ВИТЕЗ У ЗОРУ – Мери Поуп Озборн

17 јул

Ово је друга књига из серијала „Чаробна кућица на дрвету”.

кућица

Наравно, ауторку већ познајете.

Мери Поуп Озборн

књиге Мери Поуп Озборн

Оригинални наслов књиге: The Knight at Dawn

Витез у зору (енглески)

Џек је устао у пола шест и није могао да заспи због свих чудних ствари које су се претходног дана десиле његовој сестри и њему. Узео је свеску и записао је све што им се догодило. Ени га је гледала са врата његове собе. И она није могла да спава. Одлучили су да опет оду у кућицу на дрвету.

кућица

Када су ушли у њу, опет их је изненадило колико књига има у овој необичној кућици.

књиге

Ени је узела своју омиљену књигу о витезовима. Изговорила је потребне речи и одвела их у доба витезова. Са прозора су видели једног витеза са сјајним оклопом на црном коњу. Изашли су из кућице и узели књигу како би научили нешто о витезу и замку. Ени је кренула у замак, а Џек је кренуо за њом. Знао је да нема избора. Радозналост његове сестре је била непресушна. И некако заразна. Када су ушли, схватили су да су стигли на праву гозбу. Међутим, нешто их је изненадило. И то непријатно. Присутни су јели паунове. Конобар их је видео, а онда су чувари кренули по њих. Док су бежали од чувара, ушли су у собу са оклопима. Иако није хтео, Џек је успео да их све обори. Звук је био толико гласан да тројици чувара није био никакав проблем да их ухвате. У трен ока су се нашли у тамници. На сву срећу, сналажљива, али Ени их је спасила захваљујући својој батеријској лампи. Успели су да побегну кроз тајни пролаз. Опет је Џек испао некако трапав. Упао је у шанац. Његова млађа, али храбра сестра Ени без размишљања је скочила за њим. Некако су отпливали до обале. По њих је дошао витез на црном коњу и одвео их до кућице на дрвету. Вратили су се у Жапчев Рукавац.

село

Правац – кућа.

Коначно су могли да утону у сан.

Витез у зору

Књига је изузетно занимљива, поготово што после првог дела можемо већ претпоставити редослед дешавања. На почетку присуствујемо једној обичној сцени. Двоје деце покушава да спава, али безуспешно. Сан им не долази на очи, а разлог је – фантастичан. Тако нас ауторка уводи у бајковити део овог дела. Заједно са братом и сестром одлазимо у неки нови свет, свет који се десио давно, давно. Место на коме се сада налазимо је задивљујуће зато што смо сви гледали неке витезове у филмовима и тада размишљали о њима, али се нисмо налазили у њиховом времену. Бар не на начин на који нам то омогућује ова књига. Књига је веома узбудљива. Ниједне секунде нисмо сигурни да ће се двоје деце безбедно вратити у свој свет, у своју кућу. Напето идемо из странице у страницу, од догађаја до догађаја и питамо се шта ли ће бити. Једина нам је утеха што знамо да је реч о дечјој књизи, па се зато и надамо срећном завршетку.

Књига јесте дечја. И за млађу је децу од мене, признајем. Међутим, мислим да је добра за све узрасте јер подстиче читаоце на размишљања. На пример, ја сам размишљао о замку.

  • Како изгледа прави замак?
  • Каква је атмосфера владала у њему?
  • Да ли би ми се допало да живим у то доба?
Да ли је замак у књизи био овакав?

Да ли је замак у књизи био овакав?

Размишљао сам и витезу, о његовом изгледу, особинама. Сигурно је био добар јер је помогао Џеку и Ени.

Да ли је изгледао као овај витез или некако другачије?!

Да ли је изгледао као овај витез или некако другачије?!

Ауторка је више пута помињала црни оклоп који је био на витезу. Како ли је изгледао тај оклоп? Колико је био тежак? Од ког ли је материјала био направљен?

Питао сам шта ли је витез радио после спасавања Џека и Ени. Да ли му је било чудно што види неку децу која не личе на децу из његовог времена?

Све у свему, књига ме подстакла на многа размишљања. Жао ми је што нисам ишао на часове Свакодневног живота у прошлости. Верујем да бих много тога сазнао и научио.

Срећом, постоји интернет 🙂

Ако бих издвајао речи које би требало да привуку вашу пажњу и да вам помогну у одлуци да прочитате ову књигу, онда би то свакако биле следеће:

АВАНТУРА

ОПАСНОСТ

РАДОЗНАЛОСТ

ФАНТАЗИЈА

ХРАБРОСТ

ЧАРОЛИЈА

Довољно их је, зар не? У нашој месној библиотеци има ове књиге. То знам сигурно, јер сам је позајмио тамо, подстакнут првим делом. Једва чекам да видим шта се дешавало Џеку и Ени у трећој авантури, а онда ћемо причати и о њој.

Видимо се,

Стефан 7/1

(шк. 2012/2013.)

дуга

П.С. Случајно сам на интернету пронашао квиз у вези са делима Мери Поуп Озборн и њеном ‘Чаробној кућици’, као и два квиза баш у вези са овом књигом:

  1. Витез у зору
  2. Витез у зору

Свиђаће вам се сва три квиза.

Али само под једним условом

🙂 🙂 🙂

            ♣   

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: