ОТМИЦА ПРОФЕСОРКЕ ЛАТИНСКОГ – Франческа Лонго

22 јан

Татјана 🙂

(шк. 2013/2014.)

__________________________________________________________________________________________________________________

Наслов овог романа звучи прилично занимљиво, да не кажем смешно, зар не? То сам и ја помислила. Сигурна сам да мислите како је ово роман о дечјим авантурама, пун смеха. Али, поред тога, ово је роман са толико важним и снажним порукама, да ћете, када га прочитате, остати без речи.

Отмица професорке латинског

Сигурно вас занима о чему је реч у њему, зар не? Ево пар речи:

Већина разреда трећег Б проводи први час понедељком ујутру у локалном кафићу. Само неколико њих увек оде на час. Разлог?! Само је наставница латинског, Перусинијева, способна да испитује понедељком у осам ујутру! Наравно, то би био још један нормалан понедељак да

Замислите, најпаметнији дечак у разреду, Бифло, грешком је отео професорку латинског!

И ова, на први поглед смешна авантура, довешће ово одељење до неких веома занимљивих открића. Сазнајте како су деца из одељења трећег Б, која су све до јутрос једни другима били готово странци, постали нераздвојни. И још нешто, најважније, сви су напредовали на путу проналажења себе… Зар није управо то поента сваке младе особе?!

1

Мали предах за реч-две о ауторки 🙂

Франческа Лонго је италијанска књижевница. Од рођења 1956. године па до данашњих дана не напушта је радозналост. Све је занима, а посебно све у вези са људским особинама. Пише чланке за више новина, а књижевна каријера јој је у успону од овог романа.

Отмица професорке латинског (италијански)

Има две ћерке што јој не дозвољава да заборави младалачке згоде и незгоде, а онда јој је вероватно лако да пише. И да упорно буде радознала. На срећу читалаца и ван граница Италије.

Ако волите италијански и ако га знате, о ауторки и њеном књижевном делу можете више прочитати на овој страни.

А ја да се вратим књизи…

Крајње је време 🙂

Једног лепог јутра у Италији, група средњошколаца случајно је отела професорку латинског језика. За све је у почетку био крив Бифло, најпаметнији дечак у одељењу. Чисто да знате: не допада ми се израз ‘штребер’. А вама?

Оно што јесте важно нагласити јесте да су сви из овог одељења, ма колико се разликовали и недовољно познавали, одлучили да у овоме учествују заједно. Сложили су се да помогну Бифлу. На крају ће постати толико добри пријатељи, а нису ни сањали да је тако нешто могуће.

2

Како да живимо ако немамо пријатеље!?

Треће Б је то схватило на необичан начин: отмицом професорке 🙂

Ево како је дошло до ове случајне отмице:

Први час, латински

Одговарао је Бифло.Чак се и он збунио, тако паметан, и панично је излетео из кабинета и запутио се у тоалет. Наставница је пожурила за њим и баш кад је он затворио врата… Захватио је њен врат. Она је пала у несвест. Бифло је мислио да ју је убио. Присутна деца на часу су одмах позвали остале, чим су сазнали за овај немили догађај.

Други час

Већ до овог часа су се удружили и смислили план. Одлучили су да спроведу паклени план и да с речи пређу на дело.

 • Учучи се побринуо да им домар, Пепино, не смета.
 • Фирма ће одговарати биологију код Кадеја.
 • Графо ће написати да тоалет не ради и слагаће теткице.
 • Чајна ће Бифлу однети свој ранац с потребним стварима. Са све пиџамом са лотосима 🙂 Можете мислити шта се десило одећи уплашеног Бифла...

Одмор

Наставница и Бифло су само причали. Јасно вам је да је Бифло био преплашен и хистеричан. Ипак јој је на крају одмора вратио марамицу у уста, првобитно стављену после Чајниног одласка. А, да, везао јој је и руке каишем…

Трећи час

Деца су схватила да им је потребна мала помоћ. И ту на сцену ступа професор Ферози.

До краја романа остала су два и по часа.

 • Пола трећег часа
 • Четврти час
 • Пети час

Шта мислите, шта ће се десити? Да ли да вам кажем? Знате да обожавам неизвесност 🙂

Па, ево овако...

Деца ће ослободити професорку и све ће проћи без полиције и кажњавања. Али ће склопити и договор. Имате ли идеју о каквом је договору реч 🙂 Наравно. Сви ће сутра морати да дођу на први час, наравно, спремни 🙂 Сви су пристали. Да ли су могли уопште да бирају?!

Како научити све могуће заврзламе латинског језика – питање је сад!

Поделили су се у три групе и издвојили троје најбољих из латинског. Изабрани су добили задатак: до сутра ће све ученике из своје групе научити свему што треба да знају. Чак су пронашли и три куће у којима ће учити.

Од оваквог плана је било више користи:

 • научили су потребно градиво;
 • зближили су се;
 • постали добри пријатељи.

1

После мукотрпног, али и забавног учења, заједно су отишли на вечеру. Кад не лези враже! Срели су Ферозија и Сабини, још једну од њихових професорки.

Нажалост, у повратку кући, Бајк је доживео саобраћајну несрећу.

Шта ће одељење урадити када види да им једна особа недостаје?

Или вас занима одговор на једно још важније питање.

Каква ће бити реакција професорке латинског?

Рекла сам вам још на почетку да ће се овој деци десити још нешто сем отмице професорке. Поред тога што су постали најбољи пријатељи, свако од њих ће проћи путем откривања себе. Неки су чак и завршили тај пут: схватили су ко су у ствари. А у овом роману имате ту јединствену прилику да прочитате пасусе и пасусе, по неколико њих посвећених скоро сваком од ликова романа. Верујте ми, то је заиста невероватно. А још невероватније је што ћете прочитати о овој деци још нешто на крају романа. Пасусе посвећене њиховим размишљањима о себи и о томе ко су у ствари били пре ове авантуре и после ње.

Верујте ми, овај роман оставља невероватан утисак. Чак и ја, која обожавам да причам о прочитаном, нисам могла да нађем довољно речи које би дочарале све важно у вези са овим романом. Ето колико снажан утисак оставља на читаоца.

А најважније поруке романа сте могли схватити и из ове моје препоруке. Управо тако!

Без пријатеља смо нико и ништа.

И друга важна порука:

Најважније је открити ко смо и разумети себе.

Не заборавите:

Сви смо различити и управо зато смо тако посебни! 

3

И ето, дошли смо до краја...

АлиЈош вам нешто морам рећи.

Као и многи романи настали у данашње време, ни овај није савршен. Зашто то кажем? Јасно вам је да смо део савременог доба, а то се одражава и на романе настале сада. Тако су и књиге одраз времена у коме живимо. Шта хоћу да вам кажем? Укратко, у романима, поготово тинејџерским, све се више појављују погрдни изрази. Неколико непримерених речи избирљивом читаоцу стварно могу уништити доживљај!

Ако занемарите овај детаљ, сигурно ћете уживати у роману. Искрено верујем у то, а посебно се радујем што ћете много тога и научити захваљујући баш овом роману.

До следеће препоруке,

Татјана 🙂

(шк. 2013/2014.)

П.С. Заборавих да вам кажем. Завирите у књигу 🙂

Advertisements

2 реаговања to “ОТМИЦА ПРОФЕСОРКЕ ЛАТИНСКОГ – Франческа Лонго”

 1. Маја Радоман Цветићанин 23. јануара 2014. у 18:09 #

  Завирићемо! 🙂

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: