ДЕЦА БЕСТРАГИЈЕ – Урош Петровић

14 јан

Татјана 7/3

(шк. 2013/2014.)

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

И овај роман сам прочитала преко распуста. Морам признати да је роман јако оригиналан и забаван.

Шта ми се још свидело?

Радња романа се дешава у Србији. Дуго нисам прочитала роман у коме се она помиње, па ми је због тога било веома драго.

Сигурно се питате шта овај роман чини толико посебним чим је постао толико популаран.

Не брините.

Ја ћу вам све рећи 🙂

 1

Племе Нуера из Азије долази у Србију како би узело тајн, запечаћену и никада раније испричану. Упутили су се у потрагу за опустошеним селом на Буковој планини, у потрази за шумокрадицом, млинаром и дечаком кога су прерушили у девојчицу.

Срна је одувек живела на Буковој планини. Знала је само троје људи: Рафајла и Тасу с лопатом, са којима је живела, и Ибрахима Бају, Турчина који им је долазио у посете. Одушевила се када је добила диван поклон од Рафајла: вијачу на чијим су се дршкама налазили поскок и соко. Вијача јој није служила само за игру, јер је Срна њоме баратала као да је реч о оружју. Веома ће јој користити у данима који долазе. У једној шетњи ујео ју је за уво бели јеж. Наравно, јако се уплашила, али није мислила да је то толико значајно за њену будућност. Нова посета Ибрахима Баје разликовала се од претходних. Изненађеној и уплашеној Срни одсекли су плетеницу и рекли јој да је дечак. Наредили су јој да заборави све што је до сада била и да пође за Бајом. Наравно, није хтела, али је морала. Прошли су многе препреке, ишли преко незгодног терена… Срна је сазнала само то да иде у Бестрагију.

Зашто су остала деца и он, као и цела Бестрагија, одвојени од људи?

Ко је онај страшни Валтазар?

Ко су губавци?

Да ли ће Неури наћи оно што траже?

Зашто јој се све ово дешава?

Не брините. За разлику од других романа, о одговорима на ова питања ћу вам причати 🙂

2

Као што сте већ и сами знали, аутор овог бестселера је Урош Петровић. Пише књиге за све узрасте које померају границе у савременој српској литератури. Почевши од збирки прича-мозгалица и романа у загонеткама од фантастичних приповести, дела овог аутора јесу оригиналне пустоловине које ,,читаоци грабе и не пуштају“. Размрдавање вијуга, сусрет са чудесним, необичним, али и застрашујућим, раскошна машта и особени хумор у његовим књигама заштитни су знак овог аутора. Књиге су му до сада објављиване и у Мађарској, Грчкој и Италији, а сва дела овог књижевника годинама су међу најчитанијим насловима књижевности за децу и младе.

Коаутор је програма ,,НТЦ система учења“, гостује као предавач у школама и на факултетима у земљи и иностранству. У великом броју домаћих и страних часописа објављује приче, прилоге и фотографије. Добитник је више награда за књижевност и фотографију и један је од најуспешнијих решавача тестова интелигенције на свету.

Рођен је  1967. године у Горњем Милановцу, а од 1975. године живи и ради у Београду.

Неури су се упутили у Србију јер њихов вођа Кабар никако није могао да има деце. Сва би убрзо умрла. Са сваком женом било му је тако. А племе Неура је било на ивици изумирања, па му је због још једног разлога био потребан наследник, мушко дете. Када је Дауд, Бајин рођени брат, завршио код Неура, испричао им је о томе како у Србији дижу људе из мртвих, како то раде шумокрадица и млинар и како су дигли једног дечака из мртвих. Кабар је био пресрећан. Коначно, моћи ће да има наследника, чак и ако он умре при рођењу, оживеће га, јер ће сазнати шумокрадичину тајну. Баш због те тајне постоји Бестрагија и сви у њој су подигнути из мртвих. У њој су живели Цикавац, Јауд, Чаратан и мудрац Валтазар. После им се прикључио и Облак, некада зван Срна, као и једна девојчица.

Наравно, изузетно ми је било чудно, поред саме вештине дизања из мртвих, зашто се Облак ту нашао. После ми је било већ јасније 🙂

Сећате се белог јежа са почетка романа? Само ћу вам рећи да он има везе са тим.

Али…

Шта се дешава када их сурови Неури нападну и пронађу Бестрагију?

Опет, ко су губавци?

Какав крај ће имати овај узбудљив роман?

Е, то вам нећу рећи!

Наравно да је овај, као и сваки роман, пун невероватних ликова, од мудрог и побожног Ибрахима Баје све до сурових и дивљих Неура. Видећете, ликови су заиста невероватни и лако ћете се повезати са њима.

 

А сада, за крај…

Видећете да сам роман има горко-слатки крај. Проткан је изузетно тужним догађајима, смрћу неких од најбољих ликова (за које сам се молила да нису они када сам прочитала да је неко погинуо) и срећним моментима пуних пријатељства и слоге.

 

Надам се да вам се свидела моја препорука, а још више се надам да вам се свидела толико да ћете прочитати роман 🙂

Татјана 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: