КАКО ИСТРЕНИРАТИ РОДИТЕЉЕ – Пит Џонсон

10 јул

Александра А. 6/2

(шк. 2012/2013.)

__________________________________________________________________________

дуга (мрдалица)

Као што и сами видите, у овој књизи је реч о томе како свако дете може истренирати своје родитеље. Ова књига ми се свидела на први поглед. Просто сам морала да је прочитам. Највише ми се свидео наслов. Деловао ми је занимљ

иво и веома привлачно. У сваком случају, писац је успео да привуче моју пажњу, а надам се да ће привући и вашу. Када сам прочитала ову књигу, знала сам да је то био прави избор. Веома ми се свидела. Свидела се и мојој мами. Каже да је то књига и за децу и за родитеље, јер је од користи и једнима и другима. Закључила сам да ће се и вама свиђати, па вам је зато и препоручујем.

Препоручује је и аутор блога „Blog of a Bookaholic”. Добро ће вам доћи за вежбање енглеског, а онда пређите на званични сајт Пита Џонсона.

вртешка

„Они мисле да сам ја проблематичан. Погрешно.

Они су ти који праве проблеме”.

У овој књизи главни лик је Луис. Он се преселио из свог краја и променио школу. За њега је сада све нешто сасвим ново. Та нова школа је доста различита од његове старе. Тамо је упознао Теа, једног веома паметног и организованог дечака који никада није добио мању оцену од пет минус. Након што су се доселили у нови крај, Луисови родитељи су се доста променили. Он мисли да су можда ушли у неку нову животну фазу. То је приметио јер су почели да воде Елиота, његовог млађег брата, на секције из француског. Онда је Луисова мама почела да му претура по ранцу и гледа рукопис. И све више су се занимали за њега, што му је било веома чудно. Све су се мање смејали његовим шалама и интересовали су се како му је у школи. Онда су превршили сваку меру када су му избацили телевизор из собе. Размишљао је и схватио да је то њихово чудно понашање почело након што су их посетили Теови родитељи. Стално су им набијали на нос како је Тео оно, Тео ово… Наравно, ту је Луису било нешто чудно, али је опет пристао да оде на једну секцију. Одлучио се за глуму. Мислио је да ће тамо побољшати своје способности и смишљати боље шале. Наиме, желео је да буде комичар. То му је био животни сан.

маслачак

  • Шта ће бити са његовим родитељима?

  • Кога ће упознати на глуми? 

  • Ко ће му рећи да их истренира?

  • Да ли ће се нешто променити ако их истренира?

  • Да ли ће се његова жеља остварити? 

балони

Одговоре на ова питања ћете, наравно, добити само ако прочитате књигу. Учините то. Сигурна сам да ће вам се свидети.

Како истренирати родитеље (енглески)

Тема овог дела је, као што и сам наслов каже, како истренирати родитеље, док је идеја дела пишчева жеља да нас научи нечему веома важном, а то је да су наши родитеље део нас и не треба их гурати у страну јер без њих не бисмо могли да нађемо прави пут. Пре или касније ћемо схватити да је ово права животна лекција. Често се људима деси да на крају то схвате, али тада обични буде прекасно. Немојте дозволити да се то и вама догоди.

Пит Џонсон

Као што сте видели, писац ове изузетно поучне књиге је Пит Џонсон. Ево и неких занимљивости о њему:

Пит Џонсон је млаДи енглески писац који је више пута награђиван за своје књиге. Рођен је у Винчестеру, у Енглеској. Студирао је енглески језик на бирмингенском универзитету. Пре него што је почео да предаје енглески у средњој школи, бавио се разним пословима. Идеја о писању се код њега зачела када је прочитао дело „101 далматинац”.  Написао је писмо ауторки тог дела, Дороти Смит. Од тада па до данас, Пит нигде не иде без оловчице и блокчића.

Пит већ својим првим романом за децу 1997. године осваја две награде. Први тинејџерски поман написао је посматрајући ђаке у средњој школи. Тим ђацима је предавао. Та књига је одмах постала хит. Писање је за њега прави истраживачки посао. Његови романи су популарни свуда у Европи. Најпопуларнији су у Енглеској, Данској, Немачкој, Шведској, Пољској, Италији, Француској, Словенији, Естонији, али и у далеком Јапану.

(Извор: Порталибрис)

Kako istrenirati roditelje

У књизи има доста лепих и занимљивих делова који су ми се веома свидели. Можда ћете и сами сазнати о чему је реч у њима ако само прочитате наслове поглавља:

1. Долазак у Ученград

2. Мамино чудно понашање

3. Ноћна мора почиње

4. На сцену ступа Меди

5. Моја велика прилика

6. Како истренирати родитеље

7. Мој састанак са судбином

8. Најгори дан у мом животу

9. Тренинг родитеља

10. Бег ка слави и богатству

11. Изненадно поновно појављивање

12. Када су родитељи превише истренирани

13. Невероватан телефонски позив

девојчица

Наравно, ова књига није као остале дечје књиге. Уствари, доста је другачија. Можда баш зато и привлачи пажњу читалаца. Нисам вам рекла пуно о њој јер нисам хтела да вам кажем све. Бојим се да нећу моћи да станем ако почнем да вам детаљно говорим о чему се ради у њој. Када почнете да је читате, на све остало ћете заборавити и ставићете себе на место ликова. Додуше, можда не у свим деловима, али у некима ћете то сигурно чинити. Захваљујући ликовима, можете доста тога научити што ће побољшати ваш однос са родитељима. Једна од важнијих ствари коју сам научила јесте да ми родитеље не морамо истренирати као би нас они слушали или оставили на миру. Једино што је потребно јесте да и ми њих слушамо и поштујемо. Ову књигу бих радо поново прочитала и проживела све Луисове невоље. Волела бих стварно да је и ви прочитате, па да поразговарамо о њој. Више нас ће сигурно имати зрелија размишљања која се тичу живота, породице, љубави… Заиста се надам да ћете је прочитати.

Александра А. 6/2

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: