где се тата Леополд разболео. Доктор је рекао да Леополд мора да се одмара како не би добио упалу плућа. Али Леополд није слушао доктора већ је отишао на Нанин и Волфијев концерт. Сутрадан је већ лежао са температуром у кревету. Волф је писао сонате, комаде, симфоније за свог оца. У Лондону су упознали сина Јохана Себастијана Баха, Јохана Кристијана Баха. Убрзо су се спријатељили и рекао је да ће доћи једном код њих у Салцбург. Чим се отац опоравио, они су отишли ​​у Хаг. Тамо је Нане добила тифус и упалу плућа. Волф није смео да јој приђе јер би могао да се зарази. Пуно му је недостајала Нане. Хтео је да проводи време са њом у игри, али није могао због њене болести.

Волф је написао један комад који је хтео да покаже оцу, али пошто је хтео да мало орасположи Нане, показао јој је тај комад. Она се одушевила и кад ју је Волф загрлио, осетио је колико је смршала. Отац је говорио како ће, чим се опорави, Нане ићи кући у Салцбург. Међутим, Волфи није знао да Нане може да умре, али када је прочитао очево писмо господину Шахтнеру, увидео је да је Нане у животној опасности. Почео је да плаче, а мајка га је тешила својим умирујућим гласом. Након неколико дана Нане се, на срећу свих њих, опоравила и опет је била она стара.

6 Моцарт

Међутим…

Волф је добио тифус и упалу плућа. Ноте су се превртале по његовој глави, али није могао да их запише јер му је било лоше. После неколико недеља, Волф је написао комад који је толико чекао да буде написан. Писао га је дрхтавом руком, али отац му је помогао у томе. Када се Волф опоравио, вратили су се у хотел „Бове” у Паризу, где су планирали да бораве још два месеца. Волфи то није желео и сакрио се на таван овог хотела. Сви су га тражили, али га нису нашли. После неког времена, Нане је нашла Волфија и рекла му је да ће рећи оцу где се налази, ако он каже господину Гриму да неће остати у Француској. Нане је дошла са оцем на таван и тамо су видели Волфија. Отац му је пришао и ставио му руку на колено. Рекао му је да се сутра враћају у Салцбург. Волф се томе јако радовао.

Када су били спремни, могли су да крену. Господин Грим је такође ишао са њима у Салцбург. Волф и Нане су се задиркивали све док нису стигли у Салцбург. Осећао се мирис четинара. Прошли су поред једне кафане у коју су отишли на топлу чоколаду. Када су стигли кући, видели су Шахтнера како долази код њих. Рекао је Волфгангу да му одсвира „Бурлеску”. Моцарти су били јако срећни што су опет у својој кући!

Ово дело описује један период Моцартовог детињства. Захваљујући свом изузетном музичком таленту, он је са породицом, такође великим музичарима, пропутовао читаву Европу, обишао све дворове и наступао пред најпознатијим личностима тог времена. Ова књига описује Моцарта као дечака који је поред музике, волео игру, правио несташлуке... Породица му је била велика подршка у свему што је радио. Музика му је била читав свет у коме је уживао, а писац ове књиге нас је на прави начин кроз Моцартове авантуре прошетао кроз време у коме је живео.

3 Моцарт

Анализа

Књижевни род: епика / епска поезија

Књижевна врста: авантуристички дечји роман

Тема овог романа је крије се у догодовштинама малог Моцарта.

Идеја романа је пишчева жеља да прикаже део детињства Волфганга Амадеуса Моцарта.

Поруке романа су:

  • Ради оно што волиш. Љубав према послу је већ посла успеха у њему.
  • Лепо је путовати, али је још лепше вратити се својој кући.
  • Музика је најлепши начин да искажеш своја осећања.
  • Породица је уточиште и подршка у свему што радиш.
  • Иако је лепо бити славан, пази да ти слава не удари у главу!

Поделе на целине:

  • Увод: Породица Моцарт се спрема на пут
  • Заплет: Одушевљење људи Наниним и Волфганговим свирањем.
  • Врхунац: Моцарт желе да се врате кући
  • Преокрет: Нанина и Волфијева болест, одлагање пута; Волфијево сакривање
  • Расплет: Моцарти су се вратили кући у Салцбург

Време радње: 18. век

Главни ликови: Волфганг Амадеус Моцарт, сестра Нане, отац Леополд и Моцартова мама

Споредни ликови: Господин Шахтнер, Луј 16, господин Грим, Јохан Кристијан Бах

2 Моцарт

Моја препорука:

На мене је ова књига оставила посебан утисак, јер ја волим музику и бавим се њоме од малих ногу, а у овој књизи је реч о музици највећег музичког генија – Моцарта. Свако ко воли музику треба да прочита ову књигу, јер ће сазнати пуно тога о Моцартовом детињству и његовој генијалности! С правом је назван „Чудом од детета”!

Мама ми је причала да је својевремено гледала филм о Моцарту. Волела бих да га погледам. Можда сте га ви гледали?

Укуцате ли у у Гугл-претраживач кључну реч ‘Моцарт’ (али да се односи на овог музичког генија), добићете странице и странице текстова и слика о њему.

За вас сам издвојила и ове:

7 Моцарт

П.С. Мени су омиљена следећа Моцартова дела, а ви одлучите сами захваљујући Јутјубу:

И…

Моцарт кугле!

(рецепт)

4 Моцарт

Марија Ђ. 7/2

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: