БЉАК!!! – Јанакопулу Хара

14 јан

Татјана 7/3

(шк. 2013/2014.)

______________________________________________________________________________

Немојте да вас наслов насекира и обесхрабри. Одмах да знате, садржај романа је потпуна супротност наслову. Роман је веома интересантан, пун хумора, али и поучан. Представља прелазак главне јунакиње  из тог ,,бљакастог“ доба средње школе у предстојећу будућност.

1

Хајде да мало појаснимо о чему је реч у овом роману 🙂

Еви се у последње време дешавају стварно чудне ствари. Њен живот у Атини ће се тотално променити. Ева живи са својом мамом и очухом. Њена старија сестра Нефели је трудна и треба да се уда, док је њен брат Маркос у Единбургу, где се школује. Ева иде у средњу школу и попут брата, жели да иде на Факултет лепих уметности. Наравно, факултет се налази у Единбургу. Јако јој је тешко пао развод њихових родитеља и од тад је стално посећивала психологе, то јест, специјалисте за случајеве сличне њеном. На самом почетку романа упознајемо њену уметничку страну личности и њен рад који је јако забринуо њену мајку. Она мисли да Ева поново треба да посети специјалисту. Наравно, са Евом је све у реду. Међутим, онда се све закомпликовало:

 • Бака јој се удаје…
 • Мачка јој се понаша избезумљено…
 • Другари јој се понашају веома чудно…
 • Адам јој се више не свиђа…
 • Стефан јој је улетео у живот…
 • Једно савршено изненађење је пропало…

Овај роман написала је Хара Јанакопулу. Рођена је 1972. године у Атини.

2

Бави се писањем и превођењем. Написала је више књига за младе, међу којима су:

 • ,,Лета“;
 • ,,Историја једне приче“;
 • ,,Трећа жеља“…

Објавила је неколико књига бајки, а за једну од њих, ,,Насупрот самоћи“, добила је награду за најбољу дечију књигу у Грчкој 2003. године. Хара Јанакопулу за себе каже да воли меланхолију, музику, кување, уживање у кафи, књигама, путовањима (има ранац по имену „Одисеј”) и непрестано говори како ће поново на пут.

Да се вратимо Еви 🙂

Ева је све време заљубљена у Адама. Да, знам, звучи као Адам и Ева о којима се учи на часу веронауке. Евина осећања се мењају убрзо након упознавања Маркосовог друга из Француске, Стефана. Након много ,,удварања“, постали су пар. Наравно, везе на даљину никада нису лаке. Баш као ни ова. Сигурно сте прочитали да ће једно савршено изненађење бити уништено. То је један, по мом мишљењу, од најзанимљивијих и најсмешнијих догађаја у целом роману.

Испричаћу вам како се то десило.

Ева је планирала да иде са Адамом и Леном на Нисирос, једно од грчких острва. Међутим, они су јој рекли да ће ипак ићи само њих двоје. Еви је ово превршило све мере. Све време се тако чудно понашају, а сад још и ово. Одлучила је да оде раније до Единбурга, посети Стефана и Маркоса. Нико сем њених родитеља није знао за њен изненадни пут. Уписала се на Маркосов факултет. Да вас подсетим, у сваком случају би отишла у Единбург, али не овако рано. Имала је још времена до факултетских дана. И тако је она отишла у Единбург. Међутим, није Маркос био једини изненађени. У ствари, био је изненађен и срећан што види сестру, али Ева је била толико тужна, јер се мимоишла са Стефаном.

Тако је!

Лена и Адам и он су Еви спремили изненађење, а она га је упропастила. Стефан јој је рекао да ће убрзо доћи, а онда јој јавља да ће још остати у Грчкој! У међувремену, Ева је добила тајног обожаваоца. Толико је постао досадан кад га је Ева упознала, а још је и сазнала да је она погрешна Ева, јер је овде требало да дође још једна! И на крају је Пени (сазнаћете ко је, пише у роману 🙂 ) дошла на идеју да му залупе врата у лице, када следећи пут дође. Неко је покуцао на врата. Ева је била сигурна да је то онај удварач са горњег спрата. И онда…

БУМ!

Шта мислите, шта се десило? Мислим да ће вам бити јасно када прочитате последње поглавље романа:

,,Прво вече са Стефаном провела сам у ургентном центру. Прославили смо његов повратак рендгенским снимком, шавовима на челу, антитетанус серумом – метални број на вратима направио му је рупу на челу – с мало јода у носу и охрабрујућом дијагнозом према којој у његовој несрећној глави нигде не постоје знаци потреса мозга. Одговорна лица – ја, Маркос и Пени – одустала су од забаве, која је, како смо наредног дана сазнали, била веома успешна.

Стефан се осмехивао без злобе и љутње и посматрао ме као кроз маглу док је руком на којој су се виделе свеже огреботине прелазио по повређеном челу. Добро је прошао! Пошто сам, иако нисам желела, озбиљно могла било кога да повредим, јер сам вероватно треснула врата мало јаче него што сам намеравала.

,,Обожавам изненађења“, рекох Стефану једном.

,,И ја“, одговори.“

🙂

Претпостављам да сте и сами схватили шта се десило. Јадни Стефан 😦

Једно време мислила сам да бих више волела да сам на крају још и сазнала како се Ева снашла у Единбургу и како је Стефану и њој. Мада, пишући ову препоруку, мислим да овај роман није могао имати бољи крај!

Шта ви мислите?

Ово је само делић занимљивих, али и смешних догађаја у овом роману. Међу њима су и:

 • Фонтини је побегла;
 • Први сусрет Еве и Стефана;
 • Евина бака је привремено умрла;
 • Скуленију је полудела;
 • Неко или нешто је уплашило Скуленију преко прозора;
 • Бака се удаје;
 • Описивање Евиних и Маркосових заједничких авантура у детињству;

И много, много, других.

Верујем да су вам се сви ликови подједнако допали. Сви су тако посебни и занимљиви. Али оставићу на вама да се упознате са Пени и Фонтини и да мало боље упознате ликове о којима сам вам писала.

Искрено се надам да сте уживали у мојој препоруци. Трудим се да вам у што мање речи одам што више детаља из романа. Али, наравно, као и сваки пут, остајем тајанствена по питању неких ствари које сами треба да откријете 🙂

….

Искрено,

….

ваша Татјана 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: