MРКЛА НОЋ НА МЕСЕЦУ – Мери Поуп Озоборн

10 јул

Мери Поуп Озборн је америчка ауторка. Написала је велики број књига, чак више од педесет. Писањем се бави више од двадесет година.

књиге Чаробна кућица на дрвету

Њен је најпознатији серијал књига „Чаробна кућица на дрвету”.

Мркла ноћ на Месецу

О књизи:

Осмо издање серијала ,,Чаробна кућица на дрвету”   

Књига говори о будућем времену

Књига се састоји из 10 поглавља

  Одломак

Мркла ноћ на Месецу (енглески)

Кратак садржај:

Једног лепог и сунчаног дана на једном дрвету у шуми појавила се тајанствена кућица.

кућица

Осмогодишњи Џек и његова седмогодишња сестра Ени угледали су кућицу и попели се до ње.

у кућици

Била је тако чаробна и пуна књига.

у кућици

То је, уствари, била чаробна кућица.

Где год би они пожелели да оду, довољно је било само да кажу жељу и она би им се испунила. Успут су открили да кућица припада Моргани ле Феј. Открили су да су на њу бачене чини и да они могу да је ослободе тако што ће наћи четири предмета на којима се налази слово М.

м

Један предмет би се могао наћи у старом Јапану, други у амазонској прашуми, трећи у леденом добу, а последњи је могао да се нађе управо у Мрклој ноћи на Месецу.

Док је Џек спавао, Ени га је будила како би кренули на Месец. Џек се прво противио, али га је Ени врло брзо убедила. Када су ушли, на поду је било урезано слово М. Месец је обасјао прва три предмета, а то су били:

          месечев камен,

          манго,

          мамутова кост.

Био им је потребан још само један предмет. У књизи је писало да ће се срести и са мишом који се звао Мрвица. Мрвица је седела на једној отвореној књизи. Џек је узео књигу да види где ће путовати. Следеће њихово путовање односило се на Месец. Као и увек, било је потребно само да изговоре жељу и – тамо су. Тако је било и овог пута. Стигли су…

Све је било тихо и мирно. Када су изашли из кућице, нашли су се у некој белој просторији. Погледали су кроз прозор и видели да су на Месецу. Нису просто веровали својим очима. Прошетали су се и пронашли план тог мотела у коме су се нашли. Џек га је нацртао како би им било лакше да се снађу. Ени је нашла излаз из мотела, али јој Џек није дозволио да изађе, јер на Месецу нема ваздуха. Пронашли су место где се налазе скафандери и остала опрема. Нашли су и боце са ваздухом, али у њима је било ваздуха само за два сата. То је значило да морају да пожуре како би нашли још један предмет. Прво су нашли Месечева кола, па су онда наишли на Месечевог човека. Покушавали су да разговарају са њим, али нису успели. Џек му је написао оно што су хтели да му кажу, али им је он само нацртао неке звездице. Џек се сетио сазвежђа. Тако је спојио те звездице. Прошло је много времена и почело је да им понестаје ваздуха. Пожурили су ка мотелу. Када су дошли, видели су да је Мрвица јако узнемирена. Ени је схватила да је Месечев човек, уствари, нацртао мишицу. „То је то”, рекао је Џек. Исто је то помислила и Ени. Као и увек, мислили су исто. „Четврти предмет је миш”, рекао је Џек, а Ени је потврдила његов закључак. Мрвица је стала на слово М и одједном се појавила прелепа жена у кућици. Била је то Моргана. Није знала како да им се захвали. Дуго су разговарали. „Па ми нисмо имали потребе да долазимо овамо”, рекла је Ени. Моргана је додала: „Како бисте пронашли четврти предмет? Морали сте доћи на Месец”. После разговора, кренули су кући. Опет су изговорили жељу и опет је настала тишина. Џек је питао Моргану: „Да ли ћеш опет доћи?” Њен одговор је био помало тајанствен: „Свашта је могуће”. Џек је затворио очи, а када их је отворио, кућица је нестала. А они су се опет нашли у Жапчевом рукавцу.

Жапчев рукавац

И трчали су према својој кући, док су им главе биле пуне мисли о протеклој авантури.

кућа

Главни ликови: 

Ени:

          добра,

          сналажљива,

          жели свима да помогне,

          храбра,

–       радознала,

–       има седам година,

–       неустрашива

 Џек:

          добар брат,

          сналажљив,

          паметан,

          као и Ени, жели да помогне свима,

          храбар,

–       осмогодишњак,

–       начитан

Утисци о делу:

Мени се ова књига јако допала. Док сам читала књигу, имала сам осећај као да сам тамо. Свидела ми се зато што је за децу мог узраста, зато што су Џек и Ени тако мали, а тако храбри. Толико су храбри да су били спремни да оду чак и на Месец како би помогли Моргани. Иако мали, од њих се много тога може научити. Размишљала сам о чаробној кућици, о њеном изгледу. Мисли су ме даље одвеле до лепих кућа, а онда ми је пало на памет да ја никада нисам видела кућу на дрвету. На срећу, постоји интернет 🙂 Уживајте у неким кућама које сам пронашла, а онда узмите кућу и замислите да нисте у било којој кући већ у чаробној кућици на дрвету.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Уживајте у распусту 🙂

Биљана 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: