ДЕСЕТ СТВАРИ КОЈЕ СМО УРАДИЛЕ – Сара Млиновски

10 јул

Наташа В. 6/1

(шк. 2012/2013.)

_________________________________________________________________________________

Књига и месец

Десет ствари које смо урадиле

(А вероватно није требало)

Сара Млиновски

Сара МлиновскиО аутору:

 • Сара Млиновски је рођена у Монтреалу, у Канади, 1977. године.
 • Прву књигу о принцези Сари смислила је кад јој је било само три године, а записала је њена мама.
 • Студирала је енглеску књижевност и током студија је писала колумне за локалне новине.
 • Прву књигу објавила је у двадесетој години и одмах је доживела велики успех.
 • Пише књиге за тинејџере.
 • Живи са супругом и ћерком Клои.
 • Ауторкин сајт

Десет ствари (насловна)

О књизи:

 Анализа:

 • Књижевни рад: Епика
 • Књижевна врста: Књига за тинејџере
 • Тема ове тинејџерске књиге је Ејприлин покушај да живи самостално, без родитеља.
 • Идеја ове тинејџерске књиге је ауторкина жеља да дочара тинејџерски живот читаоцима не би ли их забавила, али нечему и научила.
 • Једна од најважнијих порука: У лажи су кратке ноге.

срце од кармина

О делу:

Ову књигу сам заволела одмах. Слатка је и занимљива по садржају, а често и насмеје занесене читаоце. Ејприл је главна јунакиња. Нимало се не разликује од својих вршњака широм света. Налази се на прекретници између детета и одрасле особе. Машта о свему лепом што може да јој се догоди, али се не одриче доброг које већ има. Већ је довољно одрасла. Бар она тако мисли. Има одраслог дечка, а има и другарице које су јој сличне, а опет се по много чему разликују од ње. Нажалост, по родитељима се не разликује много од већине вршњака. Њени су родитељи разведени. Кривац за растурени брак је њена мајка Сузан, позоришна глумица, која је отишла у Париз са сином, Ејприлиним братом Матијом, и новим мужем. Ни њен тата није остао сам. Он има нову жену. Планира да се одселе у Кливленд. Због одлука својих родитеља Ејприл пролази кроз тежак период.

И баш ту почиње цела прича…

Десет ствари (енглески)

Јасно је да Ејприл не дели исти сан са оцем и његовом новом женом Пени. Не жели да остави своје пријатеље и свог дечка Ноа. Моли оца да живи код своје најбоље пријатељице Вај, са њом и са њеном мамом. Међутим, какви год да су родитељи, ипак не би дозволили да им дете живи само. С друге стране, готово да нема 16-годишњака који не жели управо то – самосталност и слободу. По томе се не разликује ни Ејприлин отац. Али његова ћерка је сналажљива. И уверљива 🙂

Ејприлин отац и не сања да у целом плану постоји једна зачкољица!

Вај, уствари, живи сама што доказује да је Ејприл слагала оца и маћеху. Без икаквих сумњи отац јој дозвољава да остане, али поставља јој и правила која мора да поштује. Ејприл од оца добија и ауто који мора да пази. Вај и Ејприл свакодневно добијају писма од Ејприлиног оца и одговарају уместо Вајине маме.

Ејприл је коначно добила слободу о којој није ни сањала. Имала је свој стан, свој базен и малу Крофницу. Знате, то је била њена маца коју јој је дао Ходсон.

Веровано сад неко мисли да Ејприл није добра. Али то није истина. Она је и те како добра. Жели да свима око ње буде добро, има добре оцене у школи, добра је другарица… Међутим, њене одлуке су некада непредвидљиве. У односу на њен живот и прошлост, вероватно су реалне, али се често намеће питање да ли баш тако мора да одлучи по питању неких ствари.

Ужива пуним плућима у својој новостеченој слободи и самосталности, али онда почињу да се дешавају неочекиване ствари. На пример, једног хладног дана побегла јој је Крофница и згазила су је кола. Морала је на хитну операцију коју је платио Ходсон. А ко је Ходсон? Највише утиче на Ноу који је постао право гунђало. Био је превише љубоморан. Наравно, на Ходсона. Сад вам је јасно ко је Ходсон.

Марина, Ејприлина друга најбоља другарица, побегла је од куће због својих родитеља и Вај и Ејприл су је са задовољством примиле на ноћење.

Ејприл је нестрпљиво чекала свој рођендан. Маштала је како ће се дивно провести са својим другарицама и осталим званицама. Тако је и било. Када је дошао дан Ејприлиног седамнаестог рођендана, направиле су прелепу журку која је трајала до касно ујутру.

Међутим, јутро је донело непријатно изненађење. Ејприл се чула са својом докторком која јој је рекла да има јако опасну бактерију. Сат касније појављује се Ејприлин отац са женом, али убрзо и одлазе. Ејприл није могла више да чека. Посвађала се са Ноом и Вај и хтела је да оде кући, уствари, хтела је да иде у Француску. Била је нестрпљива да види брата и маму, али тамо ју је дочекао и отац. Ејприл је ипак морала да скине камен са срца и да каже праву истину коју је све време крила.

Десет ствари (енглески)

О којим је стварима реч? Њих десет. Када прочитате роман, схватићете да су ове ствари променљиве и да их можете делити на материјалне и имагинарне. Или на било који начин. За почетак је рачуница јасна:

 • Три девојке
 • Два младића
 • Једна кућа
 • Четири родитеља

Укупно: 10 🙂

На вама је да о осталим стварима размислите и дођете до сопственог закључка.

читање књиге Десет ствари

Шта бих рекла за крај?

Не знам шта бих рекла осим да је роман диван, занимљив, пун хумора и поучних ствари. Прочитајте га. Можда ћете тада ви имати шта да кажете 🙂

У вези са овом књигом постоје многи текстови, посебно на енглеском језику, али сам ја издвојила два, на српском :):

Вама сам ваљда довољно рекла, али бих имала шта да кажем и Ејприл:

Драга моја Ејприл, много сам млађа од тебе, али имам сличну ситуацију као и ти. Основна разлика је међу нама што ја још сада знам да ништа не треба крити од својих најближих. И не примети се када од једне мале лаже настане читава лавина, а онда је тешко избавити се и вратити се на прави пут. Зато желим да се и други моји вршњаци упознају са тобом. Сигурно ће те разумети, као што сам те и ја разумела, али се надам да ће научити стару истину:

У лажи су кратке ноге.

Наташа В. 6/1

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: