АРТУР И МИНИМОЈИ – Лик Бесон

15 јул

1

КЊИЖЕВНИ РОД: Епика / Епска поезија

КЊИЖЕВНА ВРСТА: дечји научнофантастични роман

3

О ПИСЦУ:

Лик Бесон је рођен у Паризу 18. марта 1959. године. Најпознатији је као редитељ. За њега се често каже да је француски Стивен Спилберг. Његови филмови су познати широм света и воле их гледаоци свих узраста. Има своју продукцијску кућу. Сигурно вам је познат филм „Пети елемент” 🙂

Љубитељима књига познат је као писац дечјих књига у којима је главни јунак Артур:

  • Артур и Минимоји (2002),
  • Артур и забрањени град (2003),
  • Артур и Малтазарова освета (2004),
  • Артур и рат два света (2005).

О КЊИЗИ:

Књига је популарна у свету, па није чудо што је преведена на 34 страна језика. Наравно, то важи за све књиге о Артуру. Што се тиче ове књиге, она је била најчитанија књига 2006. године. По овој књизи је снимљен цртани филм, а постоји и игрица 🙂

Издавачка кућа „Лагуна” је објавила код нас ову књигу 2006. године.

Јасно је да је главни лик десетогодишњи дечак Артур. Живи тренутно са својом баком. Ни по чему се не разликује од својих вршњака. Игра се, обожава свог пса Алфреда, много времена проводи у башти… Често се забавља и у радној соби свог деке, који је под сумњивим околностима нестао пре три године. Артур је добро и лепо васпитано дете. Наравно, несташан је као и сва деца, па често секира своју добру баку, мада се она не жали, јер сматра да је све то нормално за једно дете. И она воли Алфреда. Сви знају да он није баш паметан за једног пса, али му се мора признати да је занимљив, умиљат и највише воли Артура. Бака је веома брижна и толерантна. Има 60 година, али је и те како стрпљива када је реч о њеном унуку. Разуме његову радозналост, као и несташлуке које приређује с времена на време.

Живот би им нормално текао да једног дана нису дошли агенти за изградњу. Имају задатак да им одузму кућу због неплаћања. Бака и Артур немају много избора. Бака не може ништа да промени, као и Артурови родитељи, који живе у другом граду. Артурови родитељи имају довољно проблема јер немају посао, тако да немају времена да се баве и овим проблемом. Међутим, Артур не жели да одустане.  Судећи према породичној легенди, он зна да је дека негде у дворишту сакрио благо које је донео из Африке. Пошто је већ много времена проводио у дворишту и декиној радној соби, Артур почиње да истражује.

5

И тако читаоци долазе до главне теме. Тема ове књиге су Минимоји и Артурове авантуре са њима. Ова књига представља још једну борбу између добра и зла. С друге стране, подсећа своје читаоце на храброст која је и те како важна у животу. Артур тражи закопано благо. У тој потрази сазнаје да постоји једна чудна земља. Земља Минимоја који живе баш у башти његове баке. Артуру је јасно да ће и Минимоји нестати ако буде срушена бакина кућа. Одлази у земљу Минимоја и са њима тражи благо. Оно се налази у краљевству познатом по ружним дешавањима. Овим краљевством управља зли Малтазар.

2

Минимоји су веома занимљиви. Они су попут вилењака. Ниског су раста. Уствари, велики су колико и један нокат. Живе у кућицама направљеним од сувог лишћа. Црепови су направљени од шишарки. У пријатељским су односима са свим становницима баште. Артуру се допадају сви Минимоји, али му се највише допада Селенија. Она је позната по свом достојанству и храбрости. Права је мала ратница. Поносно крије своја осећања према Артуру. Ћерка је краља Минимоја и труди се да делује грубо и надмоћно. Кад је мало боље упознате, види се да је осетљива, нежна и жељна љубави.

Артур и Селенија

Најсимпатичнији је, чак и најсмешнији, међу Минимојима Селенијин млађи брат Белтамеш. Он је проводио много времена са Артуром. Маштовит је, мада често нема добре аргументе за своје поступке. Најважније му је да се добро забави и насмеје, а често уме да буде и брзоплет. Артур и он су доживели незаборавне авантуре, а из њиховог дружења може се много научити о пријатељству које нема граница.

књига

МИШЉЕЊЕ О КЊИЗИ:

Догађаји у овој књизи су прилично смешни, па ми је пажњу до краја књиге највише држао управо тај хумор. Књига се не оставља до последње странице. Чита се у једном даху. Нема читаоца који неће уживати у овој стварној причи, али и у маштовитим ликовима који су део минимојског света. Нема особе на свету која не машта, а маштање нема везе с годинама. Захваљујући машти, побеђују се тешке животне ситуације. Није тешко наћи се на Артуровом месту, а онда је књига још лепша. И дечаци и девојчице на његовом месту могу некако видети себе док одрастају и замишљају да је свет пун доброте. Притом се налазе у једној великој и незаборавној авантури. Сигурно је да нема особе која не ужива у занимљивим причама, поготово када их причају баке и деке. Ко има сопствено двориште, књига ће му бити још занимљивија. Ако неко нема двориште, биће му довољна и соба у којој ће читати ову лепу књигу. Све време ће се налазити негде другде, у замишљеном дворишту, и пролазиће кроз авантуре које у стварном животу сигурно не може доживети. Увек се може погледати и цртани филм снимљен по овој књизи, али нови пријатељи ни приближно нису као што су приказани у књизи. У вези са цртаним филмом је занимљиво то што су многи познати глумци ‘позајмили’ своје гласове ликовима. Мадона је позајмила глас Селенији, Дејвид Боуви Малтазару, а Дејвид Суше, чувени Херкул Поаро, говори у име наратора.

4

Артур је храбар и маштовит дечак. Јесте измишљени лик, али је лепо дружити се са њим. Делује нежно. Има плаву косу и очи боје лешника. Веома је интелигентан и дубоко верује да за сваки проблем постоји решење и да се нада не сме изгубити. Иако је дете, главне водиље су му правда, оданост и љубав. Као и свако дете, не пропушта прилику да осмисли неки несташлук. Не разликује се од других ни по томе што има кућног љубимца кога обожава. Отворен је и искрен. Вероватно зато успева да реши ситуације у којима се налази. Вреди имати друга као што је Артур. Он учи своје другаре да се треба борити против неправде. Његове идеје помажу свима да лакше преброде тешкоће. Његова маштовитост подстиче и друге да осмисле свој свет и побегну од било чега што их мучи. Зато треба прочитати ову књигу.

АртурУживајте у књизи 🙂

Р. Филип 7/1

(шк. 2013/2014.)

_________________________________________________________________

АРТУР И МИНИМОЈИ – Лик Бесон

О AУТОРУ

Лик Бесон има репутацију ствараоца брзих ултрастилизованих високобуџетних филмова који наилазе на одличан пријем код широке публике. Син двоје инструктора роњења, рођен је у Паризу 18. марта 1959. Највећи део своје младости провео је пратећи своје родитеље у круговима „Клуб Мед“ између Грчке и Југославије. Као и његови родитељи, Бесон је био пасионирани ронилац. Кад је имао десет година, пливао је с дивљим делфином, док су његови родитељи ишли на роњење. То искуство га је толико дирнуло да је одлучио да живот посвети посматрању и проучавању водених сисара тако што ће постати подводни биолог. Живот у потпуном складу с океаном имао је дубок утицај на Бесона; идеја за филм „Велико плаветнило“ родила се након што му је италијански редитељ приказао снимке светског шампиона у слободном роњењу, Жака Мајола, који се спуштао до дубине од 82 метра с једним удахом ваздуха. Пре него што је та идеја постала сценарио, постојала је прича којој је Бесон дао име „Мала сирена“.

Када је у 19. години напустио школу, почео је да гледа и по десет филмова недељно и игра се идејом о снимању филма на осмомилиметарској траци. Када је имао 19 година, Бесон је отишао у Холивуд, где је провео три године учећи и радећи на америчким филмовима. Утицај тог искуства навео је једног критичара да каже да су Бесонови филмови заправо амерички филмови снимљени у Француској. Један од његових раних филмова, „Предњи последњи“, био је увод у његов редитељски деби из 1983. године – мрачну, научнофантастичну драму смештену у будућност – „Последња битка“. То је суштински сјајно снимљен неми филм, који је добио две најважније награде на престижном фестивалу научне фантастике и још 18 награда на другим међународним фестивалима. Све у свему, то је представљало изузетан почетак за 24-годишњег редитеља. У време када је снимао филм, Бесон је основао и своју продукцијску кућу – „Филмови вука“.

Бесонов следећи филм, „Подземна железница“ (1985), био је разиграна и забавна криминалистичка драма која се у целини дешавала у париском метроу и бавила се животом бескућника и ситних лопова који тамо живе. По тону и стилу, овај филм је упоређиван с рок видеом који је постао култни фаворит у Француској. Бесон је затим почео рад на свом трећем филму, „Велико плаветнило“ (1988), који је сниман на енглеском. Овај филм се сматра његовим најличнијим остварењем, приказује 12 година развоја и под великом је утицајем Бесоновог искуства после гледања филма о Мајолу и каснијег сусрета с великим рониоцем. Океан игра главну улогу у причи о рониоцу слободним стилом који мора да бира између своје љубави према жени и страсти према мору. Иако изузетно популаран у Европи, филм је доживео фијаско у Великој Британији и Америци, пре свега због лоше монтаже, другачијег завршетка и нове музичке матрице. И тако унакажен, овај филм и даље представља предмет дивљења због Бесоновог задивљујућег коришћења широкоугаоних кадрова. Редитељ је ипак доживео неку врсту правде када је издата тросатна интегрална верзија филма.

Бесонов највећи хит је био филм „Никита“ (или „Жена Никита“, како је био приказиван у САД) из 1990, филм сулуде брзине с причом о проблематичној младој жени која је постала софистицирани и смртоносни убица за рачун владе. У главној улози је била тадашња Бесонова жена, Ен Парило, а сам филм је био секси и интелигентни трилер. Зато није изненађујуће да је инспирисао амерички римејк, „Место без повратка“, као и серију на америчкој кабловској ТВ.

Следећи Бесонов филм из 1994. године, „Леон“ (или „Професионалац“) обележила је изузетна глума сталног Бесоновог глумца Жана Реноа, главног лика и звезде у успону, и Натали Портман, његове штићенице. Године 1997. Бесон се вратио научнофантастичном жанру својим живописним филмом „Пети елемент“, у коме су главне улоге играли Брус Вилис, Гери Олдман и Мила Јововић. Инспирисан сањарењем из времена када је био у средњој школи, овај филм је био задивљујуће визуелно вртоглаво искуство. У Француској је доживео невероватну популарност, освојивши Цезара и Лимијер награде за редитеља.

Две године касније, Бесон је заменио футуристичке фантазије за средњовековну сторију с филмом „Гласник: Прича о Јованки Орлеанки“. Епска прича у којој је главну улогу играла његова тадашња жена, Мила Јововић, о уклетој светици, пропала је на благајнама и критика ју је дочекала на нож, упркос скупој продукцији и великим глумачким именима.

Бесон је био и продуцент великог броја филмова, укључујући и један Олдманов, а 1994. године је снимио ретко приказиван изузетни документарни филм „Антарктик“, који испитује живот иза поларних капа. Највећи комерцијални успех постигао је серијалом „Такси“. Бесон је недавно посетио Београд поводом премијере филма „Артур и Минимоји“.

О делу

Ова књига је заједно са наставцима „Артур и забрањени град“, „Малтазарова освета“ и „Артур и рат два света“ већ увелико хит преведен на 34 језика и у Француској је продат у више од милион копија. Филм „Артур и Минимоји“ представља симбиозу прва два дела књиге.

Прича нам говори о дечаку Артуру који живи у кући своје баке и води један крајње нормалан дечачки живот – у непрестаној игри са својим псом Арчибалдом, у предивној башти или у радној соби свог деке, који је под сумњивим околностима нестао пре неколико година. Артур је добар и лепо васпитан, али је несташан и стално баки задаје слатке муке. Ствари се мењају у тренутку када агенти за изградњу покуцају на врата бакине куће. Бака је немоћна, као и Артурови родитељи, који живе у другом граду и у потрази су за послом, али Артур се не предаје тако лако.

Породична легенда каже да је дека негде у дворишту куће сакрио благо које је донео из Африке, а пошто је декина радна соба и поред свих бакиних забрана била Артурова најмилија играоница, он почиње да истражује. Тражећи благо, открива постојање чудне земље Минимоја, који су, веровали или не, становали у башти његове баке. Артур схвата да ће уништењем бакине куће, бити уништени и Минимоји, у чију земљу улази и заједно с њима почиње авантуру потраге за благом које лежи у озлоглашеном краљевству којим управља зли Малтазар.

Прича о Артуру није само прича о одрастању или прича о борби добра и зла. То је прича и о свима нама – о деци, али и одраслима који су некада били деца. Можда смо и заборавили да смо некада имали своју земљу Минимоја, чији су нас становници штитили и помагали нам у неприликама. То је прича о храбрости која понеки пут може да буде спакована и у тако малим створењима као што су Минимоји, али и прича о пријатељству и љубави за које не постоје границе и за које су отворени, па можда чак и створени сви светови.

„Артур и Минимоји“ води нас и у један микрокосмос – у један део баште, упознајући нас с њеним наситнијим елементима и чинећи ову причу едукативном у еколошком смислу. Царство Минимоја се, дакле, налази у башти Артурове баке. Минимоји живе у кућицама од сувог лишћа, њихови црепови су од шишарки, а становици баште су им пријатељи. Принцеза Селинија, превише горда за свој узраст, мала ратница Минимоја, одмах постаје Артурова симпатија, али јој понос не дозвољава да призна да је и њој Артур запао за око. Њен млађи брат Белтамеш, прави је неспретни комедијаш, али постаје Артуров нераздвојни пријатељ и пратилац кроз авантуре.

Свашта вам још могу рећи о овој књизи и опет би било као да вам ништа нисам рекао. Једини пут да доживите ову авантуру води од странице до странице ове дивне књиге. Много авантура, неизвесности и поука водиће вас до Минимоја, али и до дубине сопствене душе. Схватићете по хиљадити пут да је огроман и недокучиви свет око вас, али да се ипак највеће висине, дубине и ширине налазе баш у вама. Уживајте 🙂

Никола К. 8/1

(шк. 2014/2015.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: