ТАЈ ПРЕНЕЖНИ ДЕЧАК – Марио Кир

14 јул

Теа 6/2 🙂

(шк. 2012/2013.)

_____________________________________________________________________________________________

Тај пренежни дечак

Издавач: Алфа – Народна књига
Место издавања:
Београд
Број страница: 106

корицаУкратко о писцу:

Марио Кир

Писац Марио Кир је рођен 1955. године. Школа га баш и није занимала. Није завршио ни средњу школу. Имао је само 17 година када се преселио у Квебек. Међутим, снашао се. Радио је као продуцент и водитељ неколико радио програма. Организовао је неке популарне фестивале и догађаје у Квебеку. Од 1983. године радио је и у Монтреалу као новинар у специјализованим часописима. Ти часописи су углавном везани за правосуђе и здравље. Десет година касније је постао уредник. Члан је Савеза писаца и писаца Квебека. Овај дивни роман објавио је 2000. године. То је његов први роман за младе. Следеће године је преведен код нас, али и у Португалији и Хрватској.

корица

Укратко о делу:

Софи је навикла да живи сама са својом мамом. Она је дете разведених родитеља и јединица. Виђала је своју маму више пута толико заљубљену у такозване „савршене љубави” да се на то навикла, али овога пута је озбиљно. Софи није спремна на промене у свом животу и нерадо дочекује своју нову породицу. „Ћелавац”, како је Софи звала маминог дечка, има сина Софиних година, Квентина. Софи прво мисли да је потпуни промашај то што у кућу у којој су до сада живеле само она и њена мама морају да се доселе некакви мушкарци и мисли да ће у кући бити толико прљаво и да неће бити места за све, али се испоставља да није све као што она мисли, тако мрачно 🙂

Књижевни род: Епика
Књижевна врста:
Роман
Тема овог дела је долазак нових људи у Софин живот и живот њене мајке, који им доносе само љубав и срећу.
Идеја
овог дела је пишчева жеља да забави читаоце, али и да их научи да се не треба плашити изазова.

дуга

Главни ликови:
~
Софи
~
Квентин
Споредни ликови:
~
Софина мама
~
Квентинов тата
~
Ани (Софина другарица)

Тај пренежни дечак (француски)

Утисци о делу:анимација 1

Књига ми се највише допала зато што је написана као дневник. Мислим да ћу и ја почети да пишем дневник, али се искрено надам да нећу писати о тешком одрастању, љубомори, бројним предрасудама. Више бих волела да пишем о смеху, пријатељству, љубави.
Као што рекох, дело ми се веома допало. Како сам се све више и више удубљивала у саму књигу и у целу радњу која се дешавала, утисци су ми постајали јачи. Млада Софи има своју прилику да одрасте, а на њој је да види како ће се на том путу снаћи. Поготово што се стиче утисак да нико не брине о њеним осећањима. Зато свако дете, а и старији, треба да прочита ову књигу. Као што видите, књига није као остале књиге. Веома је поучна и залази у проблеме са којима се данашњи родитељи, људи који су у браку, па чак и деца, често срећу. У овој књизи један од тих проблема је развод. У данашње време људи склапају бракове млади, без много размишљања о даљем животу и баш због те прве „савршене” љубави долази до свађа, па и до развода. Ти људи имају и децу, којој то најтеже пада. Деца остану без оца или мајке, и када тај исти отац или та иста мајка нађу себи другог животног партнера,дете је принуђено да се уклопи у нови начин живота. Понекад то није добра идеја, али свако би морао да покуша да се уклопи. Можда сам сада и у другој теми, а не у теми књиге, али сматрам да људи 21. века не обраћају довољно пажње на овакве проблеме. Они мисле да ће то проћи и да ће детету ране зарасти, али није тако. Не треба се тако опходити према тако озбиљним и рањивим проблемима!!! Одрасли и не размишљају о томе какве последице остају у души тог детета које ће одрасти, а онда стварати и сопствену породицу.

MH900395742Теа 6/2 🙂

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: