РОЗИНЕ НАЈГОРЕ ГОДИНЕ – Франсин Омен

20 јан

Комплет „Розине најгоре године” састоји се од седам књига које су написане свака за себе и нису повезане у једну целину. Једноставније речено, свака се може читати за себе. У свакој књизи се говори о главној јунакињи Рози која има проблеме. Решава их са својим пријатељима и породицом. Родитељи су јој се развели и она сада живи са мајком која је нашла новог партнера. Роза се не слаже са тим да добије очуха и свим снагама се бори против те одлуке и њега. Њена мајка одлучује да се пресели код Александра, њеног новог дечка, и тиме Розу одваја од пријатеља, оца и дечка. Њени пријатељи јој шаљу савете како да преживи дешавања у кући, љубавне проблеме и како да се уклопи и спријатељи у новој школи са новим друштвом.

Код нас је објављено седам књига о Розиним најгорим годинама. Ауторка их је стварала следећим редом:

  1. Како да преживим саму себе (2007)
  2. Како да преживим свој први пољубац (2007)
  3. Како да преживим сломљено срце (2008)
  4. Како да преживим без тебе (2008)
  5. Како да преживим пролупале родитеље (2009)
  6. Како да преживим без љубави (2010)
  7. Како да преживим без пријатеља (2010)

Што се тиче ауторке, Франсин Омен живи у Холандији и још је од малих ногу била склона писању. Рођена је 27. марта 1960. године у Ларену, граду у северној Холандији, и једна је од најпознатијих холандских књижевница. Још као мала је добијала разне награде за своја писана дела. Љубав према писању исказала је у књигама о Рози. Вероватно у њима има и неких аутобиографских елемената ако се узме у обзир да се у младости више пута селила, а најтеже јој је пала селидба када је имала 12 година, непосредно после развода њених родитеља. Као млада, радила је као графички дизајнер, а онда се посветила писању.

Франсин Омен

У Холандији су књиге о Рози изузетно популарне и радо читане. Својим занимљивим садржајем доспеле су, на нашу срећу, и код нас. На основу личног искуства лако је могла да ‘ускочи у кожу’ главне јунакиње ових књига, а непресушни извор идеја су јој и догодовштине њене деце. Има две ћерке и једног сина. Сасвим довољно за сталну инспирацију, а она јој је била и те како потребна. Написала је више од десет књига о Рози и то за неколико година. Почела је са писањем ових књига 2007. године.

Анастасија 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: