ПЕТАР ПАН – Џејмс Метју Бари

8 јул

  1. Лука Ђ.  6/2            (шк. 2012/2013.)
  2. Немања С. 6/3          (шк. 2012/2013.)

_____________________________________________________________________________

Књига коју бих препоручио својим друговима и другарицама зове се „Петар Пан”, а написао ју је Џејмс Метју Бари. Ову дивну књигу код нас је објавила Издавачка кућа „Лагуна” 2007. године.

Петар Пан (насловна)

Џејмс Метју Бари, шкотски аутор и писац за децу, постао је познат објављивањем свог најпознатијег романа у коме је главни јунак управо Петар Пан. Рођен је у Форфаширу 9. 5. 1860. године, а умро је у Лондону 19. 6. 1937. године. Имао је деветоро браће и сестара, а мајка им је сваке вечери читала авантуристичке приче. Кад је Џејмсу било седам година, погинуо му је брат Дејвид. Мајчина дубока туга снажно је обележила цео његов живот. Након њене смрти, Џејмс јој је посветио дирљиву биографију пуну љубави. Кад му је било тринаест година, напустио је родно село. Током школовања занимао се за дела Жила Верна и Џејмса Фенимора Купера. По завршетку универзитета у Единбургу отиснуо се у Лондон и бавио се новинарством. Књига о Петру Пану је настајала постепено и то из прича које је Бари причао деци своје дугогодишње драге пријатељице Силвије Дејвис.

У овој, као и у свим осталим књигама које сам прочитао, најзанимљивији дeлови су те акције и неизвесни тренуци где нико не зна шта ће се следеће десити. Један од тих делова јесте када гусари одводе децу, а једини спас им је вила Звончица. Малтене се до самог краја не зна да ли ће их уопште спасити. Тема је врло интересантна. Троје деце који захваљујући својој машти упознају нови свет кроз који их води чудесни дечак који не жели да одрасте.

Да могу, променио бих део у коме се Венди и њена брaћа враћају кући, а промениo бих га тако што би они остали у Недођији. Венди и Петар Пан, као и остала деца, остали би вечито деца.

Брод капетана Куке

Лик који ми се највише допао је капетан Кука. На први поглед нам се чини да је реч о грозном разбојнику који краде и убија као прави гусар, али није тако.

Капетан Кука

У дубини своје душе он је тужан и несрећан. Воли да се лепо облачи, а има страх од крокодила који га прогони од тренутка кад га је Петар Пан гурнуо у море. Том приликом му је крокодил одгризао руку. И да се зна, овај гусар понекад може да буде и веома добар.

Капетан Кука

Лик кога бих посаветовао је вила Звончица. Рекао бих јој да не буде љубоморна на Венди, већ да је гледа као најбољу другарицу пошто је, поред ње саме, Венди једина девојчица у делу.

Венди

Ову књигу сам прочитао три пута, а прочитао бих је још три пута јер је књига пуна акционих и узбудљивих делова што се мени највише свиђа у свим књигама, као што сам већ поменуо.

Да су лоши ликови добри, у овом роману то није тешко објаснити. Капетан Кука понекад може бити добар, а и његови такозвани страшни гусари су трапави и у дубинама својих душа добри.

По мом мишљењу, у овом роману не би требало да ликови имају других радњи, јер је све лепо осмишљено и написано. По овом делу је направљен филм, а снимљен је и цртани филм, али то већ знате.

Лука Ђ.  6/2

(шк. 2012/2013.)

П.С. Прочитајте књигу 🙂 За почетак – одломак.

→   →   →   →   →

Петар Пан

Џејмс Метју Бари

(1860-1937)

КЊИЖЕВНИ РОД: епика/епска поезија

КЊИЖЕВНА ВРСТА: бајковити дечји роман

ТЕМА овог романа су пустоловине Петра Пана, Венди и њене браће и једног дечака.

ИДЕЈА овог романа је пишчева жеља да покаже читаоцима да је детињство најлепши период у човековом животу.

ПОРУКЕ овог дела су:

          Док си дете, уживај! Детињство најбрже прође.

          Најлепши период у човековом животу је управо детињство.

          Машта може свашта 🙂

ГЛАВНИ ЛИКОВИ: Петар Пан, капетан Кука, Звончица, Венди

СПОРЕДНИ ЛИКОВИ: Смит, деца, Џон, Мајкл, Индијанци, Нана, отац и мајка

МЕСТО РАДЊЕ: Недођија

ИЗДАВАЧ: Лагуна

МЕСТО И ГОДИНА ИЗДАВАЊА: Београд, 2007.

ШТАМПА: Марго-арт, Београд

БРОЈ СТРАНА:200

Петар Пан

О ПИСЦУ:

Џејмс Метју Бари  је шкотски аутор и писац за децу. Најпознатији је по роману „Петар Пан”. Живео је од 9. маја 1860. године до 19. јуна 1937. године. Цели живот је провео у Енглеској, с тим што је рођен у једном малом месту, све до 13. године, а живот је углавном провео у Лондону, у коме је живео до смрти. У породици их је било једанаесторо. Деветоро деце. Милина једна! Детињство су му обележиле авантуристичке приче које је мајка читала њему и његовој браћи и сестрама. Нажалост, породична идила је престала у Џејмсовој седмој години. Тада је погинуо његов  брат Дејвид, а мајчина туга их је пратила целог живота. Џејмс је својој мајци, после њене смрти, посветио биографију у којој је искрено приказао своју љубав према њој. Одувек су га привлачила научнофантастична дела, посебно Жила Верна и Џејмса Фенимора Купера. Студирао је у Единбургу, а онда је у Лондону био новинар.

Џејмс Метју Бари

Пре него што вас упознам са садржајем романа, рекао бих вам и једну занимљивост у вези са настанком овог дела. Наиме, роман је настајао годинама. Џејмс је деци своје другарице Силвије Дејвис причао приче о Петру Пану, а онда их је, неколико година касније, објединио у књигу.

Писац са пријатељичином ћерком

Да почнем… Свестан сам да морам бити уверљив како бисте се латили ове дивне књиге. Искрено се надам да ћу успети да вам скренем толико пажњу да је и сами прочитате. Али одмах знајте једну ствар: колико год вам ја причао о књизи, једини прави и непоновљиви доживљај ћете имати само ако се сами дружите са ликовима овог предивног дела.

Петар Пан

УКРАТКО О ДЕЛУ:

Једне лепе вечери у кући госпође и господина Дарлинг догодило се чудо. У соби њихове деце, Венди, Мајкла и Џона, дошао је малени дечак који је био одевен у лишће. Звао се Петар Пан. Замолио је Венди да пође са њим у Недођију. Венди му је рекла да мора размислити и да дође друге вечери. Петар Пан је дошао друге вечери, а Венди је рекла да није добро размислила и да иде да пита маму и тату. Петар Пан ју је зауставио и рекао јој да је неће пустити. Венди је била одлучна у томе да мора повести и браћу. Пробудила је браћу, а онда је дошла Звончица. Посула је прах по њима како би могли да полете.

Капетан Кука

Кад су стигли у Недођију, видели су сирене и капетана Куку који их је гађао бомбама. Након тога су срели и остале дечаке са којима су се играли и упадали у разне невоље. Једна од тих невоља била је кад су их ухватили Индијанци. Венди је желела да се врати кући, али јој Петар није хтео дати чаробни прах. Дала јој га је Звончица јер није баш много волела Венди. Желела је да Венди што пре одлети својој кући. Венди се вратила кући. Године су пролазиле. Она је одрасла и има ћерку која исто као и њена мама, путује у Недођију. Петар Пан је остао дечак који никада није хтео да одрасте.

Статуа Петра Пана

А хоћете ли ви да одрастете?

То је занимљиво у вези са књигама. Одрастате, желели то или не, а опет остајете вечита деца баш захваљујући књигама које обогаћују машту и оплемењују дух.

Немања С. 6/3

(шк. 2012/2013.)

→   →   →   →   →

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: