БУНТОВАН РАЗРЕД – Десанка Максимовић

20 авг

Верујем да ти се прва мисао кад чујеш име ове ауторке веже за песме, за поезију, за лепе речи. У зависности од разреда, сећаш се сигурно анализа њених песама:

Пети разред – „Покошена ливада

Шести разред – „О пореклу”

Седми разред – „Крвава бајка” и  „Стрепња

Осми разред – „Пролетња песма

Оно што вероватно не знаш јесте то да је Десанка Максимовић написала и два романа. Један од тих романа је управо овај – „Бунтован разред”. Другом роману је дала наслов „Отворен прозор”, а написала је и неколико књига приповедака. Додуше, то вероватно знаш јер су неке од њих анализиране у време пре доласка у пети разред.

Десанка Максимовић

Шта рећи о Десанки Максимовић?!

Много тога се може рећи, али је сасвим довољно, бар за почетак, да прочиташ чланак о њој на блогу „Поезија”, чији је аутор Миомир Чолаковић.

Бунтован разред

Шта рећи о овом роману?!

Е, то је већ теже питање.

Овај роман припада онима који се читаоцу или допадну или не допадну. Какав ће случај бити са тобом – чуће се 🙂

уштипци

Прво поглавље „Деца постају људи” почиње једним занимљивим и живописним описом – уштипака 🙂

У кухињи су мирисали тек пржени уштипци и тај мирис је плавио суседна дворишта изодвајана трошним посивелим плотовима, мамећи на прагове децу и мачке и доводећи до саме ограде учитељичина врта. / … / Цело брдо уштипака најразличитијих облика пушило се и као да се било смањило док је она седела у дворишту – набубреле грудвице као да се смежурале и слегле. И сад, као пре петнаест година, пржећи их, удешавала је да буду неправилних облика, с пуно оних ушију и репића, и кљунова, како су их деца звала, јер су она такве највише волела.

Сада вероватно мислиш да је главна јунакиња овог романа поменута учитељица и њен бунтован разред. Али… Вараш се 🙂

Прича о бунтовном разреду тек почиње. Појављује се нови лик, учитељичина „кћи Емилија, осмакиња, девојка крупних и топлих очију, прозрачних као огрозди”.

Читаоци упознају још неке ликове, прилично занимљиве, и тако долазе до другог поглавља – „Скупштина литерарне дружине”. Много тога сазнају читаоци из ње, али је свакако најупечатљивија информације – стиже нови наставник.

Ђаци као ђаци! У било ком времену муче их исте бриге, колико се год чинило неком школарцу да то није могуће. После трећег поглавља „Жанетина одмазда” јасно је да је то једна од оних истина које трају и опстају колико и школе. А овом поглављу крије се још једна истина која ће ти се тек учинити немогућом:

И сви су уздахнули мислећи како би наставнички позив био леп да није само оцењивања и мерења бројкама ствари које се не могу тако лако њима измерити. Колико пута их је мучило што некоме чије је знање само од данас до сутра, морају дати прелазну оцену, а колико пута некоме ко можда само случајно, у часу кад је питан, није знао, дају слабу; што, хтели не хтели, не можете да будете увек једнаки. Колико пута су отплакали двојку коју су морали дати, која је на изглед правично дата, и колико пута жалили што су морали дати петицу која је само формално заслужена.

Ове речи као да потичу из душе једног наставника. А то и јесте чињеница. Сећаш се, Десанка Максимовић је била и просветни радник.

О чему је реч у четвртом поглављу јасно је из самог наслова – „О чему сања млад наставник”. Нови наставник Предраг Јаковљевић отишао је из школе у градски парк. А о чему сања, нећу ти рећи ја. Прочитаћеш. Никад се не зна. Можда ћеш се одлучити за овај свети позив и уверићеш се у истинитост садржај овог поглавља.

Следеће поглавље, „Први сусрети”, почиње пасусом које осликава разреде свих времена. Суштина ће ти бити и више него јасна. Иако се о томе не размишља док трају школски дани.

Сваки разред има свој лик. Један је весео, други повучен, трећи бунтован. У једном сви раде, у другом се одомаћи леност. И то не зависи само од тога какви су појединци који га сачињавају, већ бог зна од чега – можда од тога у којој су учионици, на коме спрату, ко им све предаје. / … / Колико само у једном разреду има таквих тајни, колико ли заметака каснијих великих страсти. Колико ли је већ вијужица у мозгу из којих ће после неколико година нићи дубоке мисли.

И тако се нижу поглавља, и школске догодовштине, и прве љубави, чежње, размишљања… И све звучи тако познато, одомаћено, доживљено. До неке стране. А онда се јавља преокрет који читаоце осваја и наводи их на размишљања о школи, правди, детињству, о самом животу.

Бунтован разред

Потражи књигу.

Нећеш се покајати 🙂

Твоја наставница

Advertisements

2 реаговања to “БУНТОВАН РАЗРЕД – Десанка Максимовић”

  1. Маја Радоман 20. августа 2013. у 11:20 #

    Дивна препорука, заиста мислимо о Десанки ко песнику, а онда откријемо нови бисер и слика се обогхати 🙂 Хвала!

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: