ОРМАРИЋ БРОЈ 13 – Р. Л. Стајн

9 јул

Књижевна врста: хорор тинејџерска књига

Књижевни род: епика

Тема ове књиге је сујеверје једног дечака и борба против господара судбине.

Идеја књиге садржи се у томе што је писац хтео да кроз ову књигу да нам покаже да не треба бити сујеверан.

Поруке овог дела су:

1.      Не треба бити сујеверан.

2.      Не треба веровати свакаквим причама.

3.      Пријатељ се познаје у невољи.

 Стајнове књиге

Укратко о делу:

У овој књизи се говори о једном дечаку који се зове Лук. Он долази у нову школу. Његов нови почетак седмог разреда обележава један велики малер. Наиме, добија ормарић под редним бројем – тринаест. Лук на почетку своје нове школске године облачи своју срећну мајицу, а у џепу држи стегнуту зечију шапу. Мислио је да уз помоћ ових чаробних предмета не може ништа кренути на лоше. Веровао је да никада није довољно среће. Након два месеца уписује се на кошарку. Касни на свој први час. Његов највећи непријатељ био је Шон Јоханес. После неколико дана Лук почиње да прича са својом најбољом пријатељицом и она му говори како јој се током целе недеље дешавају лепе ствари и како је пронашла чак пет долара… После неког времена Лук се усуди да отвори свој „уклети” ормарић.Пре него што је ставио свој ранац унутра, чуо је неке звуке који су излазили из ормарића. Није веровао својим ушима. Поново је затворио ормарић и приближио му се. Чуо је неко тихо дисање! Подигао је кваку и нагло отворио врата. Видео је да се у ормарићу налази црна мачка са црвеним очима. Лук је помислио да није ни чудо што је црна мачка у ормарићу број тринаест. Погледала је Лука веома хладно и изненада искочила из ормарића. После мачкиног одласка Лук је узео фломастер и на ормарићу написао Срећни 13. Док се шетао ходником, пронашао је лобању. Погледавши је, приметио је да се на њој налазе црвене очи и зуби. Отишао је са том лобањом на тренинг. Почеле су да му се дешавају срећне ствари. На тренингу је давао кошеве, напао је Дугог и узео му је лопту. Требало је да иду те недеље на излет, али је Хана поломила ногу. Ипак је кренула на излет. Дошла је на ред и Лукова најважнија утакмица. Лук је на утакмици стално грешио и ниједном није дао кош. Чудио се тој ‘несрећној’ промени и хтео је да опет узме лобању. Али… У први мах је није пронашао. Отворио је ормарић. Лобања је била ту, али није била као пре. Очи су биле тамне, лице се променило, нестао је церек зуба. Лук је видео Хану. Од ње је чуо да су сад под владавином Господара судбине. Лук се борио са њим и на крају га је победио. Господар судбине  је сасвим нестао.

Ликови и њихове особине:

  • Лук: сујеверан, добар, сналажљив, помаже пријатељима у невољи…
  • Хана: добра, сујеверна, помаже пријатељима у невољи…
  • Шон Јоханес: Луков непријатељ, надимак Дуги
  • Госпођа Кофи: омиљена Лукова наставница
  • Дарнел: Луков друг
  • Шерон: Луков пријатељ
  • Бендикс: Луков тренер кошарке
  • Господар Судбине: зли господар

Стајн

О писцу:

Р. Л. Стајн је ушао у Гинисову књигу рекорда. Он је најтраженији писац за младе свих времена. Његове књиге продате су широм света после великог успеха серијала „Улица страха”. Своје читаоце увек води корак даље, у најмрачније углове маште, где се далеко од сигурног и познатог света крије „Соба кошмара”.

Стајн и костур

Лични утисак:

Мој лични утисак о овој књизи јесте да је веома занимљива и узбудљива. Има веома занимљивих и узбудљивих догађаја који су ми довољно привукли пажњу да је прочитам целу. Верујем да ће и вама узбуркати машту и привући вас довољно да је прочитате. Видећете да ће се нешто променити у вашим осећањима. И ви нећете моћи нешто више о њој да кажете другима, а књига вам никада неће нестати из главе.

Теодора 6/3

(шк. 2012/2013.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: