ХАРИ ПОТЕР И ПОЛУКРВНИ ПРИНЦ – Џоан Кетлин Роулинг

5 јул

Ова књига има страшно занимљиву причу због чега и може да вам се свиди. Мени јесте. Књига је изузетно занимљива. Ко све ово прочита, а не прочита целу књигу, никад неће сазнати шта је пропустио.

Ко је Џоан Кетлин Роулинг?

Џоан Кетлин Мари, девојачко Роулинг, познатија под списатељским именом Џ. К. Роулинг је енглеска књижевница најпознатија као ауторка серије књига о Харију Потеру.

Читање књига о Харију Потеру

Њене књиге о Харију Потеру су:

          Камен мудрости,

          Дворана тајни,

          Затвореник из Аскабана,

          Ватрени пехар,

          Ред феникса,

          Полукрвни принц,

          Реликвије смрти.

Шта се дешава у књизи?

Хари Потер и Полукрвни принц

Дамблдор води Харија у Јазбину тј. код Веслијевих. Прво су отишли код једног бившег професора Пужорога. Хари успева да га убеди да се врате на Хогвортс. У то време у Прелијеном сокаку Снејп даје реч коју је везао нераскидивим заветом да ће чувати Драка Мелфоја. Сада се питате шта је то нераскидиви завет. Када се прекрши овај завет, човек који га је прекршио умире.

Драко Мелфој

Драко Мелфој

Кад одлази да купи књиге, Хари види Мелфоја како одлази у алеју Ноктурн, прецизније, код Борџина и Беркса. Заинтересовао се за стари орман који има близнакињу и помоћу ње се неко може пребацити где жели. Одлазе на Хогвортс. Тамо сазнаје да професор Пужорог прима и ђаке са Н (натпросечно). Хари добија стару књигу Полукрвног принца и постаје Пужорогов мезимац. Правилно је направио Живу смрт и добио Феликс Фелицис, напитак за срећу.

Златни трио - Хари Потер

Хари се пријављује на курс пребацивања (телепортовања). Дамблдор позива Харија на часове и тамо гледају Дамблдорова сећања у ситу за мисли. После неколико часова Дамблдор пита Харија да ли жели да оде у пећину да униште Хоркрукс. Одлазе и прва препрека је велики камен. Да би се прошао, млада особа мора да да мало крви. Хари је дао крв и прошли су даље. Стигли су до воде са једним малим чамцем. Отпловили су до малог острва на коме се налазио камени суд и у њему Жива Смрт. Дамблдор је рекао Харију: ,,Натераћеш ме да пијем, макар ми сипао у уста која се опиру”. Сипао му је више од десет пехара отрова у уста и нашли су Хоркрукс. То је био медаљон.

4

Дамблдор је тражио воду, али Хари није имао чисту. Даје му бистру воду из језера и долазе инферијуси. То су лешеви под снагом магије.

Хари их је савладао и враћају се на Хогвортс. Видели су Мрачни знак изнад грифиндорске куле. Драко треба да убије Дамблдора, али нема срца, већ га Снејп убија. У бегу Хари сазнаје да је Снејп Полукрвни принц.

Професор Снејп

Професор Снејп

Сахрана је обављена на језеру и сви су плакали. Ковчег је плутао на језеру па је онда магијом стављен у земљу.

Ако вам ово није довољно…

Не знам шта да вам кажем 😦

Марко Д. 6/3

(шк. 2012/2013.)

Хари Потер и Полукрвни принц

Џ. К. Роулинг

Моје интересовање за дела о Харију Потеру непрекидно траје. Од кад сам сазнао за ове књиге дружим се са њиховим главним јунаком, али и са другима из њих. До руку ми је дошло издање ове књиге из 2005. године. Објавила га је Народна књига из Београд. Увек радо читам књиге о Харију, али волим и књиге снимљене по њима. Признајем да су ми филмови дражи. Много ми је више приказано у њима него што ја у својој машти могу да створим. Књиге читам зато што волим 🙂

Ова је књига наставак пустоловина Харија Потера и његових другара. И сада Рон и Хермиона прате у стопу свог пријатеља и помажу му у свим недаћама које их снађу. То је управо оно што ми највише држи пажњу, а то не могу на прави начин да доживим ако гледам филмове. Пријатељство јача у невољи. Без пријатељства нема живота.

И у овој књизи има пуно фантастике и магије. У њој се налази и вечита истина: највећа магија су љубав и поштовање. Хогвортс јесте школа магије, али кад боље размислите, схватићете да је то школа живота. Хогвортс је место где се боре добро и зло. У њему се деца уче да се увек треба борити против зла и да ће добро кад-тад победити. Уче се упорности и издржљивости. Уче се да разликују људе по карактерним особинама, а не по изгледу и материјалним одликама. А не можете поверовати ни у шта од овог што сам написао ако не прочитате књигу. У томе вам филм не може помоћи. Морате сами проверити зашто је Хари Потер јунак над јунацима у 21. веку.

„Млаз зелене светлости покуља из врха штапа. Харијев урлик ужаса одјекну. Гледао је како Дамблдор бива одбачен у ваздух и како виси делић секунде попут велике крпене лутке.

– Авадо кедовро! – изговори Хари магију”…

На вама је да видите шта је било даље 🙂

Сигурно се питате каква је ово препорука ако ви и даље немате појма ко је Полукрвни принц, против кога се Хари борио, шта се уопште дешава у овој књизи. Јасно вам је да вам ништа нећу рећи о томе. Зашто бих то чинио ако то можете видети у филму, може вам неко испричати, можете прочитати на интернету?! Поента је, драги другари, да прочитате књигу 🙂

В. Лазар 8/2

(шк. 2014/2015.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: