ШЕШИР ПРОФЕСОРА КОСТЕ ВУЈИЋА – Милован Витезовић

14 јул

Сећате се одломка из овог дела који смо читали у петом разреду? Надам се да је неко од вас прочитао цeo роман, а ако није нико, надам се да ће вас моја препорука инспирисати да га прочитате!

смех

Постоје многи романи чији је циљ да насмеју и забаве читаоце. А ту су, наравно, и они који то сасвим случајно постигну. Овај роман је био један од оних који не дозвољавају читаоцу да се извуче, а да се не насмеје. У овом роману сам заиста уживала и смејала се до суза. На свакој страни ме је чекало нешто ново, нека нова авантура, и обавезно – бар по један нови осмех.

3

Као што већ знате, током целог романа пратимо доживљаје професора Косте Вујића и његових матураната. Међу матурантима су и:

  • Мика Петровић Алас,
  • Јован Цвијић,
  • Милорад Митровић,
  • Павле Поповић,
  • Јаков Продановић

Да ли вам ова имена звуче познато?

Па наравно!

Они су једни од највећих српских писаца, географа, математичара… Постали су веома важне личности за нашу државу. Били су, а и остали, понос своје земље. Красио их је њихов ум. У овом роману су још увек само младићи који иду у гимназију, матуранти. Једино што их сада краси су њихове авантуре, доживљаји и способност да упадају у невоље, а понекад им то пође за руком. Чак и кад нису ни криви ни дужни 🙂

Милован Витезовић

Аутор овог дела је Милован Витезовић. Рођен је 11. септембра 1944. године. Он је српски писац и професор универзитета. Пише песме, романе, есеје, критике, афоризме, сценарија за филм и телевизију. Дела су му јако маштовита и богата у радњи и дијалозима. Писац заиста уме да дочара време у коме се дешава радња романа. Пише о нестварним, али и историјским ликовима. Једном речју, бави се великим бројем тема. Поред овог романа, позната су му и дела:

цветић

Као што већ знате, глави ликови овог романа су професор Коста Вујић и његови матуранти. Наравно, поред њих има и других ликова. Занимљиви су ми били професор музичког, Стеван Мокрањац, директор Козарац… Да не заборавим Јована Јовановића Змаја. Много је ликова, па ви сами издвојите оне који вам се највише допадају. Ја вам нећу пуно писати о њима, јер желим да их ви сами упознате и уживате у њиховим догодовштинама. Тако ћете их и најбоље упознати. Написаћу само пар речи о ликовима који су мени били занимљиви:

Јован Цвијић

Јован Цвијић

Веома је интелигентан. Запамћен је као младић који је увек носи књигу са собом. Биле су ми занимљиве ситуације у којима испада трапав. Стално чита неку књигу уместо да гледа куда иде 🙂

Милорад Митровић

Милорад Митровић

Још се у гимназији могао видети његов таленат за писање. Писао је невероватно лепе, али и искрене љубавне песме. У роману се заљубио у министрову ћерку. Наравно, то је била забрањена љубав.

Михаило Мика Петровић Алас

Михаило Петровић Алас

Иако је био изузетан математичар, највише је волео пецање. Наравно, то није његов једини таленат. Умео је да свира и виолину.

Шешир професора Косте Вујића

Године у којима су наши јунаци јесу године за упадање у разне згоде и незгоде. По томе се не разликују ни наши матуранти. И они су увек упадали у невоље, али је важно истаћи да су увек помагали једни другима. Њихов професор Коста Вујић никада није престајао да верује у њих и једноставно је знао да предаје некима од најученијих људи у историји земље. Професор Коста Вујић био је човек са јако занимљивим особинама. Јако је волео своје ђаке, али су они увек налазили начин да га изнервирају или му приреде неку смицалицу, па их је он зато од милоште звао ,,мангупима”.

У вези са овим необичним професором је занимљиво и то што се сваке године селио. Најважније му је било да кућа има добар тоалет. Немојте мислити да није имао високе стандарде и за њега. Тоалет је морао имати две полице, једну на којој ће лети стајати воће и другу, на којој ће бити зимница и мармеладе 🙂 Такође је морао имати рупу на вратима у облику срца, кроз коју ће моћи да избацује коштице поједених трешања и вишања 🙂 Предавао је немачки у Првој мушкој гимназији. Оно по чему је ипак био најпознатији јесте то што је био велики гурман. Јако је волео храну и увек је желео да она буде квалитетна и спремљена што је могуће боље. Незаборавно ми је и када је професор отишао на суд, јер је каменорезац на његовом споменику написао век у коме ће умрети…

Али да не претерујем. Доста је!

2

Радња овог романа дешава се око пре сто година. Тада је време било другачије и владала су строжа правила. Било их је много, али то није ометало матуранте који су их прилично често кршили. Понекад би и сасвим случајно упадали у невоље, а баш тада се читаоци највише смеју. Верујте ми!

Стално кажем да нећу више ни реч написати, али бих ипак да издвојим нека од најзанимљивијих дешавања у овом роману, бар по мом мишљењу.

1.

Сваког дана када су матуранти имали час код професора Косте Вујића, певали би песму уз пратњу Микине виолине. Ако сте гледали филм, онда се сећате како су гласили стихови 🙂

 

Причи овој нема спора

Гимназија откад поста

Није било професора

Као што је Вујић Коста

 

Са појавом и у свему

Он је чудан да се памти

Ову љубав према њему

Прве мушке матуранти

 

За добру је шалу знао

Анегдота оста ниска

Немачки је предавао

Био личност историјска

 

Ову песму не могу да заборавим. Надам се  да је ово цела песма, јер сам је писала по сећању 🙂

2.

Професор Вујић је имао обичај да баци свој шешир на прозорски симс док траје песма. Међутим… Сада је прозор био отворен и шешир је полетео кроз прозор и заглавио се у крошњи оближњег дрвета 🙂

3.

Матуранти су украли белешке професора историје. Њиховим идејама није било краја. Послали су му их из другог града, а он је мислио да их је влада узела како би проверила и сазнала неке историјске информације 🙂

4.

Професорова селидба

Професор Вујић се сваке године, за Ђурђевдан, у мају селио, без обзира да ли је и колико био задовољан претходним станом и станодаватељима.

5.

Преношење апатинске цигле

Професор Коста Вујић је и купио ову циглу, још пре десетак година, за гробницу, отад се с њом стално селио и она му је при сеобама била највећа брига.

1

Било је ту још много занимљивих догађаја, али наравно, не желим да вам покварим доживљај и све вам тајне ове књиге одам 🙂

Мислим да никада нећу моћи да заборавим наше матуранте и њихове професоре. Посебно не могу да заборавим једну од најважнијих порука овог романа. Задивљујуће је како се право пријатељство увек покаже на делу.

девојчица и књига

Наравно, и ја сам погледала филм. Био ми је јако занимљив, али нисам сигурна да ми је био занимљив колико и књига. Књигу сам прочитала док се на телевизији приказивала серија о овом професору. Нисам могла да чекам да прође цела недеља како бих гледала следећу епизоду 🙂 И тако сам узела књигу из библиотеке и, наравно, приметила да између ње и филма постоје мање и веће разлике. Верујем да вам је лакше да погледате филм 🙂

библиотека

Али шта год да одлучите, а можете се определити и за филм и за књигу, као ја, надам се да ћете уживати 🙂

Оно што морам рећи за крај јесте да је Милован Витезовић написао један диван роман у коме сам истински уживала, али и научила нешто веома важно:

Не суди књизи по корици.

i love books

И остало ми је велико питање у глави:

Ко би рекао да ће тако несташни младићи помоћи у развоју наше земље и целог света?

Никад се не зна 🙂 🙂 🙂

Татјана VI 3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: