ЧУПАВИ ДЕТЕКТИВИ – Дијана Кимтон

29 јул

МИЛИЦА Р. 6/3

(шк. 2012/2013.)

________________________________________________________________________________________________________________

Ово је трећа књига из серије „Ели Вајлд, гласник животиња”, а написала их је Дијана Кимтон.

3

ЕЛИ ВАЈЛД ИМА ТАЈНУ –

ОНА МОЖЕ ДА РАЗГОВАРА

СА ЖИВОТИЊАМА!

Када Ели сазна да по острву нестају ствари,

позива дружину у помоћ. Међутим, убрзо

открива да на острву постоје два лопова.

А ниједан није људско биће.

Да ли ће Ели и дружина успети да их зауставе

и реше проблем?

САКУПИ СВЕ УЗБУДЉИВЕ

АВАНТУРЕ ЕЛИ ВАЈЛД…

Да кренемо од ликова 🙂

Главни ликови ове књиге су чланови ДРУЖИНЕ СА ЗЕЛЕНОГ ОСТРВА:

 • Ели Вајлд – вођа дружине, мој је идол, зато што може да разговара са животињама, храбра, паметна…
 • Хомер – мали бели керн теријер, једини пас у дружини…
 • Њутн – бели персијски мачор из школе…
 • Мјаолин – сијамска мачка из поште…
 • Платон – једини папагај у дружини, не излази баш много, воли да седи у дневној соби и да гледа ТВ…
 • Остинпругасти мачор који је увек био умазан уљем јер је живео са острвским аутомеханичарем…
 • Бундевица – дебели црни мачак…

Споредни ликови су:

 • Елина мама – тужна што је изгубила прстен…
 • Елин тата – помаже жени да пронађу њен прстен и он заједно са његовом мајком држи посластичарску радњу…
 • госпођа Винтроп – власница фарме, сви је зову ФЛОРА
 • Елина бака – добра, једина зна Елину тајну, да може да прича са животињама, држи посластичарску радњу ,,БЕЛА РАДА”
 • Барни – пас бордер коли, власница му је госпођа Флора
 • Ковиљка, Љубинка, Белка, Даринка и Босиљка – овце госпође Флоре
 • Даца, Јаца, Цацакокошке госпође Флоре, којима је ласица крала јаја
 • ласицакрадљивица, коју је њена мајка научила да краде и са тешком муком се опаметила
 • сврака – једна врста птице, велика је, црна и бела, крадљивица која се одмах покајала

сврака

О делу…

2

Једног јутра је Ели отишла до кухиње и видела је маму како тражи прстен. Ели је као добра ћерка желела да помогне мами, али прстена није нигде било. Мама је била очајна због тога јер јој је тај прстен поклонио Елин тата када су се венчали.

прстен

Ели би и сама била очајна када би изгубила огрлицу са светлуцавим шапама која јој је висила око врата. Захваљујући тој огрлици, могла је да прича са животињама. Ели је помислила да није прстен случајно упао у судоперу, али је њен тата рекао да није могао да склизне у цев, превише је велики да би прошао кроз одвод. Елина бака и Елин тата су радили у посластичарници ,,БЕЛА РАДА”. Госпођа Винтроп је била једна од редовних гошћи посластичарнице и имала је пса који се звао Барни. Барни је хтео да поразговара са Ели и она га је одвела до баште. Испричао је дружини о чему се ради. Реч је, у ствари, о два проблема. Први проблем је био везан за госпођу Флору. Она не може да оде на венчање свог унука зато што нема ко да јој чува коке и овце. Други проблем је био везан за јаја. Наиме, јаја су почела необјашњиво да нестају. Госпођа Флора мисли да су коке престале да носе јаја, али оне кажу да нису. Ели је одвела Барнија код његове власнице. Разговор су почели са тим како госпођа Флора не може да иде на унукову свадбу зато што нема ко да јој чува животиње. Ели се понудила да јој чува животиње док се она врати. На лицу госпође Флоре се одмах појавио осмех. Након тога су отишли таксијем до Флорине фарме и Флора је показала Ели како да чува кокошке и овце. Флора је брзо отишла да се обуче пошто јој је кофер већ био спакован. Рекла је Ели да јој донесе брош у облику лептира са сточића, али њега није било. Изгледа да је и он нестао. Флора је рекла да ће морати да га потражи кад се врати, јер ће закаснити на трајект. Тако су Барни и госпођа Флора ипак отпутовалиОдмах по повратку кући, Ели је организовала састанак дружине. Чак је дошао и папагај Платон, који иначе није волео да излази из куће. Место за састанке било је у другом делу баште, на ледини зараслој у жбуње. Ели је дружини испричала у чему је проблем. Следећег јутра су се састали код Флорине куће. Када су се састали, Ели је узела храну из шупе за коке и отишла до кокошињца. Дала им је храну и погледала да ли има јаја. Свако гнездо је било празно. Кокошке су се звале Јаца, Даца и Цаца. Даца је рекла да је пред зору снела јаје, али га нигде нема. Цаца је рекла да је украдено као и сва остала. Коке су рекле да је то била нека животиња јер човека би свакако опазиле да уђе у кокошињац. Даца је рекла Ели да јој надолази јаје и Ели је добила савршену идеју. Сви ће се сакрити око кокошињца, а кад лопов дође, они ће искочити и лопов неће имати где да побегне. Када је Даца снела јаје, почела је да се хвали и лопов је дошао. Била је то ласица.

ласица

Ласица је била у замци. Дружина ју је опколила са свих страна. Није чак ни скоком могла да се извуче јер је Платон летео изнад ње. Нашли су лопова који је крао јаја, али им је ласица казала да она краде само оно што се једе.  Сетили су се да је животиња која је крала злато била сврака. Ласица је побегла, а јаје се разбило. Платон је отишао до свракиног гнезда и нашао прстен и брош. Када су јој рекли да је крала од људи, њој је било жао и рекла је да неће више никад красти. Још је требало научити ласицу памети. Када је овога пута Цаца снела јаје, ласица је опет дошла и дружина јој је опет пресекла пут. Потом је дошла сврака и одузела јој јаје. Ласица је рекла да то није фер. Међутим, научили су је памети. Како се она осећала када јој је сврака одузела јаје?! Е, тако су се коке осећале сваки пут када им је она крала јаја. И тако је и ласица обећала да више неће красти. Кад је  дошла Флора, видела је четири јаја у гнездима и била је пресрећна. Потом је Ели дошла кући и дала својој мами прстен. Наравно, и она је била пресрећна због прстена.

Чупави детективи

Ова књига ми се највише свидела зато што су све авантуре везане за пуно животиња. То не значи да ми се главна јунакиња мање допада. Ели ми је идол јер може да разговара са животињама. Волела бих да и ја имам ту моћ 🙂

Сећате се доктора Дулитла?

Препоручила сам вам ову књигу. То је доста од мене, али знајте: уживање ће вам бити потпуније ако прочитате целу књигу.

МИЛИЦА Р. 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: