ЋЕРКА МАЈСТОРА ВАТРОМЕТА – Филип Пулман

14 јан

Татјана 7/3 🙂

(шк. 2013/2014.)

__________________________________________________________________________________

1

Наслов романа звучи баш необично, зар не? Верујте ми на реч, сам роман је веома необичан и јако оригиналан. Знам да ће вам се свидети!

 

Девојчица Лила је ћерка мајстора ватромета. Њен отац прави ватромете од кад Лила зна за себе. Одрасла је са оцем, јер је изгубила мајку. Одувек је хтела да крене очевим стопама и да сама једнога дана постане мајстор ватромета. И када је то једнога дана рекла оцу, у уверењу да ју је он научио свему у његовом занату, схватила је колико је њено знање у ствари мало. Требало је да научи још много тога. Мада, чинило јој се да поред тога постоји још нешто. Нешто што њен отац не жели да јој каже. Њен најбољи друг, Чулак, понудио се да јој помогне. Чулак је радио у краљевој служби. Он је чувао краљевог белог слона, Хамлета. Хамлет је веровао само Лили и Чулаку, јер су они били једини који су знали за његову тајну: Хамлет је умео да говори.  Иначе, Хамлет је имао специјалну улогу на двору. Када је краљ хтео некога да казни, послао би му слона. Тако би тај јадник морао да издржава слона, све док не би банкротирао 🙂  Сигурно претпостављате да је веома скупо одржавати слона. Хамлет је морао да спава у најфинијим тканинама, једе тоне и тоне ратлука од манга. И да знате, он није волео све то, али је краљ тако одлучио, а кад краљ нешто одлучи… Да се вратимо на причу. Чулак је од Лилиног оца, Лалчанда, сазнао да свако ко хоће да постане мајстор ватромета мора да оде у пећину Разванија, Злодуха ватре, на планини Мерапи и одатле донесе краљевски сумпор. Лила је била страшно љута што отац није хтео да јој каже за то и зато је одлучила да побегне од куће и сама оде на планину Мерапи. Међутим, она није знала да је тако довела свој живот у страшну опасност. Када одлазиш код Разванија, мораш са собом понети три дара и флашу чаробне воде богиње Смарагдног језера.

Како ће Лила преживети?

И чији ће још живот довести у опасност?

Сазнаћете!

🙂

2

Филип Пулман је дипломирао на Оксфорду и предавао на вестминстерском колеџу. Потом је почео да пише романе, драме и сликовнице за све узрасте. Живи у Енглеској и ужива у популарности на губећи идеје за нове књиге. Добитник је награде ,,Смартиз“ и медаље ,,Карнеги“.

Ово је први роман Филипа Пулмана који сам прочитала. Морам признати да ми се јако свидео и да једва чекам да прочитам још неки његов роман.

Надам се да ће се и вама свидети!

🙂

Пошто знате да обожавам неизвесне ситуације у романима, оставићу вас да се и ви носите са њима. Ипак… Рећи ћу вам још неколико ствари о самој радњи романа.

Иако је Лила, поред свих потешкоћа успела да стигне до саме планине Мерапи и Разванија, није знала за три дара и воду богиње Смарагдног језера. Зато је њена посета била неуспешна, али успела је да спасе свој живот јер је _______ отишао до Смарагдног језера и донео јој воду. Шта мислите, ко је њен храбри помоћник?

3

Надам се да ћете на основу слике погодити 🙂 И ту би се прича срећно завршила и Лила, Чулак и Хамлет (ето ко је спасао Лилу) би отишли кући.

Али не, то није крај приче. Хамлет је требало да иде код неког човека који је сад требало да га чува и одслужи казну. Када су се Хамлет и Чулак искрали из те куће, до њих је дошао Лалчанд. Један од слугу их је видео и пратио је Лалчанда до његове куће како би сазнао ко је лопов који помаже у крађи краљевог слона. Лалчанд је осуђен за крађу и погубиће га. Међутим, краљ је чуо за овај несвакидашњи догађај и размотрио је пажљиво Лилину ситуацију. Одлучио је следеће: ако Лила и Лалчанд победе на такмичењу за најбољег мајстора ватромета следеће недеље, Лалчанд ће бити ослобођен казне.

Да ли ће Лила и Лалчанд успети да победе на такмичењу?

Да ли ће Лалчанд преживети?

Шта ће бити са Лилом, Чулаком и Хамлетом?

Рекла сам вам да је роман сјајан!

4

Сви ликови у роману су заиста сјајни! Знам да ће вам се свидети њихове особине. Вероватно ћете се насмејати и Чулаковом ујаку, Рамбашију. Ево неколико основних информација о главним ликовима:

Лила је дивна девојчица која жели да постане мајстор ватромета. Она поседује таленат, одлучност и срећу, а и не схвата да, у ствари, има три дара. Довела је свог оца у опасност и даће све од себе да то исправи…

Лалчанд је уверен да је погрешио што Лилу није послао својој сестри Џембавати, јер би је она научила како да буде плесачица. Мислио је да је погрешио што је учио занату мајстора ватромета и да то није посао за једну девојку попут ње, али ће се предомислити…

Чулак је прави пријатељ. Ризиковао је свој живот за Лилу. Он се, како сте већ сазнали, стара о Хамлету. На Хамлетовим леђима људи су писали рекламе за ресторане, љубавне поруке, а зарада је ишла Чулаку који је краљу говорио да нема појма како су се ти натписи створили на Хамлету 🙂

5

Хамлет је један јако паметан слон. Јако је посебан, а томе у прилог иде и чињеница што овај слон зна да говори. Лудо је заљубљен у слоницу из зоолошког врта, Франгипани. Он је прави пријатељ, па ће за своје пријатеље жртвовати своју тајну…

 6

Рамбаши је Чулаков ујак. Опробао  се у многим занимањима (чак је био и гусар ето како је упознао Лилу), али се на крају скрасио. Видећете, он је, једном речју – урнебесан 🙂 Уживаћете у свему што га буде снашло 🙂

7

,,Да би направио добар ватромет, мораш да га волиш, сваку најмању прскалицу или пуцкетајућег змаја. У томе је ствар! У ватромет мораш да уложиш љубав као и вештину коју поседујеш“ рекла је Лила на крају романа, схвативши веома важну лекцију.

Надам се сте уживали

И да ћете уживати…

Татјана 7/3 🙂

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: