ХАРИ ПОТЕР И ВАТРЕНИ ПЕХАР – Џоан Кетлин Роулинг

11 јул

Хари Потер и ватрени пехар

Књижевни род: Епика

Књижевна врста: Дечји роман  

Тема романа су авантуре познатог дечака Харија Потера и његових пријатеља.

Идеја романа садржи се у пишчевој жељи да помоћу Харијевих догађаја научи читаоце многим животним вредностима.

Ликови: Хари Потер, Рон Визли, Хермиона Грејнџер, Албус Дамблдор, Седрик Дигори, Драко Мелфој, професор Снејп, Флер Далакер, Рита Скитер

О писцу

Биографија

Након дипломирања на Универзитету у Екстеру Џоан Кетлинг 1986. године почиње да ради за „Амнести Интернешнел” у Лондону где почиње са писањем авантура у којима је главни јунак Хари Потер. Почетком деведесетих путује у Португалију где даје часове енглеског језика за странце, али се након кратког брака и рођења кћери враћа у Енглеску и настањује се у Единбургу. Живећи од социјалне помоћи, уз давање приватних часова, наставила је са писањем.

Хари Потер и ватрени пехар (енглески)

Хари Потер

Њена прва књига у серији јесте „Хари Потер и камен мудрости”. Настала је 1997. године. Овом књигом је ауторка остварила изузетан успех. Истовремено је нашла пут до срца својој циљној групи, деци, али и многим одраслим особама широм света. Њени описи су живописни и изузетно маштовити. Представила нам је авантуре познатог књижевног јунака Харија Потера. Ово усамљено сироче схвата да је чаробњак. Постаје ђак Хогвортса, школе чаробњаштва и магије. Књига је одмах добила многе награде, а међу њима се истиче награда Бритиш Бук Авард.

Симбол Хогвортса

Недуго потом следе наставци:

  • Дворана тајни,
  • Затвореник из Аскабана,
  • Ватрени пехар,
  • Ред феникса,
  • Полукрвни принц,
  • Реликвије смрти.

Ако вас занимају детаљи, можете много информација пронаћи у Лексикону посвећеном овим књигама.

Књиге Хари Потер

И ове су књиге врло брзо постале популарне. Објављене су у више од 200 земаља и преведене на више од 60 језика. Године 2001. ауторка је објавила и књиге:

  • Чудесне звери и где их наћи,
  • Квидич кроз векове.

Приход од ових књига наменила је у добротворне сврхе.

Ове књиге су подстакле децу широм света да се врате читању. Већ 2001. године снимљен је филм по првој књизи и постао је један од најгледанијих филмова на свету. Врло брзо су дошли на платно и други наставци. Захваљујући књигама и филмовима, Хари Потер је сигурно међу најпознатијим дечацима на свету. Чисто да се зна да је марта 2001. године ауторка добила титулу ОБЕ (Officer of the British Empire).

Након невероватног успеха са Харијем Потером, ауторка је решила да се окрене и старијој публици. Фебруара 2012. године објавила је роман за одраслеУпражњено место”. Баш ме занима шта ће рећи моја мама кад буде прочитала тај роман.

Хари Потер и другари

Укратко о делу „Хари Потер и ватрени пехар

Прича почиње у кући Ридлових. Цела породица је убијена, али на веома чудан начин. Без иједне огреботине. Прво се сумњало на њиховог баштована. После неког времена комшија је видео неко светло у дневној соби. Прилазећи, чуо је како су неке особе причале о завери против Харија Потера. Далеко одатле Хари се пробудио јер га је заболео ожиљак. Ридл зове Харија да иду да гледају светско првенство у квидичу.

Квидич

Хари одлази у Хогвортс јер је успео да убеди своје рођаке да га пусте. Тамо почиње турнир, а сваке године ватрени пехар одабере по три играча, али не и ове године. Сада их је било четири. Неким чудом је и Хари био изабран. Иначе, турнир се састоји од три дела.

Хогвортс

Први део је познат као борба против змајева. Постоји један змај који је везан ланцем. Он чува јаје. Такмичари треба да победе змаја и да узму јаје. У јајету се налази порука у којој пише где се налази место друге рунде. Сви узимају јаје. Долази ред и на Харија Потера, али он никако да прође без невоља. Змај се откачио и јури Харија. Хари у лету успева да савлада змаја и то само уз помоћ своје метле коју му је купио Хагрид. Он се враћа и узима јаје. Када је хтео да отвори јаје, оно је почело да пишти толико јако да су га уши заболеле. То се десило и свима који су били ту, на прослави Харијеве победе на првом задатку. Касније сазнаје да јаје мора да се стави под воду. Учинио је то како треба и схватио да мора да иде до Језера сирени.

Хари Потер 1

Други део се одвија на језеру у коме су најбољи пријатељи такмичара везани за дно језера. Сваки такмичар може спасити само једног пријатеља, а један од свих ће бити остављен тамо заувек. Такмичење траје један сат. Хари је добио помоћ од које му израстају шкрге. Сви спасавају само једног пријатеља, само Хари покушава да спаси две особе.

Хари Потер у води

Сирене су га заробиле, а моћ да дише под водом је полако истицала. Хари се спасава помоћу магичне речи „Империјус”. Изашао је последњи из језера, али је делио прво место због изузетне храбрости коју је показао.

Хари Потер 3

Трећи део, и уједно завршни, дешава се у лавиринту. Унапред се зна да ће неко од такмичара у њему бити зачаран. Само онај који дође до краја узеће пехар и биће победник. Лавиринт је, уствари, жив. Хари успева да са својим пријатељем узме пехар, али пехар је отвор за Волдеморов гроб. Умире Харијев пријатељ Седрик Дигори.

Седрик Дигори

Волдеморови поданици су успели да оживе лорда Волдемора. Сав уплашен, Хари хвата пехар и изгубљеног пријатеља и враћа се у Хогвортс. Музика се гласно чула и сви су мислили да је дошао победник. Није било краја изненађењу када су видели да је то био расплакани Хари који је викао: „Волдемор се вратио!” Свом снагом је држао свог мртвог друга. Хари је све рекао Дамблдору који га је загрлио док се он тресао од стреса који је доживео у лавиринту.

Дамблдор

КРАЈ

Драган 7/1

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: