ПУТ ОКО СВЕТА – Бранислав Нушић

10 јул

Драган 7/1

(шк. 2012/2013.)

Ово драмско дело, тачније, комедија, привукло је моју пажњу јер сам гледао и филм направљен по њему. Случајно сам видео на телевизији тај филм. Уживао сам у хумористичном филму у коме је главни глумац био Миодраг Петровић Чкаља. Испоставило се да имамо и књигу у кући, захваљујући мојој мами и „Блицу”. Мама ми је говорила да има и позоришних представа по овом делу. Дело је писао Бранислав Нушић. Он вам није непознат. Знате да је наш највећи комедиограф, а и о њему знате већ доста. Сигурно се сећате његовог романа „Хајдуци”, одломка из његовог романа „Аутобиографија” и одломака из дела „Власт” и „Аналфабета”, а посебно одломка из његове једночинке „Кирија” 🙂

Пут око света

„Пут око света” најбољи (РТС)

Нушић је ово дело написао 1911. године. Главни лик је Јованча Мицић из Јагодине.

Свет у малом

ПРВА СЛИКА:

У првој слици се види како Јованча, главни лик, добија срећку Норвешког међународног саобраћајног друштва, серије 12706, број 97. Награда је управо пут око света. Он одлази код професора који му објашњава куда ће ићи и каже му да купи нотес и да записује све куда је ишао. Јованча зове свога шегрта да му донесе тефтер-вересију. Одједном дотрча Мика телеграф и каже Јованчи да пожури јер га чека одбор. Док је Јованча одлазио, Перса, његова жена, плаче, а умирује је Савета. Пре испраћаја из села црквена звона су ударала, прангије су пуцале, а хор певао.

 

ДРУГА СЛИКА:

У другој слици је опет реч о Јованчи, светском путнику, који је тек на првом кораку. Радња се дешава у хотелу „Бристол” у Пешти. Јулишка намешта кревет. Чује се њена песма, као и певач. Благајник прича са Јулишком. Јованча одлучује да не иде у Аустралију него у Америку. Јулишка се интересује за његове планове. Он јој одговара да иде, али само ако нађе пасош за њих двоје. Тако су се и договорили. Направиће породични пасош. Тако су постали род и путују заједно.

 

ТРЕЋА СЛИКА:

У трећој слици је радња везана за вагон број 24403. У воз улази нека дебела жена са мужем и петоро деце. Уносе и  пет кутија. Муж каже жени да стално броји децу, а он ће кутије.

1, 2, 3, 4, 5 = деца су ту.

1, 2, 3, 4, 5 = кутије су ту.

У једном тренутку било је пет кутија, али четворо деце. На сву срећу нашли су дете у другој клупи. Кондуктер узима карте и пасоше. Пита Јованчу како је могуће да му је жена Туркиња, а он Србин. Одговара да је боље да не пита. Онда га он оптужује за крађу 30 000 круна. Јованча се чуди како је могао да каже толику суму.

 

ЧЕТВРТА СЛИКА:

У четвртој слици се види одмах на почетку да је реч о избору председника републике у Њујорку. Велика група народа се окупила и виче колико их грло носи. Јованча се попео на бину и почео је да прича браћи Американцима да неће народу да говори један човек. Не зна ни име тог човека. Србин ми каже да је то Бриктонон, али га Јованча не чује. Упорно наставља свој говор. Сматра да неће да одређује правила у овој општини тај човек. Опет му добацује Србин. Каже да то није општина него република. Наравно, Јованча тврди да је све то једно те исто.  

 

ПЕТА СЛИКА:

У петој слици се радња дешава на лађи Фортимбрас. Јулишка и Јованча разговарају, а за то време се неки мушкарац свађа са капетаном. Каже да би га убио пушком док му овај одговара да нема ватреног оружја на броду. Узима сабље. Јованча покушава да их раздвоји, али само упада у још већу заврзламу. Одмах се мачује са капетаном. После расправе почињу са мечом. Јованча губи. Због крваве руке прилази му доктор. Јованча од њега тражи хајдучку траву. Наравно, доктор је нема. 

 

ШЕСТА СЛИКА:

У овој слици се радња дешава на Бахамским острвима. Јованча је изгубљен на острву и присећа се Јагодине, а посебно се сећа како ко једе и пије. У тренутку се сетио и људождера. Срећом, брзо реагује, узима своје ствари и бежи на врх брда. Плажом ходају Илија, Вуксан и Пера. Причају о парламенту. Пошто их је било 12 са њихове и 12 са противничке стране, био им је потребан тринаести. Јованча искочи пред њих и пита их да ли су они његова браћа. Мисли на то да ли су Срби. Пошто јесу, придружује им се. Онда долази до митинга берберина. Лепо су догађаји текли док Јованча није отишао даље на путовање.

 

СЕДМА СЛИКА:

 

У седмој слици је радња смештена на Танганским острвима. Шетајући се острвом, наишли су на људождере који су хтели да поједу Јованчу. Једног су човека пустили зато што је имао дрвену ногу па су помислили да је дрвен. Жене не једу зато што им је тврдо месо. Тај човек покушава да спаси Јованчу тако што ће га купити. Успева да ту идеју спроведе у дело, али му тада кажу да је спасио Јованчу, али не и себе. Сада ће њега појести. Поглавица каже Јованчида ће га гађати орасима 🙂

 

ОСМА СЛИКА:

У осмој слици је главна тема Царско кинеско повлашћено акционарско друштво за извоз чаја. Јованча са пријатељима долази у кафић у коме прича неки човек како му Јованча дугује паре. Пет стотина динара. Срећу Бен Саида који је дошао да купи жене за харем, а отац га је замолио да купи жене и за његов харем. Свестан је да ће отићи кући празних шака ако му велики мандарин не да ниједну. Јованча му нуди да му да он једну. Отишли су код мандарина да узму гејше, али им их он није дао. Тако је Јованча дао Бен Саиду своју, такозвану, жену.

 

ДЕВЕТА СЛИКА:

У овој слици је реч о персијским уставним данима. Јованча продаје Јулишку Бен Саиду. Јулишка пише писмо човеку и каже му да дође увече ако жели да је спаси. Саветује га да се представи као Абу Бекир, а да Јованчи ништа не каже. Јованча поново оде на митинг. Наравно, на њему је опет он био главни, а народ је био уз њега.

 

ПРОМЕНА:


У харему.

Чувар харема случајно испусти кључ на земљу. Тако је Јованча ушао у харем. У њему је срео оног човека и на крају су успели да избаве Јулишку. И све то захваљујући човеку који се претварао да је Абу Бекир.


ДЕСЕТА СЛИКА:

Јованча се враћа са малим црнцем кући.

Свет из Палића

И то би било то. Да ли ћете се одлучити за књигу или за филм? Не знам. Али знам да ће вам се Јованча сигурно допасти.

Драган 7/1

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: